stres posao

Puni ste nakupljenog stresa? Tri načina kako da ga se oslobodite!

Stres je nešto što se danas tretira kao sastavni deo života, pa mu se shodno tome i ne pridaje tolika pažnja. Ipak, ukoliko se radi o hroničnom stresu, tj. stresu koji traje duži vremenski period ili se iznova vraća, u tom slučaju poželjno bi bilo obratiti se stručnoj osobi za pomoć.

Iako govorimo o normalnoj biološkoj pojavi, svako od nas bi trebalo da se zapita koliko je često izložen stresnim situacijama ili događajima. Povremeno osećanje anksioznosti nije nešto o čemu treba brinuti jer ona vrlo brzo nestaje. Ipak, ako se već mesecima unazad osećamo kao da nam se telo nakupilo velikom količinom negativne energije, vreme je da nešto preduzmemo po tom pitanju!

Joga za početnike  – lek za stres!

Jedan od korisnijih načina da izbacite iz sebe negativnu energiju kao i stres kojem ste izloženi već duže vreme, jeste da se raspitate da li u vašem kraju postoji neka osoba koja drži časove ove lekovite indijske veštine. Ukoliko baš i niste toliko upoznati sa tim šta sve joga podrazumeva, treba da znate da postoji joga za početnike na kojoj se najpre vežba pravilno disanje. Pravilno i ravnomerno disanje je veoma važno za zdravlje čoveka, kao u mentalnom, tako i u fizičkom smislu, naročito kada smo izloženi nekoj stresnoj situaciji.

Na časovima joge možete naučiti kako da polako i lagano dišete. Pravilnim disanjem se postiže umirivanje nervnog sistema, telo se opušta dok se krvotok znatno usporava. Sve ovo dovodi do oslobađanja stresa i vraćanje tela i uma u jedno blaženo stanje. 

Trudite se da uveče ležete na vreme kako biste ujutru ustali odmorni i naspavani

Mnogi zaboravljaju na činjenicu koliko je san važan za dobijanje energije koja nam je itekako potrebna tokom dana, naročito ukoliko imamo obavezu da svakodnevno odlazimo na posao. Kada smo odmorni i naspavani, tada smo i raspoloženiji, lakše obavljamo radne zadatke ali isto tako se i lakše borimo sa stresom. To praktično znači da biste trebali da imate neku svoju rutinu kada se radi o vremenu u kojem odlazite u krevet na spavanje. Nekome je dovoljno šest sati sna, dok neki bez osmočasovnog noćnog spavanja tokom dana ne mogu normalno da funkcionišu. 

Prekomerno spavanje može biti isto tako štetno po zdravlje kao i kada spavamo kraće nego što nam je potrebno. Zbog toga, najbolje bi bilo da se pridržavate nekog pravila koje vreme vam je idealno za odlazak na spavanje, i da se istog pridržavate, kako biste se ujutru probudili odmorni i kako biste bili spremni za nove izazove.

Umerena fizička aktivnost kao i balansirana ishrana je nešto što daje rezultate!

Poslednja, ali ne manje bitna stvar koja može biti itekako korisna za naše telo, ali i i um, jeste da vodimo računa o tome kako se hranimo i koliko vežbamo. Hrana bogata vitaminima i mineralima, bez prevelike konzumacije masti i ugljenih hidrata definitivno može učiniti čuda za naš organizam i pri tom uticati na to da se osećamo bolje i živahnije. Naučno je dokazano da recimo sok od citrusa smanjuje nivo stresa i podiže raspoloženje, pa zašto ne biste svaki dan nakon doručka popili jednu čašu prirodnog soka od narandže, grejpa i limuna. Zasigurno ćete se osećati lepše i imaćete više energije.

Fizička aktivnost je takođe nešto čemu se treba posvetiti kada se radi o oslobađanju od nakupljenog stresa. Ukoliko nemate vremena za aktivne treninge, brza šetnja svako veče pred spavanje može biti od velike koristi. Pomenuta joga je takođe vid treninga, a ukoliko ne možete da izdvojite vreme za nju, rešenje može biti i online joga.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *