Osnovne stvari koje treba da znate o klimatizaciji i ventilaciji

O klimatizaciji i ventilaciji često razmišljamo u letnjim mescima kada biramo klima uređaje za prostore u kojima boravimo. Međutim, ukoliko iz poslovnog i proizvodnog ugla gledate onda je ovo tema o kojoj se razmišlja tokom cele godine. 

Prva i osnovna stvar koju treba da znate o kilmatizaciji i ventilaciji jeste sama njihova podele, primena i funkcionalnost. Neke osnovne i važne kriterijume moraju da zadovolje oba tipa. I od toga treba početi. 

Kriterijumi za odabir klime

Koju god klimu da odaberete, odnosno koji god tip, postoje kriterijumi o kojima morate da vodite računa. Pre svega to je funkcionalnost. I ukoliko planirate da uložite mnogo novca, onda je ovo jedan od najvažnijih kriterijuma. Zatim, drugi na listi kriterijuma jeste toplotni, odnosno rashladni efekat. Obavezno proveriti to prilikom istraživanja i kupovine. Zatim u zavinosti od toga gde ugrađujete klimu morate dobro da razmislite i o troškovima, o tome koliko je sve to pouzdano, da li imate uslova za to i kako će se to održavati. Sve su to vrlo važna pitanja pre kupovine klime.

Postoje dve vrste klimatizacije i ventlacije

Dve osnovne vrste klimatizacije i ventilacije su: komforna i industrijska. Komforna klimatizacija i ventilacija su nam svima dobro poznate, koristimo ih u našim kućama, stanovima, oni se koriste u stambenim objektima, restoranima, ugostiteljskim objektima, bolnicama, ali i poslovnim i sportskim objektima. To su one vrste klimatizacije i ventilacije koje održavaju temperatu optimalnom i to do 20 do 26 stepeni. Vlažnost vazduha je od 40% do 60% i to su kriterijumi koji su važni kod bilo koje komforne klimatizacije i ventilacije. 

Sasvim je druga situacija kada se radi o industrijskoj klimatizaciji i ventilaciji. Naime, ovde je najvažnije prilagoditi se datim potrebnim uslovima. Ovo je ona vrsta klime i ventilacije koja se prilagođava proizvodnom procesu, a ne čoveku. Ona se primenjuje u duvanskoj, tekstilnoj industriji, zatim u kotlarnicama, data centrima, vinarijama, mlekarama, prilikom hlađenja određenih mašina. 

Kada je ventilacija u pitanju, prilikom izgradnje jednog proizvodnog pogona, ukoliko se prevashodno zna njegova namena, potrebno je obezbediti prirodnu ventilacija. Napraviti pogon razmišljajući o tim stvarima. Ta ventilacija je svakako najdelotvornija. Međutim, ukoliko to nije bilo slučaj prilikom izgradnje, onda je svakako veštačka ventilacija najbolja moguća opcija. 

Zašto je važna klimatizacija i ventilacija u industrijskim objektima

Vrlo je jasno zašto je komforna klimatizacija važna, međutim, treba napomenuti i zašto je industrijska klimatizacija i ventilacija jednako važna, ako ne i važnija. Naime, u industrijskim objektima je sve pod mnogo većim rizikom, mašine moraju da se hlade, kako ne bi došlo do nekih eksplozija ili neke druge katastrofe. U pogonima gde se proizvodi hrana ukoliko nema klimatizacije i ventilacije dolazi do moćunosti da se hrana pokvari, a samim tim rizikuje se i da se nečiji život kasnije ugrozi. 

Vrste klimatizacije u odnosu na kvalitet vazduha

I u ovom slučaju imamo par vrsta. Naime, postoje oni klimatizacioni i ventilacijski sistemi koji dovode svež vazduh, a ujedno ili greju ili hlade, zavisi od toga šta želite. Zaim, imamo uređaje, koji pored dva gore pomenuta procesa imaju i  funkciju da povećavaju vlažnost vazduha. Zatim, treća vrsta može da utiče na grejanje, hlađenje, povećanje ili smanjenje vlažnosti vazduha. I četvrta vrsta su toplotne pumpe.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *