Pogledajte kako da odaberete najbolji lepak za pločice za terase

Kada renovirate stan jedan od najvažnijih koraka je odabir dobrog, kvalitetnog materijala. Izbor lošeg materijala Vam samo može napraviti dodatni trošak jer se često dešava da, ako odaberete materijal lošijeg kvaliteta, ono što ste napravili neće trajati dovoljno dugo jer neće biti otporno na spoljašnje uticaje.To se najbolje ogleda prilikom renoviranja kuhinje ili kupatila kada birate pločice i propratni materijal koji ćete koristiti. Ukoliko unajmite majstora on će Vas posavetovati prilikom izbora materijala.

Međutim, pošto je danas jako teško naći dobrog majstora koji će poštovati rokove i u dogovoreno vreme doći i odraditi posao, mnogi se odlučuju da sami urade posao za koji bi inače platili majstora. To sada ne predstavlja toliki problem zahvaljujući detaljnim objašnjenjima na internetu. Ako ste rešili da renovirate kuhinju ili kupatilo ili da popločate terasu ili prilaz kući, mi ćemo Vam pomoći kako da odaberete odgovarajući lepak za pločice.

Šta je lepak za pločice?

Lepak za pločice je praškaste teksture i kada se pomeša sa vodom prema uputstvu proizvođača služi da pločicu zadrži uz podlogu. Podseća na malter, ali je drugačijeg hemijskog sastava. Lepak za pločice se nanosi na samu pločicu u tankom sloju, a zatim se pločica pritisne uz podlogu. Da biste pločice postavili pod pravim uglom, savetujemo Vam da koristite krstaste graničnike za postavljanje pločica. Debljina sloja u kom ćete naneti lepak za pločice zavisi od kvaliteta pločice, njene veličine i podloge na koju se postavlja. Ako pločice postavljate na neravnu podlogu savetujemo Vam da lepak nanesete u debljem sloju, dakle oko 10 milimetara. Debljina nanošenja lepka za pločice zavisi i od veličine pločica, pa ako odaberete pločice veće od 60*80, bez obzira na kakvu podlogu ih postavljate, lepak za pločice morate naneti u većem sloju.

lepak za pločice2

Najbolji lepak za pločice za terase 

Kada renovirate terasu ili trem imajte na umu da će ta površina biti izložena svim vremenskim uslovima. Trpeće visoke temperature i moraće da podnesu veliku količinu vlage zbog kiše i snega. U skladu sa tim morate da odaberete kvalitetne pločice koje će moći da podnesu sve te uslove. Savetujemo Vam da prilikom izbora pločica odaberete one koje se ne klizaju da ne bi došlo do nezgoda. Pored dobrih pločica i lepak za pločice  koji ćete koristiti će morati da bude boljeg kvaliteta.  U suprotnom, može se desiti da će pločice nakon par godina, početi da se odlepljuju i da ćete morati ponovo da ih postavljate. Dakle, ako na početku mislite da ste uštedeli novac, može da se desi da ćete platiti mnogo više nego što biste da ste odabrali kvalitetniji materijal.

Imajte na umu i to da odabir odgovarajućeg lepka za pločice za terase zavisi i od površine na koju ćete pločice postaviti. Neravne površine su nezgodne za postavljanje pa Vam savetujemo pre nego što postavite pločice uradite ravnajući sloj, tada odaberite lepak za pločice za upijajuće podloge.

Ako odlučite da pločice postavite preko prethodne podloge, starih pločica na primer, prilikom kupovine treba da tražite lepak za pločice za neupijajuće podloge. 

Ukoliko pratite ove savete budite uvereni da će Vaša terasa godinama izgledati savršeno uredno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *