Šta je vlaga i kako se izboriti sa njom?

 

Kada pomislite na vlažnost, verovatno će vam se pojaviti uspomene na zagušljive stare i oronule kuće, podrume ili poplavljene prostorije. Za većinu, vlaga je nešto što uvek narušava udobnost doma. To je stvarna briga koja utiče na skoro svaki aspekt doma, od zdravlja porodice do drvenih podova.

Apsolutna i relativna vlažnost

Da biste razumeli uticaj koji vlažnost ima na vaš dom, važno je razumeti šta je vlažnost. Osnovno očitavanje vlažnosti je apsolutna vlažnost, koja meri količinu vodene pare u vazduhu, dok je relativna vlažnost relativna vlažnost vode u odnosu na temperaturu. Pošto vrući vazduh može da zadrži više vlage od hladnog vazduha, relativna vlažnost na visokim temperaturama je mnogo primetnija nego na nižim temperaturama.

Kada gledate večernje vesti ili čitate novine, vlažnost izražena kao postotak je relativna vlažnost. Aspekt koji treba zapamtiti je da apsolutna vlažnost i relativna vlažnost nisu isto, kao i da relativna vlažnost ima veći uticaj na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.

Uticaj vlažnosti na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru

Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru je najvažniji faktor kada se radi o prozračnosti vazduha u vašem domu. Ako vlažnost padne ispod određenog nivoa, može se desiti da počente da patite od respiratornih problema. Velika zabluda je da većina vlasnika kuća i stanova pripisuje loš kvalitet vazduha polenu, prašini i drugim zagađivačima, ignorišući ulogu koju igra vlažnost.

Niska vlažnost je takođe jedan od vodećih uzroka bolesti razvijenih u kući. Suva, ispucala koža, ispucale usne i suvi sinusi samo su neki od zdravstvenih problema koji se mogu razviti kod niske vlažnosti. 

Sa druge strane, kod visoke vlažnosti, u prvi plan dolaze drugi rizici. Ovo povećanje vlage dozvoljava brojnim mikroorganizmima da napreduju, uključujući grinje, bakterije i plesni. Grinje mogu pojačati efekte respiratornih problema, naročito ako se množe u posteljini i nameštaju. 

Značaj vlažnosti u vašem domu

Iako je zdravlje vaše porodice glavna briga kada je u pitanju vlažnost u zatvorenom prostoru, vlažnost takođe ima negativan uticaj na vaš dom. Naime, vlažnost izaziva pustoš na drvenim površinama u vašem domu. Svako zrno ili prsten u drvetu različito reaguje na vlažnost, a kada nije na odgovarajućem nivou, počinje pucanje i podizanje drveta. Ovo ne samo da uništava podove od tvrdog drveta, nameštaj i muzičke instrumente, već donosi i skupu popravku. Pored uništavanja drveta, visoka vlažnost može ući u zidove i ispod podova, podstičući truljenje tokom vremena. 

Tretman vlage

Kada vlažnost u vašem domu dostigne nivo koji je previše zasićen, vazduh ima štetan efekat. Međutim, za razliku od niske vlažnosti, lakše se prepoznaje. Ako primetite da se kondenzacija na površinama, kao i na prozorima i zidovima skuplja, vlažnost u vašem domu je previsoka.  U tim trenucima važno je brzo reagovati, kako bi se moguće bolesti sprečile, kao i potencijalne sanacije u kući. 

Aparati za izvlačenje vlage

Jedan od efektivih metoda za izvlačenje vlage jesu specijalni aparati koje možete pogledati na sajtu firme Rovex. Aparati za izvlačenje vlage rade po principu usisivača, tako što uvlače vlagu u sebe i spuštaju temperaturu vazduha pre ispuštanja, kako on ne bi dalje kondenzovao. Aparate za izvlačenje vlage moguće je koristiti za više namena, odnsno za sušenje zidova tokom procesa u građenju, sušenje vlage u stanovima i kućama, podrumima itd. Pored toga, apparat za izvlačenje vlage jednako efikasno se pokazao i nakon izvlačenja vlage iz zidova i podova nakon poplava. Pojedni aparati pored osnovne funkcije mogu vršiti i sušenje veša, ukoliko u vašem  domu ne postoji način za efiksano sušenje.

Aparati za izvlačenje vlage koriste se svuda u svetu i do sada nisu pokazali mane tokom korišćenja, već samo izuzetne pogodnosti nakon brojnih napora u borbi sa vlagom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *