Saveti za bezbednost kada rukujete bušilicom

Da li radite u industriji koja redovno koristi bušilicu? Motorizovanog menjača i sa cilindričnim zupčanicima, bušilice predstavljaju onaj alat koji najprostije rečeno pravi rupe; istovremeno koriste se za stvaranje doslednog i moćnog pogona.

Bušilice se koriste za pravljenje različitih predmeta kao i za popravku tih istih predmeta. Njenoj primeni nema kraja i uvek dobro dođe imati je u kući. U zavisnosti od različitih potreba i namena postoje i različite vrste bušilica. Bušilice se razlikuju po dimenzijama, snazi, svrsi, izvoru napajanja. Takođe razlikujemo bušilice koje mogu da koriste neiskusni od onih koje koriste profesionalci na radnom mestu. Međutim, jedna stvar je uvek ista, a to je zaštita i sigurnost prilikom baratanja ovim nimalo lakim alatom.

Bušilica jeste najrasprostranjeniji industrijski alat, ali to ne znači da rukovanje ovim alatom možemo shvatiti olako

Često se zaboravi koliko je ovaj naizgled jednostavan alat zapravo veoma kompleksan i snažne prirode, kao i da treba biti pažljiv, strpljiv i dobro informisan kada se njime barata. Pošto preduzeća svih oblika i veličina u svojoj svakodnevnoj primeni koriste bušilice potrebno je preduzeti određene mere predostrožnosti kako bi se osigurala bezbednost i profesionalnih radnika i ljudi koji se služe bušilicom u svom domaćinstvu. Otuda naše interesovanje za današnju temu, te u nastavku čitajte o pravilnoj upotrebi bušilice i određenim finesima koje vas mogu odvratiti od težih povreda.

Nemojte da koristite bušilicu nepripremljeni

Bušilica se ne razlikuje od ostalih komada teške mašinerije, što znači da treba da je koristi onaj ko je upoznat sa njenim funkcijama i mehanikom. Čak i da niste koristili bušilicu ranije, morate da znate o tome kako funkcioniše i da se njome služite u prisustvu nekog ko je već koristio. Kako će bušilica da radi pravilno zavisi od modela samog alata i svrhe i zbog toga je uvek najbolje poći od uputstva, saveta i klipova sa Jutjuba.

Lična zaštitna oprema (HTZ oprema) i bušilica

Kada je u pitanju lična zaštitna oprema i korišćenje bušilice, glavno i apsolutno neophodno je da koristite visokokvalitetne zaštitne naočare, otporne na lomljenje i sa bočnim štitnicima. Često dolazi do povreda oka usled krhotina i drugih komadića koji mogu dospeti u oči. U suštini, prilično je jednostavno, koristite naočare, čak i da nemate prave zaštitne naočare poslužiće i vaše naočare sa dioptrijom. Pored zaštitnih naočara, poželjno je da koristite štitnike za uši, HTZ opremu, čepiće ili antifone kako ne bi došlo do oštećenja sluha i pojave tinitusa zbog velike buke koju proizvodi bušilica.

Drugi saveti u vezi sa korišćenjem bušilice

·         Spomenuli smo da je važno koristiti zaštitne naočare i štitnike za uši, pa shodno tome, pomislili bismo da je svakako korisno da koristimo i zaštitine rukavice. Međutim, to nije slučaj. Zaštitine rukavice ne treba da se nose dok se koristi bušilica jer se tkanina može zalepiti za alat povlačeći ruku radnika unutra.

·         U vezi sa tim je i drugi savet, a to je da ne nosite duge rukave kada radite sa bušilicom da vam ne uvuče rukav.

·         Nemojte da nosite nikakav nakit kada koristite bušilicu.

·         Ukoliko imate dugu kosu, uvek je zavežite.

·         Uvek proverite stanje vaše bušilice pre upotrebe.

·         Pazite kada radite sa drvetom kako se ne bi opekli jer drvene strugotine koje ispadaju su obično vrele.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *