Osnovna podela ruža – najvažnije stvari koje treba znati o njima

Gajiti ruže nije nekome možda jednostavno, ali onima koji vole cveće je i te kako interesantno. Što im više ljubavi i pažnje poklonite, to ćete više od njih i dobiti. Jer, ruže su specifične i jedinstvene. Ruže simbolizuju lepotu, savršenstvo, najčistiju ljubav. Postoji naravno mnogo vrsta ruža, a ukoliko planirate da ih gajite, onda sledeće stvari treba da znate o njima, a ovde možete izabrati najlepše za vaš vrt.

Ruže čajevke

Ruže čajevke se prepoznaju po krupnim listovima i to baš na kraju svake grane. Rastu uglavnom do jednog metra, ali je neki prosek između 60 i 80 centimetara. Naravno možete pronaći i mnogo boja kada je ova vrsta ruže u pitanju što je veoma dobra stvar. Sadnice ruža čajevki su vrlo lake za rezanje i plemenite su forme. Dobro je znati da ih može saditi bilo ko, dakle ne treba da imate neki poseban vrt ili bilo šta slično, jednostavno mogu da se zasade u bilo kom tipu vrta. Trebalo bi da ih zasadite u grupama, kao i pored gredica. Kada ih sadite gledajte da rastojanje između njih bude oko 40 centimetara.

Mini ruže

Ovo su najmanje ruže na svetu. Tačnije tako su poznate i kod nas, ali i u svetu. Naravno sve što je u vezi sa njima je mini. Dakle, njihova odlika je nizak rast i u najboljem slučaju rastu do 35 centimetera. Iako su mini i niske, one prikriju celu biljku i onda izgledaju još lepše. Uglavnom bi trebalo da ih sadite na rastojanju od oko 20 centimetara i možete da ih sadite čak u saksijama i da ih držite na balkonima i terasama.

Ruže penjačice

Ovo je možda i najpopularnija vrsta ruža. Dakle, ruže penjačice su sasvim drugačije od drugih vrsta, jer se one mogu naći na neobičnim mestima, tačnije mogu da rastu uz zid, drvenu ogradu, ogradu na vašoj tereasi. I zbog toga su upravo tako jedinstvene. Naravno ruže penjačice da rastu i do 8 metara čak, a minimalno rastu 3 metra. Imaju veoma jake grane, koje ne mogu lako da se savijaju, niti kojima kasnije može da se menja smer. Vrlo lepo mirišu, a cvetovi su prilično veliki. Treba da ih sadite na razmaku do dva metra. Ljudi ih obično sade ispred zidova, na ogradama, pred balkona i slično, kako bi im ulepšali svaki deo dvorišta. Ruže penjačice treba saditi u jesen i preporučuje se da ih uvek usmeravate vodoravno.

Ruže mesečarke

Ruže mesečarke uspevaju u bilo kojim vrtovima i otporne su na bolesti, na niske temperature, na baštenske biljke. Cvetaju u buketima, a često ih nazivaju i mnogocvetnim ružama. Njihove boje su zaista neverovatne. Rastu i do 70 centimetara i uglavnom su bez mirisa.

Polegle ruže

Kao što i sami možete da zaključite ove ruže prekrivaju zemlju i imaju veoma bujnu vegetaciju. Uglavnom ih sade u parkovima ili nekim vrtovima. Mogu da pokriju zaista veliku površinu i zbog toga ih koriste uglavnom za ulepšavanje javnih površina. Mogu da budu visine od 30 do 100 centimetara u zavisnosti koju vrstu izaberete. Trebalo bih da ih sadite na rastojanju od 60 centimetare.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *