Proizvodi domaćeg brenda visokog kvaliteta

Oduvek je važilo oprečno mišljenje kupaca da širok spektar inostranih proizvoda ima bolji kvalitet od domaćeg proizvođača hrane.

Primamljiva cena i uvek dostupno tržište, proizvodima nastalim u Srbiji daje upečatljivost. Hrana, piće i svi drugi proizvodi iz inostanih zemalja, sa podneblja drugačijih klimatskih karakteristika, razvile su veću kupovnu moć. Upravo zbog interesantnih ukusa i nesvakidašnjih izgleda, proizvodi iz inostranstva imaju znatno veću cenu uvoza i dalje distribucije. Pojedini srpski proizvodi, dobili su status brenda, koji označava nacionalu proizvedenu namernicu visokog kvaliteta, jedinstvenog dizajna proizvoda i specifične faze nastanka. Najpopularniji srpski brend i proizvod čini rakija šljivovica. 

 

Šta sve čini grupu domaćih proizvoda

 

Osnovna stavka kod određivanja grupe domaćih proizvoda čini proces proizvodnje u Srbiji, odnosno srpskoj firmi. Domaći proizvodi u svom sastavu imaju većinski procenat domaćih sirovina ili onih sirovina koje se uzgajaju na kvalitetnim i zdravim zemljištima. Najpopularniji domaći proizvodi su podeljeni na osnovu sirovinskog sastava i porekla namernica. Prema navedenom mogu biti mlečni, biljni i domaći proizvodi životinjskog porekla.

Domaći proizvodi mlečne strukture su sir, mleko i kajmak. Od mleka se varenjem dobija jogurt a fermentacijom kiselo mleko i pavlaka. Srbija obiluje zdravim i lepim pašnjacima na kojima uzgoj stoke poput krava i ovaca, ima uspešan proces tokom daljeg nastanka mlečnih proizvoda. Srbija je agrarna zemlja ali u istom procentu stočarska proizvodnja ima udela. 

Domaći proizvodi biljnog porekla su nosioci najvećeg brenda u procesu proizvodnje. Pored najpopularnije srpske šljivovice, nacionalni domaći proizvod je ajvar, daleko poznat širom granica Srbije. Dobar kvalitet Leskovačkog podneblja i povoljna klima, uslovile su razvoj i uzgoj paprike. Ljuta i slatka paprika koriste se za proizvodnju alevog začina. Domaći đemovi od šljiva, kajsija i mešanog voća, poznati su domaći proizvodi sa oznakom porekla namernica. Oznaka porekla na pakovanom proizvodu, pomaže kupcima u samom odabiru. U upotrebi su nalepnice sa oznakama domaćeg proizvoda. 

Domaći proizvodi koji nastaju od ukusnog ploda šljive

 

Odlika šljive je dobra rodnost i sadnja u gotovo svim predelima Srbije. Najzanimljivije podneblje za poreklo šljive je regija Zapadne Srbije sa posebnim akcentom na Čačanski i Kosjerićki kraj. Što se tiče privrednog značaja ploda šljive, ona se može izvoziti u svežem ili sušenom stanju ili kao prerađeni gotov proizvod.

Sljiva

Domaći proizvodi koji u svom sastavu koriste šljivu, jesu đemovi, pekmezi, kompoti, sokovi, sirupi i sušeni proizvodi sa širokom konzumacijom. Kandirana šljiva uz kombinaciju sa drugim domaćim sušenim voćkama, ima zavidnu kaloričnu vrednost. Knedle od šljiva su razvile status oznake na svom pakovanju, uz poreklo voćke i označeno podneblje proizvodnje. 

Većinski procenat roda šljive se prerađuje u šljivovicu, najpopularnija sorta je Požeška i Čačanka rodna. Celokupan mesnati plod šljive se koristi u procesu proizvodnje šljivovice vrhunskog kvaliteta, dok koščica radi isticanja zdravstvenih benefita biva izostavljena. 

Prouzvodi sa velikom popularnošću i oznakom domaćeg proizvoda čine pekmez, rakija i suva šljiva. Suva šljiva u svom sastavu ima podjednake zdravstvene koristi kao svež plod. Usled brojnih tehnoloških zamerki, načina pakovanja, čuvanja i prerade, šljivovica i osušena šljiva imaju pad kvaliteta. Ipak u starim srpskim selima sa očuvanom tradicijom nema zahtevnih standarda koji važe u čisto industrijskoj proizvodnji. Time nastali  domaći proizvodi imaju bolji kvalitet, duži rok upotrebe i očuvane korisne sastojke. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *