Saveti za efikasnu zaštitu vašeg doma od provalnika

Kada je u pitanju bezbednost stana, kuće, automobila ili neke druge vredne imovine, nažalost ne razmišlja se previše na ovu temu, sem ukoliko se ne desi nešto loše. Ne zaključavanje vrata, ostavljanje otvorenog prozora ili balkonskih vrata, ovim postupkom dajete zeleno svetlo potencijalnim lopovima da niste tu i da mogu da vas opljačkaju. U današnje vreme postoje načini kako efikasno da zaštitite imovinu i ne budete meta lopova.

Steknite naviku da zaključavate vrata ukoliko planirate negde da izađete 

Čak i da na kratko izlazite do prodavnice ili najbliže komšinice, ukoliko živite u stanu obavezno zaključavajte ulazna vrata. Ako živite u prizemlju a imate izlaz na terasu ili balkon, obavezno zaključavajte i ta vrata ukoliko planirate negde da izađete. Ako živite u kući i imate više ulaza, gledajte da zaključavate vrata onih prostorija u kojima trenutno niste tu. 

Stavite sigurnosne brave na vrata

Kao dodatnu zaštitu vaše imovine stavite sigurnosne brave. Iako mnogi tvrde da brava ne može da zadrži provalnika ukoliko se nameračio da vas opljačka, sa sigurnosnom bravom možete da mu otežate posao i na kraju ako se radi o nekom “ osrednjem lopovu” da odustane. 

Zaštitite prozore

Još jedan vid zaštite imovine jeste zatvaranje prozora, spuštanje roletni i na kraju stavljanje rešetke na prozore. Ukoliko planirate duže vreme da budete odsutni od kuće, pre svaki polazak proverite da li ste zatvorili sve prozore, balkonska vrata. Ukoliko živite u kući i imate dvorište, obavezno sklonite baštenski nameštaj koji provalnici mogu iskoristiti da se popnu do najbližeg prozora. 

Ugradite video nadzor

Vaš dom možete dodatno da osigurate ugradnjom video nadzora i time otežate ulazak provalnika. Ukoliko živite u kući možete da ugradite video nadzor i alarmni sistem koji se aktivira na osnovu pokreta i ugradite kod ulaznih, balkonskih i garažnih vrata. Takođe video nadzor se pokazao kao efikasna zaštita i u stanovima. Samo vodite računa da lozinku alarma zapamtite i ne ostavljate na vidno mesto.

Kupite psa

Psi predstavljaju odličan vid zaštite kako kuća tako i stanova. Nebitno da li imate malog psa ili velikog, njihov lavež vam može pomoći ukoliko osete da se neko približava vratima ili pokušava neovlašćeno da uđe u vaš dom. Dobro dresirani psi mogu da budu itekako korisni i efikasni kako u pogledu zaštite vaše imovine tako i vas samih. 

Budite dobri sa komšijama

Negujte dobre susedske odnose sa svojim komšijama. Na taj način ne samo da ćete imati dobrog prijatelja za druženje, već dobar komšija vam može biti od koristi i pripaziti na vaš stan ili kuću ukoliko planirate negde da otputujete. 

Za dvorišta obavezno koristite svetla sa automatskim paljenjem

Poznato je da lopovi rade noću kada su šanse da ih neko primeti veoma male. Ukoliko živite u kući sa dvorištem, reflektori sa automatskim paljenjem mogu biti efikasno rešenje za zaštitu imovine i mogu oterati potencijalnog provalnika. 

Ne objavljujte plan kretanja na društvenim mrežama

Ukoliko ste planirali odmor sa porodicom ne morate da objavljujete odmah na društvenim mrežama. Na ovaj način pružate sve neophodne informacije nepoznatim ljudima da u određenom periodu nećete biti kod kuće, što vas čini idealnom metom za mnoge provalnike. Ili ako baš ne možete da odolite objavljivanju informacija, onda gledajte da ne bude dostupna svima već samo vašim najbližim prijateljima. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *