tim-pozdrav-kolege

Da li je letovanje za team building previše?

Bliži se nova letnja sezona tokom koje najveći broj ljudi odlučuje da odmor provede na moru. Naravno, alternativne opcije odlaska na planinu, jezero ili na selu, uvek su u opticaju. Stvar koja je zajednička svakom od tih putovanja je da se uglavnom organizuju sa porodicom ili prijateljima.

Bilo da je u pitanju dužina boravka na željenoj destinaciji, udaljenost ili stvar ličnog senzibiliteta, letnje destinacije svake godine privlače ogromnu pažnju domaćih turista. Pored toga, letovanje predstavlja i deo godine kad zaposleni uzima odmor od posla, a to podrazumeva i odmor od kolega.

Ipak, kako je trend organizovanja team buildinga dobrano napredovao, pa su sada popularna i putovanja kao deo timskog zbližavanja, sve veći broj poslodavaca dolazi na ideju da organizuje takav vid kompanijskog druženja. U nastavku teksta pročitajte da li je letovanje za team building previše.

Šta podrazumeva team building?

Team building podrazumeva termin koji se koristi za različiti skup aktivnosti koje se okupljaju oko ideje da se osnaže društvene veze i definišu uloge unutar jednog tima. Često, team building uključuje zadatke tokom kojih je kolaboracija i saradnja neophodan faktor uspeha same aktivnost. Glavni cilj takvih aktivnosti je adresiranje svih negativnih interpersonalnih odnosa i pokušaj da se oni reše.

Iako se team building najčešće organizuje u okruženju koje nije direktno povezano sa radnim, potrebno je da se zaposleni opuste i da se pozitivna atmosfera koja se ostvari na takvim susretima, prelije na atmosferu unutar same kompanije. Pristup team buildinga predstavlja osnovu za organizacijski razvoj koji se primenjuje na svakoj radnoj grupi ljudi.

Bilo da je u pitanju piknik sa firmom, vikend u hotelu nadomak grada u kojem radite ili popodne u kreativnoj radionici u kojoj se podsećate kako je to biti dete, team building za cilj ima stvaranje sinergetskog efekta. Kroz vidove neformalnog druženja i razgovora izvan poslovnog okruženja, relaksiraju se odnosi između zaposlenih i poboljšavaju performansi firme.

Letovanje kao opcija za team building – prednosti i mane

Kada je u pitanju putovanje u okviru kojeg se organizuje team building, veoma su popularne City Break destinacije, na kojima je moguće organizovati svoje vreme nezavisno od planova turistčkih vodiča i agencija. Takav obilazak i upoznavanje grada omogućavaju posetiocima da bolje upoznaju duh i kulturno nasleđe grada, ali i da se dalje zbliže kroz brojne zajedničke aktivnosti i posete mnogim lokacijama. Međutim, kada je u pitanju letovanje kao opcija team building, stvari su drugačije.

Prednosti team building letovanja

Odlazak na letovanje sa kolegama sa posla može da bude zabavan jer se odnosi grade u prijateljskoj atmosferi, na nekoj plaži ili obroncima planine. Ono što može da bude dobra strana ovakve zamisli je činjenica da se tokom letnjeg odmora, zaposleni bolje upoznaju i zbliže, tokom perioda koji obično provode razdvojeni.

Još jedna od prednosti team building letovanja je ta što je tokom letnjih meseci moguće upražnjavati više aktivnosti napolju. Značaj organizacija proslava firmi ili sportskih dana, kao sredstvo jačanje kohezije i timskog duha u cilju napretka kompanije, moguće je ostvariti tokom letnje sezone.

Kao prednost team building letovanja izdvaja se i činjenica da je team building letovanje prilika da zaposleni, ukoliko nisu planirali odmor koji uključuje putovanje, ipak negde otputuju sa svojim kolegama.

Nedostaci team building letovanja

Ipak, nije sve što se tiče team bulding letovanja samo prednost ovakvog načina organizovanja kompanijskog druženja. Problem se javlja onda kad se letovanje kao opcija za team building poklopi sa drugim planovima zaposlenih, pa dođe do problema prilikom realizacije samog poduhvata.

Tokom letnjih meseci, svako od zaposlenih je već mesecima unazad isplanirao svoj odmor pa je moguće da dođe do pomešanih osećanja i očekivanja koje je nemoguće ispuniti. Još jedan nedostatak team building letovanja je i taj što je ovakvo putovanje teško organizovati. Potrebno je da se isplanira znatno ranije, kako se ne bi poklopilo sa ličnim obavezama zaposlenih, jer je najvažnija stvar team buildinga da okupi čitav kolektiv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *