Panelni radijator ili TA peć, šta je bolje?

Želite da tokom zimskih meseci obezbedite dobro grejanje u svom stanu ili kući i pitate se koje grejno telo da koristite za ovu namenu? Imate staru TA peć i razmišljate da je zamene panelni radijatori?  Na pravom ste mestu jer ćemo vam razjasniti sve prednosti panelnih radijatora i koja je razlika u korišćenju panelnih radijatora u odnosu na TA peći.

Panelni radijatori su ekonomičniji

Panelni radijatori ili, kako ih još zovu norveški radijatori, za svoj rad troše električnu energiju.  Radijator greje uz pomoć termostata tako da svaki korisnik može sam i precizno da reguliše temperaturu koja mu odgovara i da time da utiče na uštedu električne energije.

U osnovi uštede i ekonomičnosti rada panelnih radijatora nije manja potrošnja sama po sebi, već racionalna potrošnja. Pravilnim korišćenjem korisnik troši energiju samo onda kada je potrebno i koliko je potrebno.

Panelni radijatori su savremen proizvod

Panelni radijatori su napravljeni za potrebe savremenog društva. Činjenica je da je TA peć proizvod nastao još u 20 veku za potrebe tadašnjeg tarifnog sistema i da je za današnje uslove energetski neefikasan jer troši i 50 posto više energije. TA peć je zastarela, pogotovo zbog sadržaja staklene vune koja je u Evropskoj uniji izbačena iz upotrebe već više od 20 godina.

Ako uporedimo prosečnu težinu panelnih radijatora sa TA peći, videćemo da je ona kod norveških radijatora oko 5 kg, dok su TA peći teške i po 100 kg. Panelni radijatori u svakom prostoru zauzimaju  malo mesta zbog svoje debljine oko nekoliko centimetara. Suprotno, TA peći mogu da zauzmu prostor i od 1kvm.

Takođe, ventilator koji se nalazi u TA peći podiže prašinu u prostoru i utiče na stvaranje alergija. Norveški radijatori nemaju ventilator. Nije mu potreban ventilator za hlađenje grejača zato što panelni radijator ima zaštitu od pregrejavanja.

Jednostavni i bezbedni za korišćenje

Zbog toga što poseduju termostat,  panelni radijatori su jednostavni za korišćenje. Svaki korisnik na termostatu može sam da podesi temperaturu prema svojim potrebama i da ga isključi kada želi.

Kako imaju zaštitu od pregrejavanja veoma su bezbedni za korišćenje. Možete na nekoliko dana da budete odsutni iz kuće i da pri tom ostavite upaljen radijator bez bojazni da će se pregrejati.

Gde se postavaljaju panelni radijatori?

Pri  vrlo niskim spoljašnjim temperaturama norveški radijatori greju enterijer i mogu da održavaju prijatno toplu unutrašnju temperaturu. Panelni radijatori se uvek montiraju horizontalno jer je prirodno strujanje vazduha vertikalno, a topao vazduh odlazi u visinu. Oni se, kao izvor toplote, postavljaju na mesto gde je najveća hladnoća, a to je ispod prozora.

Trebalo bi izbegavati postavljanje radijatora odmah iza kreveta ili da se ograđuje drvnom konstrukcijom. Time se sprečava pravilan rad radijatora. U ovom slučaju bi krevet sprečavao cirkulaciju vazduha i smanjio efekat grejanja. Nema opasnosti od pregrevanja,  zato što radijator ima zaštitu od pregrejavanja, ali može doći do umanjenja efikasnosti. Detaljnije o panelnim radijatorima pogledaj ovde.

Zašto norveški radijator nosi taj naziv?

I na kraju jedna mala zanimljivost i odgovor na pitanje – zašto norveški radijator nosi taj naziv?

Zato što je dizajniran i proizveden u Norveškoj u firmi Adax, koja se nalazi oko 60 kilometara od Osla.  Proizvodnja električnih uređaja u ovoj firmi je započela još davne 1948. godine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *