upala-desni

Prevencija upale desni

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti. To dvostruko ili višestruko važi kada govorimo o upali desni. Posledice mogu biti trajne i neprijatne pa je sasvim sigurno da bolje ne zalazite u tematiku upale desni kada već obolite od ove opake nelagodnosti. Mislite na vreme o svom zdravlju i o zdravlju vaših zuba kako biste uspeli da sačuvate isto bez preteranih poteškoća. Ukoliko uspete da sačuvate oralnu higijenu imaćete veće šanse i u očuvavanju svog celokupnog zdravlja.

Lečenje može zahtevati dosta novca, živaca i vremena pa je verovatno najbolja opcija koju imate na raspolaganju čuvanje svog zdravlja na vreme i trud na održavanju oralne higijene koja je glavna stvar kada govorimo o upali desni. Izdvojili smo nekoliko načina koji su se pokazali najboljim kada je prevencija upale desni u pitanju.

Oralna higijena

Držanje nivoa higijene važi za sve delove tela i za sve ljude. Ipak, tamo gde boravi ogroman broj bakterija su svakako ljudska usta i stoga oralna higijena mora biti na nivou kako bismo bili sigurni da neće postojati problemi sa upalom desni. Redovnim pranjem zuba održavamo onu neizostavnu osnovu higijene. Potrebno je minimum prati zube dva puta dnevno, ali jako dobro ih protrljati i po mogućstvu, koristiti i konac i tokom trpljanja oprati i jezik. Upravo se na jeziku skuplja najveći broj bakterija i odatle nastavljaju da se kreću po celim ustima i da prave probleme sa raznim upalama. Naravno, što češće pranje zuba je bolje.

oralna-higijena

Mnogi lekari preporučuju makar 3 pranja dnevno, nakon svakog većeg obroka. Ono što je ključno je definitivno trajanje svakog pranja. Mnogi samo prelete preko svojih zuba ne razmišljajući o tome da im je potencijalno potrebna malo ozbiljnija nega kako ne bi oni, a samim tim ni vi, zapali u dublje probleme sa zdravljem. Kreiranjem određene rutine u održavanju higijene sami sebi pomažete i olakšavate situaciju u vezi sa tretmanom upale desni. Kao što smo nagovestili, konac igra bitnu ulogu. Malo ko ga koristi ali je jako koristan ukoliko želite da stvorite pravilnu sliku kompletnog oralnog zdravlja.

Ispiranje

Potrudite se da redovnim ispiranjem usta očistite svoj dah, svoje zube i jezik. Koristite razne čajeve,od žalfije, nane i drugih biljaka, sodu bikarbonu i sredstva za ispiranje. Možete nabaviti bilo koju tečnost za ispiranje usta i služite se njome svakog dana. Upravo je u tome ključ, redovnost. Čime god da ispirate usta bitno je da naviknete svoj organizam na tu tečnost. Dakle, važno je svakog dana, što češće ali ne prečesto, ispiranje istom tečnošću. Naravno, ne treba da se držite te tečnosti zauvek. Ukoliko vidite da vam ne pomaže nakon redovne upotrebe, slobodno je zamenite. Najbolje da tečnost za ispiranje dobijete od vašeg zubara ili nekog ko je upućen u stanje u kojem se nalaze vaše desni. Ukoliko ste svesni da imate upalu desni ili da ste blizu imanja upale desni, preterano jake tečnosti verovatno nisu najbolji izbor za vas. U tom slučaju su zapravo čajevi, prirodni, biljni i blagi možda najbolja opcija za vaša usta. U svakom slučaju, neka tečnost je neophodna i može pomoći u situaciji u kojoj imate upalu desni, kao savršena dopuna regularne higijene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *