PRETVORI SVOJE DVORIŠTE U PROSTOR IZ SNOVA

Bez obzira na to da li je dvorište male kvadrature ili veoma prostrano, pažljivim organizovanjem prostora, rasporedom bilja, drveća i cveća, stazica, uz odgovarajuću rasvetu i prigodnu baštensku garnituru ono može postati pravi mali raj.

BAŠTENSKE GARNITURE KAO NEIZOSTAVAN ELEMENT

U svojim vrtovima možemo se igrati bojama, svetlom, ukrasiti ih i oplemeniti na više načina, čineći da budu ne samo lepi, već i vrlo funkcionalni. Na taj način deo dnevnih aktivnosti možemo preneti u vanjski prostor, gde možemo raditi, čitati, odmarati se, obedovati, družiti s najmilijima. Da bi ugođaj bio potpun, sasvim udoban i komforan, neophodne su nam baštenske garniture. Zahvaljujući njima, posebno ukoliko su vešto ukomponovane sa ostatkom eksterijera, možemo dobiti prave dnevne sobe na otvorenom. Ako su pod strehom, na terasama ili pod različitim nadstrešnicama, u benefitima koje pružaju možemo uživati čak i kad nas iznenadi kiša.

RAZLIČITI ELEMENTI SPOLJAŠNJEG NAMEŠTAJA

Baštenske garniture dizajnirane su tako da se mogu koristiti napolju, odnosno napravljene su od materijala koji su izdržljivi i postojani. Modeli i veličina, broj sastavnih delova i druge specifičnosti prevashodno se biraju na osnovu karakteristika samog prostora, odnosno njegove namene, te raspoložive kvadrature, toga da li bi trebalo da stoje pod vedrim nebom, u prirodnom hladu ili pod strehom, ali i na osnovu ličnog ukusa i stila. Možemo kupiti već gotove setove, ali i kombinovati pojedinačne komade kako bismo dobili idealnu baštensku garnituru.

One ipak podrazumevaju nekoliko ključnih elemenata: sto i sedeće delove. Sto, pritom, može biti poput klubskog, ali i trpezarijskog, odnosno različitih dimenzija, visine, širine i dužine, i oblika, od četvrtastog, preko ovalnog do okruglog. Sedeći delovi mogu biti stolice, sa naslonima, rukohvatima ili bez ovih elemenata, različite fotelje, dvosedi, trosedi, ugaone garniture, taburei, ljuljaške, klupe i njihove raznorazne međusobne kombinacije.

MATERIJALI, BOJE, DEZENI

Baštenske garniture izrađuju se od mnogobrojnih materijala, međutim, najčešće od drveta, aluminijuma, gvožđa, plastike i pruća, kao i njihovih kombinacija sa platnom. Od vrste materijala i specifičnosti obrade zavisi naravno i cena, ali i dugotrajnost samog nameštaja, odnosno kvalitet. Međutim, mora se reći da svaki od njih ima brojnih prednosti, te su tako, na primer, aluminijum i plastika lagani, praktični i povoljni, dok su elementi od kovanog gvožđa odlikovanim vrhunskom estetikom i elegancijom.

Svakako, dvorišni nameštaj može biti vrlo atraktivan, kakav je onaj od paleta ili ratan plastike, ali i u retro stilu, kakvi su elementi od gvožđa. Baštenske garniture uobičajeno su neutralnih boja, poput bele, crne, sive, boje drveta, pa se jastučićima u bojama i različitih motiva osvežavaju. No, i one same mogu biti i u intenzivnim nijansama, poput pastelnih ili vrlo jarkih, na primer u zelenoj, crvenoj ili žutoj, čime pružaju vrlo efektan vizuelni doživljaj.

ODABERI PO SVOJOJ MERI

Boravak na svežem vazduhu utiče blagotvorno na sva naša čula, bivamo i raspoloženiji i produktivniji. Stoga treba da se posvetimo uređenju svoga dvorišta, ne štedeći ni truda ni vremena, i što pre izaberemo idealnu baštensku garnituru. Naravno, svako treba da se opredeli za onu koja pogoduje njegovom ukusu i koja je skladna sa ostatkom eksterijera, čineći s njim sinhronizovanu celinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *