Saveti za lakše savladavanje gradiva za ispit

Svi volimo da imamo visoko obrazovanje, ali koliko je truda i rada potrebno da se do diplome dođe… Mnogi pribegavaju prepisivanju ili nekoj drugoj metodi podvaljivanja na ispitima, kao što je upotreba tehnoloških sredstava, među kojima su najpopularnije  bežične bubice za ispite, ali, na sreću, većina nas je veoma posvećena učenju. Pored toga imamo i drugih obaveza koje nam ponekad padnu u drugi plan, upravo zbog velike količine gradiva koje treba da savladamo. Međutim, pravilnom organizacijom vremena, redovnim učenjem i neodlaganjem obaveza moguće je postići puno toga.

Pratite predavanja i podvlačite najbitnije

Redovno posećivanje predavanja na fakultetu je pola posla oko spremanja ispita. Budite koncentrisani na ono što profesori pričaju i objašnjavaju i hvatajte beleške. Na ovaj način puno toga ćete već zapamtiti i učenje iz knjige biće lakše. Takođe, veoma je korisno da, kada dođete kući, pročitate lekciju i podvučete najvažnije rečenice. Tako ćete prilikom učenja odmah biti usredsređeni na suštinu. Najpre savladajte najteže gradivo. Za taj deo je potrebno najviše energije, a i sa psihološke strane posmatrano, kada uradite najteže, imate više volje da i ostale, lakše lekcije što pre naučite.

Planirajte dan

Ako pogledamo biografije najuspešnijih ljudi na svetu, videćemo da svako od njih planira svoje vreme, a obaveze i ciljeve zapisuje u svoje planere. Ova metoda pomaže da se stalno podsećamo šta smo uradili i šta nam je još preostalo. Na ovaj način imamo uvid o tome koliko smo uspešni bili u toku dana i koji su naši dometi.

Podredite sve obaveze učenju

Kako je učenje najvažniji posao u toku studiranja, sve obaveze bi trebalo da budu podređenje upravo njemu. S obzirom da je za dobro pamćenje neophodan odmor, neka savladavanje gradiva bude prvo što ćete raditi u toku dana. Učenje najbolji efekat ima upravo ujutu, dok je um najodmorniji. Odredite kutak u stanu u kome ćete učiti i neka to bude svakodnevno u istom terminu.

Obezbedite mir i tišinu

Na dobru koncentraciju najbolje utiče mir i tišina, zato zamolite vaše ukućane da se uzdrže od glasne priče i poslova koji izazivaju buku. Odložite mobilni telefon i isključite radio i televizor, kao i ostale uređaje koji mogu da vas ometaju.

Planirajte učenje

Da bi vaš mozak mogao da zapamti veliku količinu informacija, prilikom procesa učenja neophodno je praviti pauze. Posle sat vremena, prekinite sa radom, odmorite, osvežite se sokom ili pojedite nešto. Dobro će doći i malo fizičke aktivnosti, pa odradite nekoliko vežbi za istezanje. Ova pauza, prijaće i vašem telu, jer dugotrajno sedenje ima loš uticaj na kičmu. Na kraju učenja ponovite u kratkim crtama sve što ste tog dana naučili.

Strah od ispita

Kod nekih studenata javlja se strah od ispita. Bez obzira koliko učili, oni osećaju da to što znaju nije dovoljno i unapred stvaraju pretpostavku da će pasti na ispitu. Zbog toga se ponekad i odluče za iznajmljivanje bubica. Ako ste i vi jedan od njih, potrudite se da se oslobodite ovog osećaja, koji ne donosi ništa dobro. Fokusirajte svoje misli na pozitivan ishod, bodrite sebe i očekujte najbolje. Ako ipak dođe do toga da ne prođete ispit, bar ste sigurni da ste dali sve od sebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *