Sada je stvarno dosta! 5 znakova da je vreme za traženje novog posla

Svako ko je barem jednom u životu bio u prilici da menja posao zna koliko je snage i volje potrebno da se konačno donese ta odluka. Često iza nje stoje dani, pa ponekad čak i godine, jer je ponekad zaposlenima potrebno da pronađu sigurnost u novom poslu pre no što se konačno odluče da naprave taj korak.

Postoje brojni razlozi koji mogu da dovedu do želje za ovakvom promenom – od loših odnosa sa kolegama ili šefovima, nezadovoljstvo platom do nemogućnosti napredovanja što svima koji rade svoj posao savesno i žele da napreduju može da bude znak da je došlo vreme za promene.

Ne osećate se prijatno na poslu

Iako se čini kao da ovo nije bitan faktor, zamislite da ceo radni vek idete na posao nevoljno i da jedva čekate povratak kući. Ukoliko odlažete odlazak na posao, nemate volju da se spremate i svakim narednim danom vam odlazak na posao sve teže pada, ovo je siguran znak da se ne osećate prijatno na poslu iz nekog razloga. Ovo može da utiče i na vaše poslovne rezultate, odnos sa kolegama ali i na vaše mentalno zdravlje. Na poslu treba da se osećate prijatno, bez ikakvih ustezanja i da bez problema obavljate vaše radne zadatke. Usled brojnih neprijatnosti koje osećate, možete da prestanete da obavljate svoj posao, ili barem da ga obavljate kvalitetno, što može da dovede do loših preporuka prilikom traženja narednog posla.

Loši odnosi sa nadređenima

Prilikom zapošljavanja, mali broj kandidata obrati pažnju na one koji zapošljavaju jer se trude da ih impresioniraju. Nakon određenog vremena može da se jave problemi na relaciji nadređeni i zaposleni što usled nerazumevanja kada je količina ili kvalitet posla u pitanju što usled vidova komunikacije i načina na koji se dogovara oko poslovnih obaveza. Upravo su ovo prvi koraci koji dovode do želje za promenom i traženjem novog posla. Kanali komunikacije su uglavnom i u ovakvim slučajevima komplikovani te je potrebno pronaći pravi trenutak kada se treba odvažiti i smoći snage da se krene u novu potragu za poslom. 

Mala plata koja ne raste

Finansijski aspekat posla je jedan od glavnih faktora kada se odlučujemo za odabir radnog mesta. Poslovi koji imaju mogućnost finansijskog napretka se uvek ističu u odnosu na one kod kojih se plata ne menja godinama ili ne postoji mogućnost ostvarivanja bonusa. Ukoliko ste nezadovoljni platom i ne vidite da će u budućnosti biti prilike da pregovarate o povećanju ili bonusima nakon obavljenog posla, verovatno će vaše razočaranje i potreba za napretkom da se samo nadograđuje što će vam dati znak da treba da napravite promenu. Prilikom potrage za novim poslom pogledajte koji istaknuti oglasi za posao nude priliku za napredovanje i mogu da vam omoguće bolju finansijsku situaciju ukoliko pokažete odlične rezultate i napredak u poslu.

Nemogućnost napredovanja

Rad na jednoj istoj poziciji duže vreme ume da bude prilično opterećujući za sve one koji su kreativni, daju sve od sebe kako bi uradili posao kvalitetno ili za one koji jednostavno imaju želju da napreduju. Ukoliko u firmi postoji nekoliko kategorija zaposlenih, a vi se stalno nalazite u onoj u kojoj ste započeli svoj staž, verovatno ćete nakon nekog vremena shvatiti da ne postoji prostor za napredak. Ukoliko nakon razgovora sa nadređenima dobijete potvrdu da nema prostora za vaš napredak na neku narednu poziciju, ništa vas više ne zadržava na tom poslu.

Neadekvatno radno vreme

Radno vreme je nešto što će vam odrediti ostali tok vašeg dana i slobodno vreme koje ćete imati pored poslovnih obaveza. Ukoliko se vaše radno vreme stalno menja, morate da radite u smenama ili je često potrebno da ostajete duže na poslu, dolazite u vreme koje nije predviđeno vašim ugovorom ili posao koji treba da obavite ne možete da uradite u svoje radno vreme te je neophodno da dolazite i vikendom ili ostajete duže, velike su šanse da će ovo postati trend i u budućnosti.

Potraga za novim poslom je komplikovan i često dugotrajan proces ali ukoliko to radite jer ste na prethodnom poslu bili nezadovoljni, rezultat će biti i više nego zadovoljavajući i potreban. Odvažite se na ovaj korak i videćete koliko će vam ova promena prijati i kakve će rezultate doneti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *