Plastična ambalaža i njena svakodnevna upotreba

U mnogim delatnostima i industrijama upotreba plastične ambalaže ima izuzetno veliki značaj.

Plastične kutije, gajbice i flaše su neophodne za pakovanje, skladištenje i transport različitih vrsta roba. One su  sastavni deo našeg svakodnevnog života, a da to možda i ne primećujemo.

Neki od razloga velike primene proizvoda od plastike leži u tome da je ona energetski efikasna prilikom proizvodnje, dosta je lakša po težini u odnosu na druge materijale  i ima nisku cenu prilikom kupovine.

Koje još osobine čine plastičnu ambalažu traženom robom?   

Plastika je čvrst materijal koji se teško  deformiše. Plastična ambalaža ima veliku otpornost na spoljne uticaje, različite klimatske uslove, udarce, itd.  Na njen izgled ne utiču visoke temperature i otporna je na većinu kiselina, hemikalija i alkalnih rastvora.  

Gotovo da je u današnje vreme, zbog svojih pozitivnih osobina, postala nezamenljiva u odnosu na druge materijale. U plastičnu amblažu prilikom prevoza robe stane mnogo veća količina proizvoda nego kada bi se oni pakovali u ambalažu od aluminijuma ili čelika. Od plastike se prave malecne kutije za kozmetičke proizvode, ali i ogromni kontejneri za skladištenje krupne robe.

Gajbice i plastične kutije za poljoprivredne proizvode

U poljoprivredi se koristi plastika visoke gustine koja je čvrta i otporna na mehaničke uticaje iz okoline. To su razne vrste gajbica i plastičnih kutija koje služe za transport i skladištenje poljoprivrednih proizvoda. Ova plastična ambalaža štiti sadržaj i čuva kvalitet proizvoda tokom prevoza od farmi do prodajnih mesta.

Ima više različitih vrsta gajbica u zavisnosti od potreba maloprodajnih objekata i krajnjih potrošača. Koriste se za berbu, skladištenje namirnica i pakovanje poljoprivrednih proizvoda, plodova voća i povrća, kao što su maline, jabuke, šljive, itd. Tu su i kutije za međufazni transport koje imaju pun zid i perforirano dno.

Velika upotreba plastičnih kutija u prodavnicama hrane

Kada govorimo o dostavi i skladištenju prehrambene robe u maloprodaji, plastične kutije su najbolje i najjeftinije rešenje. Pomenimo samo neke od proizvoda koji se pakuju u posebne plastične kutije.

Konditorska industrija koristi plastične kutije za pakovanje svojih slatkih proizvoda i dopremanja istih do rafova u maloprodajnim objektima. Ova ambalaža je po obliku i veličini prilagođena konditorskim proizvodima.

Plastična pakovanja za hranu koja su fleksibilna i napravljena od PET plastike služe za pakovanje mlečnih proizvoda, svežeg voće i povrća, namaza, itd.   Od ove vrste plastike su napravljene i kutije za pakovanje namirnica koje su u tečnom stanju.

Nosiljke za pića i plastične flaše u industriji pića

Plastične flaše služe za pakovanje svih mekih pića, kao što su voda ili razni sokovi. Plastične flašice zahvaljujući svojoj čvrstini i nesalomivosti štite unutrašnji sadržaj.  Napravljene su od PET plastike koja je bezbedna za očuvanje kvaliteta tečnosti. Cena proizvodnje plastike je niska što posledično utiče na nisku prodajnu cenu plastičnih flašica.

Dopremanje pića do maloprodajnih objekata se vrši pomoću nosiljki za piće, gajbi ili plastičnih paleta. Veliki broj flaša za piće može da stane u gajbice i plastične nosiljke što je veoma praktično za transport.

Plastične gajbe i nosiljke su lake za rukovanje i nošenje jer imaju proreze za ruke, tako da su  idealne za prenos i prevoz robe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *