Redovno posećujte svog ginkologa

Ginekološke ordinacije svakako nisu na listi prioriteta ni kod mladih, a ni starijih žena. Osim što je pregled za većinu žena neprijatan, kod žena ne vlada velika svest o potrebi prevencije mogućih ginekoloških problema.

Danas se sve više u školama, devojčice i devojke uče kako da se sa promenama koje donosi pubertet i odrastanje, nose, ali i potrebi redovnih pregleda i kontrola u ginekološkim ordinacijama. U odnosu na prethodni vek, činjenica je da je broj žena koje posećuju ginekološke ordinacije porastao, ali da i dalje nije u dovoljno velikom broju. 

Koliko su ginekološke ordinacije posećene

Istina je da žene u srednjim godinama, retko odlaze na preglede u ginekološke ordinacije, sve dok se određeni problem ili simptomi ne pojave. S obzirom na to, da se i u trudničkim danima nisu pojavljivale na redovnim kontrolama kod svojih ginekologa, ne čudi činjenica da i sada zaostaju u tome. Za razliku od njih, mlade devojke ginekološke ordinacije posećuju češće, čak i samo radi rutinskih pregleda. Iako kažemo da je  taj broj još uvek neznatan, postoji velika šansa da se ukoliko se nastavi sa edukacijom o potrebi ginekološkog zdravlja kod žena, taj broj još poveća.

Na žalost, s češćim brojem poseta ginekološke ordinacije, raste i broj mladih osoba koje su bar jednom imale polno prenosivu bolest. Da bi se taj problem prevenirao, pre nego lečio, potrebno je mlade detaljno upoznati sa načinom prenošenja, tegobama i simptomima kao i rizicima koje svaka polno prenosiva bolest sa sobom nosi. 

Mladi često u zabludi da se to njima neće dogoditi, često sve ranije stupaju u nezaštićene seksulane odnose. I zato, kako se takve stvari ne bi dešavale, potrebno je informisati ih na vreme. To je prvi od razloga zbog kojeg bi ginekološke ordinacije trebalo biti posećenije bar kada  su mladi u pitanju.

Isto tako, značajan je i porast neželjenih trudnoća, koji se isto dešava zbog manjka znanja kod mladih osoba o reprodukciji. Kako kod nas ne postoji seksualno obrazovanje, ukoliko je roditeljima neprijatno da razgovaraju sa svojom decom, najbolji način je da se informišu kod ginekologa, koji im svojim stručnim znanjem može sve detaljno objasniti.

Prva poseta ginekologu

Ono što je stručno aktuelno mišljenje, jeste da je najbolje da prva poseta ginekološke ordinacije kod devojčica bude nakon dobijanja prve menstruacije, odnosno pre stupanja u seksualne odnose. Isto tako, vreme za posetu ginekološke ordinacije je svakako ukoliko devojčica nije dobila prvu menstruaciju do svoje 16. godine. Na žalost, mnogi ostijau neinformisani pa se prvi pregled odlaže, sve dok se problem potpuno ne uveća, a time donese veliki rizik po reproduktivno zdravlje. Isto tako, vreme za posetuu ginekološke ordinacije je ukoliko se javlja neredovnost u menstrualnim ciklusima, kao i jak i neprijatan bol.

U određenim godinama, pojedine devojke dolaze u ginekološke ordinacije samo radi informisanja o kontraceptivnim metodama pre stupanja u prve seksulane odnose, kako bi bile zaštićene od polno prenosivih bolesti i ranog začeća. Međutim, danas, sve više mladih čita i dobija informacije putem interneta, novina i drugih raznih portala, koje mogu biti potpuno netačne, i doneti više problema nego koristi.

Ginekološke ordinacije danas imaju potpunu opremu i stručnjake, koji će pored pregleda, obaviti i savetodavni rad, koji može pomoći pre nego što se problem i pojavi, a ukoliko je do pojave došlo, na vreme ga sanirati. Na kraju, ginekološke ordinacije je potrebno posećivati bar jednom godišnje, kako bi se stanje reporoduktivnih organa redovno kontrolisalo. a mogući rizici sveli na najmanji mogući nivo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *