house-2368389_1280

Prodaja stanova i krediti banke

 

Danas bi prodaja stanova bila apsolutno nezamisliva za mnoge, da ne postoji opcija kreditiranja. Odmah na početku, da vas ohrabrimo, moguće je dobiti prilično povoljan kredit za stan, ali ono što treba da znate jeste da je potrebno dosta vremena i strpljenja kako biste ispunili sve potrebne uslove vezane za dobijanje kredita.

Neke stvari jednostavno ne zavise od vas pa to čekanje može dodatno da vas demorališe. Ono što zavisi od vas to je prikupljanje sve potrebne dokumentacije i ispunjenje svih potrebnih uslova da biste uopšte i mogli da aplicirate za stambeni kredit. Dakle, budite spremni da se maksimalno posvetite ovom projektu jer je potrebno živaca, vremena i novca. Na kraju se svaki trud isplati pa kad budete uživali u vašem novom domu, stres koji ste pretrpeli pre i tokom kupovine stana biće opravdan.

 

Prodaja stanova u Beogradu i apliciranje za kredit

Apliciranje za kredit je ozbiljan posao, pogotovo kada je u igri prodaja stanova, odnosno kupovina nekretnine i potrebno je da ste makar okvirno upoznati i informisani kada su u pitanju neophodne radnje koje preduzimate. 

Svaka banka ima svoje uslove. Većina tih uslova je slična kod svih. Kredit možete podići u domaćoj valuti, dakle u dinarima, ali možete dobiti i u stranoj valuti, najčešće je to Evro.  Krediti se uglavnom vežu za stabilne valute pa su oscilacije oko kamate i razlike u ratama uglavnom minimalne. 

 

Kamate

Pored toga u kojoj valuti se odobravaju krediti, treba obratiti pažnju i na kamate. Postoje fiksne kamatne stope, iako banka zadržava pravo da redukuje i usklađuje kamatne stope usled različitih kretanja na tržištu kapitala, ukoliko potpišete ugovor o kreditu sa fiksnom kamatnom stopom ne bi trebalo da imate većih problema. Pored fiksne postoji i varijabilna kamatna stopa. Neke banke traže učešće, dok kod drugih banaka to nije uslov. 

 

Osiguranje kredita

U poslednje vreme je praksa da se stambeni krediti osiguravaju, tako da većina banaka traže osiguranje stambenog kredita (objasnićemo detaljnije u daljem tekstu).  Od svega navedenog može direktno da zavisi i visina kamate. Na visinu kamate mogu da utiču i drugi faktori. 

Tako da, verovatno u samom startu primećujete da nije sve crno niti belo. Puno toga je u igri i potrebno je ispuniti veliki broj uslova kako biste dobili kredit. Može da se desi da aplicirate za jednu sumu novca a da vam banka odobri manje od onoga šta ste tražili. 

 

Kako odabrati banku za kredit

Pomislićete, pa ovde ne bi trebalo da bude problema. Na bankarskom tržištu danas imamo najveću konkurenciju ikada. Filijale različitih banaka možete pronaći bukvalno na svakom ćošku. 

Sve one nude lepezu različitih bankarskih proizvoda, između ostalog i stambene kredite i to obavezno pod parolom „Izuzetno povoljni stambeni krediti“. 

Na sajtu svake banke vrlo upečatljivo je istaknuto da je kamata povoljna, da nije potrebno učešće, da se kredit odobrava bez žiranta, da se novac dobija u najkraće moguće vreme, da banka nudi pofesionalno savetovanje od strane kreditnog savetnika itd… ali…

Reklama će vas sigurno privući ali čim krenete da istražujete i proveravate tačnost svega navedenog primetićete da postoji niz sitnica koje će učiniti da vam dobijanje kredita i ne ide baš tako lako kako ste očekivali. Hajde prvo da izaberemo banku. 

Ukoliko imate otvoren tekući račun u nekoj banci i imate dobre uslove kada je održavanje računa u pitanju, ne mora da znači da ta ista banka ima i najbolje uslove za davanje stambenih kredita. To što imate otvoren račun u jednoj banci a kredit možda dobijete u drugoj banci ne mora biti problem. Neke banke ne traže da imate otvoren račun u njihovoj filijali, a  ukoliko je to jedan od uslova račun je lako prebaciti.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *