Želite bele zube? Izbegavajte namirnice koje utiču negativno na njihovu boju

Ako jedete bobičasto voće ili čokoladu, odnosno pijete mnogo čaja ili kafe, nema nikakve sumnje da ste primetili da sve to ostaje na vašem jeziku. A ako primetite promenu boje jezika nakon unosa tih namirnica, to sigurno ima uticaja i na promena boje zuba.

Upravo iz tog razloga se savetuje da nakon konzumiranja pomenutih i svih drugih namirnica koje mogu da utiču na promenu boje zuba, makar popijete malo obične vode, koju ste prethodno promućkali u ustima. Na taj način ćete uspeti da sperete veći deo ostataka i zaštitićete svoje zube, koliko god da je to u takvoj situaciji moguće. Podrazumeva se da bi bilo idealno kada biste mogli posle svakog unosa takvih namirnica da blago iščetkate zube bez dodavanja paste. Eventualno možete da na četkicu stavite malo sode bikarbone.

A pošto mnogi ljudi često ne čine ni jedno ni drugo, onda sve to i te kako ima negativan uticaj i na boju zuba, između ostalog.

Da ne biste došli u situaciju da morate da vršite izbeljivanje zuba kod stomatologa, potrebno ipak da povedete računa o tome da ne konzumirate namirnice, za koje je dokazano da i te kako imaju uticaja na promenu boje zuba ili makar da ih manje koristite u isharni. Čak i ako bez njih jednostavno ne možete, onda se savetuje da odmah nakon konzumiranja zube pažljivo iščekate i to ako je ikako moguće mekanom četkicom, te nije neophodno da tom prilikom koristite i pastu za zube. Međutim, to ipak neće biti uvek izvodljivo, pa će samim tim vremenom i vaši zubi promeniti boju.

Koje namirnice utiču na boju zuba?

Već pomenute namirnice neizostavno imaju uticaja na promenu boje zuba. A njima treba dodati i cveklu i crno vino, kao i balzamiko sirće.

Od čaja i kafe koji se unose svakodnevno dolazi do pojave žutih mrlja na zubima, a interesantan je podatak i da zahvaljujući kiselini, koja se u njoj nalazi, turšija i te kako negativno utiče na zube, odnosno vremenom dovodi do promene njihove boje.

Kako je nastao tretman izbeljivanja zuba?

Kao i mnoga druga otkrića, tako je i izbeljivanje zuba praktično nastalo potpuno slučajno. Radi se o tome da je jedan ortodont iz Amerike nakon posmatranja svojih pacijenata, koji su nosili fiksne proteze primetio da je kod njih češća pojava zapaljenja desni.

Želeći da im pomogne, on je doneo odluku da pokuša sa tretmanom kiseonikom, jer mikroorganizmi koji mogu da žive samo bez kiseonika dokazano izazivaju upalu desni. A s obzirom na to da se kiseonik nalazi i u hidrogenu, on je upravo taj preparat koristio za lečenje zapaljenih desni kod osoba koje su nosile fiksne proteze. Iako im jeste pomogao u tome, primetio je da to utiče i na promenu boje njihovih zuba, koji postaju mnogo belji.

Posle 30 godina je izbeljivanje zuba uz korišćenje hidrogen peroksida postalo metoda, koju primenjuju i preporučuju stomatolozi širom sveta. Kasnije je i laser ušao u upotrebu, pa danas pacijenti mogu da izaberu koju će metodu primeniti stomatolog za izbeljivanje zuba.

Kako su nam rekli u stomatološkoj ordinaciji Panakeia, jedna od najnovijih metoda je svakako lasersko izbeljivanje zuba, koje traje svega 30 minuta i vrši se kod pacijenata, kod kojih nadležni stomatolog proceni da je to najbolja opcija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *