Reumatske bolesti koje sve više pogađaju žensku populaciju

Sve veći procenat populacije se već nakon navršene četrdesete godine života žali na neko reumatsko oboljenje koje je povezano sa bolom u zglobovima. Simptomi se najviše osećaju u jesenjem delu godine kada je vlažnost vazduha nešto veća od uobičajene. Pa ćete tako od mnogih čuti kako osećaju bolove u mišićima i kostima.

Tzv. reumatske bolesti su danas vrlo učestale i u većini slučajeva pogađaju žensku populaciju. Najčešće se radi o četiri vrste koje ćemo predstaviti u nastavku teksta. 

Reumatoidni artritis – najčešće zahvata zglobove šaka i stopala

Ukoliko ste primetili da se ujutru osećate ukočeno i da ta ukočenost traje više od pola sata a pri tome ste primetili da su vam zglobovi bolni i otečeni, vrlo verovatno je da bolujete od reumatoidnog artritisa. Ako je takav slučaj i kod vas, nemojte očajavati. Za lečenje ovog zaista nelagodnog oboljenja koristi se određena grupa medikamenata koja se pokazala veoma uspešnom. Artritis sam po sebi ima nekoliko oblika, a da biste tačno znali od kog oblika bolujete, najbolje je konsultovati se sa lekarom (ortopedom ili fizijatrom).

Lupus – pored zglobova zahvata i organe

Sa medicinskog aspekta, postoje lakši i teži oblici sistemskog eritemskog lupusa. Lakši oblici se manifestuju na zglobove i pojedine delove kože a mogu se veoma brzo otkloniti upotrebom odgovarajućih lekova. Teži oblici ove reumatske bolesti mogu zahvatiti i unutrašnje organe kao što su bubrezi, pluća i krvni sudovi. U ovom slučaju primenjuje se nešto agresivnija terapija medikamentima koji mogu dati dobre rezultate ukoliko se bolest otkrije na vreme. 

Sistemska skleroza – najteži oblik reumatskih bolesti

Definitivno najteži oblik reume je sistemska skleroza koja sve više pogađa žene čak i one mlađeg uzrasta. Glavni simptomi koji mogu ukazivati na ovo ni malo naivno oboljenje koje može uticati na porast pritiska u plućnoj cirkulaciji jesu bleda i modra koža na prstima ruku u toku hladnih zimskih meseci. Nakon promrzlina dolazi do otoka šaka kao i do njihovog zadebljanja, tačnije javlja se skleroza kože. Može se desiti da se pacijentima u međuvremenu pojave ranice na prstima koje se odmah moraju sanirati kako se ne bi javila gangrena. 

Što se tiče lečenja, ne postoji univerzalan metod za otklanjanje ove bolesti. Lekari uglavnom kombinuju par lekova kako bi se ublažili simptome sistemske skleroze. 

Fibromialgija može biti povezana sa psihičkim stanjem

Kada kažemo da neka osoba boluje od fibromialgije to znači da se radi o veoma senzitivnoj osobi kojoj i stisak ruke može biti bolan zbog slabosti na zglobovima šake. Takođe, bol se može osećati i u predelu vrata kičmenog stuba, i duž celih leđa. Ono što zabrinjava lekarske stručnjake je to što se ova bolest može veoma kasno otkriti koja se može javiti kao posledica lošeg psihičkog stanja pacijenta. 

Tada se preporučuje što više fizičke aktivnosti kako bi se otklonio nagomilani stres i ublažili simptomi bolesti. Od lekova se prepisuju uglavnom antidepresivi ili antiepileptici. 

Zbog svega ovoga važno je da žene čak i kada zađu u srednje godine bave se umerenom fizičkom aktivnošću kako bi što duže očuvale zdravlje svojih zglobova. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *