Postanite odgovoran i siguran vozač – na ove četiri stvari obratite posebnu pažnju

Kada govorimo o greškama koje se dešavaju u vožnji, nije važno to da li ste iskusan vozač ili možda početnik koji je tek prošao obuku u auto školi, položio vozački ispit i postao ravnopravan učesnik u saobraćaju.

Postoje neke greške koje se svima dešavaju i koje mogu dovesti do ozbiljnih problema, kako one koji te greške prave, tako i druge vozače koji učestvuju u saobraćaju. Mnoge od tih grešaka se događaju nesvesno, neke čak i svesno, ali kvalitetan i odgovoran vozač mora sebe ‘istrenirati’ da ih nikako ne pravi. Kada završite polaganje vožnje, tada dobijate i veliku odgovornost, pa se u skladu sa tim morate i ponašati.

Mi smo ovde naveli neke greške koje su karakteristične, a vi se svakako morate truditi da ih izbegavate zbog svoje i opšte bezbednosti.

Kretanje nedozvoljenom brzinom

Na ovu ozbiljnu grešku tokom obuke u svakoj auto školi se posebno i stalno naglašava. Ali ipak, ne poštuju svi pravilo ograničenja brzine. I tu nije bitno da li je u pitanju iskusan vozač ili početnik, svima se dešava da malo jače pritisnu gas i to iz raznoraznih razloga. Da li zato što žure ili im se učini da je bezbedno neku deonicu preći brže, nebitno je, jer je u svakoj situaciji to pogrešno.

Za ovaj prekršaj kojim se direktno ugrožavaju učesnici u saobraćaju, novčane kazne su velike, a postoji i opcija oduzimanja vozačke dozvole.

Zato, usporite, pratite saobraćajnu signalizaciju, poštujte ograničenja brzine i ako je potrebno krenite ranije na put. Zbog bezbednosti svih.

Upotreba moblnog telefona u toku vožnje

Ovo je jedna od veoma čestih grešaka koja se događa u vožnji i koja takođe može da izazove ozbiljne posledice. Razgovorom ili pisanjem poruka u toku vožnje koncentracija vam nije na najvišem nivou i tada smanjujete mogućnost da na pravi način reagujete u situacijama koje se u vožnji dešavaju. A dobro znate da je upravo koncentracija jedna od najbitnijih stvari u vožnji.

Ako imate neki poziv koji ne možete odložiti, zaustavite se pored puta, obavite ga i posle toga nastavite put.

Problemi sa upotrebom signalizacije

Kao čest uzrok lakših saobraćajnih nesreća se navodi nedavanje signalizacije, odnosno nekorišćenje migavaca. Zbog tako jednog malog i nepotrebnog propusta, može ispasti veoma skup trošak, a to sigurno niko ne želi.

Neka vam uvek bude na umu ovo kada ste za volanom i uvek budite oprezni i pratite vozilo ispred sebe. Nikada ne znate da li će vozilo ispred vas skrenuti a da pre toga ne da svetlosni signal migavcem. Zato uvek držite optimalnu razdaljinu između vozila, kako bi imali dovoljno vremena da u takvim situacijama ukočite i izbegnete neprijatnosti.

Obraćanje pažnje na motocikliste i pešake

Za vozače motora je karakteristična brza vožnja i to da često pretiču vozilo ispred sebe sa obe strane i zato kada uočite motociklistu na putu budite posebno oprezni.

A u auto školama se u toku obuke vožnje posebno ističu pešaci, i da se prema njima mora ponašati na krajnje odgovoran način. To pre svega znači da se na pešačkim prelazima u svakom slučaju oni propuštaju, osim kada saobraćanom signalizacijom nije drugačije uređeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *