Saveti za obezbeđenje poslovnog prostora

Ako ste od onih koji su skoro započeli neku vrstu biznisa, potrebno je da učinite sve kako bi on bio bezbedan. Kupili ste plac i podigli ste poslovni objekat, a nakon svega toga potrebno je da obezbedite vašu imovinu od provala i krađe.

Poslovni objekti uvek su na udaru lopova jer kancelarijski materijal i nameštaj se veoma lako prodaju na crnom tržištu, pa su mere opreza neophodne. Zato pored planiranja i kupovine raznog nameštaja za vaš poslovni prostor, kompjutera, štampača, kao i sitnog kancelarijskog materijala, mislite na obezbeđenje celokupnog poslovnog prostora, zaposlenih i podataka koji su važni za poslovanje.

Ovo je naročito važno, ako se vaš poslovni objekat nalazi van naseljenog mesta, odnosno na periferiji grada. U tom slučaju, savetuju se dodatne mere opreza. 

Postavite ogradu, kapije i rešetke

Bilo da je vaš poslovni objekat veliki ili mali, kao i bez obzira da li je smešten u gradu ili na samoj periferiji grada, obavezno ga maksimalno zaštitite. Postavljanje ograde oko celog placa a ne samo poslovnog objekta se podrazumeva, a vi možete birati između mnogih modela ograda, kako ograda normalne visine, tako i onih koje su van standarda i više od ostalih. Veoma je važno da materijal koji izaberete za ogradu bude čvrst jer ćete na taj način biti sigurniji i teža meta provalnika. Viša ograda će biti odbojnija potencijalnim provalnicima, pa je najbolja zaštita za svaki poslovni objekat.

Kapija je neophodan deo svake ograde, a i ona može biti dodatno zaštićena ako uzmete one modele koji se otvaraju posebnim ključevima, ili čak uz pomoć šifre. Ovi modeli se mogu ugraditi i u privatne objekte, odnosno dvorišta, radi veće bezbednosti onih koji tu žive. Prozori su laka meta za provalnike, i najveća slaba tačka svakog poslovnog objekta. Postavljanje rešetki na prozore dobar je vid zaštite. Ovo se naročito odnosi na one prozore koji se nalaze u prizemlju, kao i na nižim spratovima. Kada napuštate objekat, uverite se da ste zatvorili sve prozore i vrata. 

Zaštita kancelarijskog nameštaja

Svaka kancelarija, bez obzira da li je velika ili mala, ne treba da bude pretrpana stvarima. Minimalistički izgled je najpoželjniji, a svakako on obezbeđuje sve potrebne elemente koje svaki poslovni prostor treba da poseduje. Pri izboru kancelarijskog nameštaja, birajte one komade koji su napravljeni od kvalitetnih i čvrstih materijala, i koji će vam dugo trajati. Prošlo je vreme kada su kancelarije bile monotoni i bezlični prostori, i u kojima nije bilo motivacije i produktivnosti. Danas, kancelarije izgledaju moderno, često se koriste i jarke boje u nameštaju, dekorišu se slikama i umetničkim predmetima, koji podstiču radnu atmosferu i produktivnost. 

Sigurnosne brave za ormare i fioke, pružiće vam dodatnu sigurnost u čitavom poslovnom objektu. Preporuka je da važna dokumenta i podatke koji su važni za vaše poslovanje čuvate na sigurnom mestu, a sigurnosne brave za ormare i fioke su odličan vid zaštite već mnogo godina. Ono što je karakteristično za sigurnosne brave za ormare jeste da se one lako ugrađuju na bilo koju vrstu materijala, a otključavanje se vrši uz pomoć aplikacije. Izrađene su od plastike i metala, i njihovo napajanje se vrši uz pomoć baterija. 

Video nadzor i alarmni sistem

Nekada je sam video nadzor i njegova ugradnja bila mnogima nedostižna želja jer je ceo postupak koštao mnogo. Danas je situacija drugačija i postoje razne vrste video nadzora koje možete izabrati kako za svoj dom, tako i za svoj poslovni prostor. Ugradnjom video nadzora na ključnim mestima, delovaćete na provalnika i on će odustati od svoje prvobitne zamisli. Video snimci služe kao dokazni materijal kada je potrebno utvrditi identitet provalnika. 

Pored video nadzora, alarmni sistem je postao nezaobilazna stavka prilikom obezbeđenja svakog poslovnog objekta. Alarm ima funkciju da emituje zvukove koji su određene jačine, i na ovaj način praktično primorava provalnike da odustanu od ulaska na vaš posed. Ono što je prednost alarmnog sistema jeste da ga možete povezati sa svojim mobilnim telefonom, ali i sa policijskom stanicom. Na ovaj način ćete uvek biti u toku sa dešavanjima u vašoj firmi, i pravovremeno ćete reagovati ukoliko dođe do aktiviranja alarma. 

Fizičko obezbeđenje

Danas postoje mnoge firme koje se bave obezbeđivanjem poslovnih prostora, pa ukoliko ste više pristalica ove vrste zaštite, možete angažovati neku firmu koja vam se čini pouzdanom. Ova vrsta zaštite se pretežno koristi u velikim kompanijama, ali isto tako i u kombinaciji sa već navedenim načinima zaštite vaše imovine. Takođe, možete postaviti sistem koji će ograničiti pristup licima koja nemaju ovlašćenja za ulazak u firmu. Možete koristiti PIN kodove, kao i elektronske kartice za ulazak u određene prostorije. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *