Prirodni materijali u građevinarstvu

Svi bi smo želeli da imamo dom kao iz bajki ili prelepih magazine u kojima su prikazane najlepši enterijer I eksterijeri sveta. Ali kako da to izvedemo bez prevelikih finansijskih ulaganja. Pa uz prirodne materijle jer su oni uvek moderni ali ujedno I tradiocionalno najkvalitetniji I najluksuzniji materijali. Kamen, drvo I metal najzastupljeniji su prirodni materijali u građevinarstvu. Bilo da je u pitanju eksterijer ili enterijer ovi materijali će uvek naći mesto u vašem domu. 

Dekorativni prirodni kamen

Kada govorimo o kamenu za svaki prostor se može pronači odgovarajuća boja I dezen kamena koja svojom strukturom može ispuniti vasa očekivanja I dekorisati vaš dom po vašoj želji. Bilo da ste ljubitelj tradicionalnih ili modernih prostora prirodni kamen svojom jedinstvenošću I suptilnim izgledom učiniće vaš dom kao iz magazine. Sečeni dekorativni kamen je idealna kombinacija za zidne površine. Seče se na uske širine kako bi efekat bio što autentičniji I zanimljiviji. Listele raznih boja odišu prirodom I mirnim sjajem I uživanjem u vašem dnevnom boravku ili spavaćoj sobi kuhinji ili random kancelarijskom prostoru. Odlikuje ih autentičan izgled jer isti kamen u različitim prostorima različito izgleda I nikada ne možete biti loša kopija već uvek autentični I jedinstveni.

1

Karakterstike ukrasnog kamena za zid su moćne dugovečne, mogu se postavljati na bilo kakvu vrstu unutrašnjih zidova, rustičan I elegantan izgled jednostavan za održavanje I impregnaciju. Cene prirodnog kamena povećanom konkurencijom na tržištu I lakšom eksšplatacijom kamena iz kamenoloma nikada nije bila primamljivija nego do sada. Nekada ste morali da odvojite pravo bogatstvo da biste sebi priuštili malo dekoraciju na zidu sada vam za to nije potrebno preveliko znanje a ni velika suma novca. Sa štanglicama od kamena možete oblagati sve što zamislite, fasade, ograde, zidove, stepenice, stubove, cokle bilo koji detalj na kući I ono što je najvažnije sečeni kamen možete postavljati na bilo koji materijal, ciglu, gips, rigips, lim, drvo, metal…

Postavljanje ovog kamena prilično je jednostavno I ne morate angažovati ni plaćati čak ni majstore da vam lepe kamen. Prirodni kamen se lepi nanošenjem sloja lepka za kamen ili lepka za keramiku na zid na koji se postavlja kamen a I manji sloj na sam kamen. 

Lomljeni I sečeni kamen za podove

Kada je reč o podovima I upotrebom kamena za oblaganje podnih površina izbor je takože raznolik. Postoje dve vrste kamen kojim se mogu popločavati staze I podne površine a to su lomljeni kamen I sečeni kamen. Lomljeni ili pločasti kamen predstavlja nepravilno sečene oblike kamena koji su vekovima stvarani prirodnom erozijom tla I tako u kamenolomu naslagani jedan na drugi.

3

Lomljeni kamen seče se u debljini od 1-5cm I pogodan je za sve vrste oblaganja podnih I fasadnih površina. Lomljeni kamen često se koristi kao kamen za staze zidove, ograde, stepenište, cokle oko kuće, ivičnjake, trotoare, stubove, žardinjere I sve što se može zamisliti od kamena.  Prilikom kušpovine ovog kamena morate obratiti pažnju da li vam je potreban kamen sa hrapavom ručistom površinom ili sa ravnom glazurom spoljne površine. Staze od kamena se obično utapaju u beton I kasnije se fuguju kako bi beton stegao kamen I on postao neprobojan dugovečni materijal. Bilo da je kamen sečeni na pravougaone jednake dimenzije ili na lomljene komade nepravilnog oblika dobićete jak izdržljiv materijal otporan na sve vremenske uslove jak postojan I otporan na habanje. 

Vrste drveta u građevinarstvu 

Drvo je jedno od najzastupljenijih materijala u građevinarstvu I ima jako veliku primenu u različitim situacijama. Svoju široku upotrebu pronalazi kako u niskogradnji tako I u visokogradnji.

Da ne napominjemo da je drvo uzelo primat u industriji nameštaja stolariji I krovna konstrukcija. Smreka, jela, čamovina, hrast I bukva najpoznatije su vrste drveta koje se koriste u građevinarstvu I industriji nameštaja. Međutim ne možemo da ne spomenemo orah, jasen, trešnja koji su najskuplji oblici drveta koji se koriste za najskuplje oblike drvenog unikatnog nameštaja. Najveća prednost drveta jeste što se kao prirodni materijal lako obrađuje po želji kranjeg korisnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *