putovanje

Šta vam je sve potrebno za putovanje iz snova

Priprema za putovanje vrši se i po nekoliko meseci unapred. Ako uzmemo u obzir odabir destinacije, izbor prevoza i rezervaciju karata, veliki deo posla je završen tim aktivnostima. Ipak, tek sledi pravo spremanje – uzimanje godišnjeg odmora, traže se odgovarajući koferi, vrši pakovanje stvari, proveravaju dokumenata i putovanje iz snova može da počne. 

Da bi to putovanje bilo baš kao u snovima, nije loše imati kod sebe neki vid spiska, ili liste najvažnijih elemenata dobre pripreme pre samog puta. Potrudićemo se da u ovom tekstu predstavimo sve što je potrebno da bi putovanje iz snova moglo da se pripremi u kratkom vremenskom roku. 

 

Planiranje godišnjeg odmora unapred

Da biste uspešno otišli na putovanje, važno je da za tu svrhu raspolažete slobodnim danima. Blagovremena najava godišnjeg odmora nadređenima u periodu kada želite da putujete, način je da to i ostvarite. Menadžeri nekada prave plan i raspored godišnjih odmora i generalno slobodnih dana i nekoliko meseci unapred. Da bi vaši koferi bili puni stvari i spremni za pokret, važno je da prvenstveno za to obezbedite slobodno vreme. Osobe koje raspolažu kolektivnim odmorima, ili su u samostalnom zaposlenju, nemaju velikih proglema i nesanice oko uzimanja odmora. U svakom drugom slučaju, fer i korektno je i prema kolektivu najaviti bar mesec dana unapred odlazak na putovanje, tačnije uzimanje slobodnih dana bilo kog tipa.

Rezervacija karata i priprema dokumenata

Kako bi koferi počeli da „pišu uspomene“ sa putovanja i bili ispunjeni suvenirima, neophodno je da imate rezervisanu kartu i pripremljena dokumenta. Bira se način prevoza – sopstveni automobil, autobus, voz, kombi prevoz ili avio saobraćaj. Kada se izabere tip prevoza, vreme je i za raspitivanje o ceni karata, slobodnim terminima i dostupnim popustima i mogućnostima. Karte se rezervišu za određenu vrstu prevoza, bar jednu nedelju unapred. Za što veću raspoloživost termina, odlično je izabrati kartu znatno ranije, a moguće je dobiti i određene popuste. Na primer, za rezervaciju autobuskih karata vam je nedelju dana sasvim dovoljno, ali avionske karte je potrebno znatno raninje da nabavite. Ukoliko se odabere povratna karta, takođe se dobija određeni popust. Pored toga, karte se razlikuju prema klasama putovanja, što isto varira u pogledu cene. Dokumenta za put kao što su lična karta, pasoš i vozačka dozvola treba da budu važeća i uvek prisutna u torbi. 

Koferi spremni za pakovanje

Kada je sve spremno u pogledu dokumentacije, karata i planiranih termina putovanja, biraju se koferi i pakuju stvari. U koferima treba da ima dovoljno mesta za odevne i predmete lične higijene. Kvalitetne kofere karakteriše čvrst okvir – od plastike, aluminijuma ili PVC materijala, sa mogućnošću šifrovanja, postojanja katanaca i drugih načina zaštite stvari. Točkići od silikona, u duplom rasporedu na svakom ćošku kofera, takođe su bitni sa stanovišta jednostavnosti rukovanja i upravljanja koferom bez velikog tereta. Ručke za kofer koje se lako izvlače i vraćaju, čvrste su i snažne da ponesu veći teret u koferu, takođe su odlika kvalitetnog kofera. Kada je odabran najbolji model, kao i u pogledu dizajna i dopadljivosti, vreme je za pakovanje. Raspoređivanje stvari u više vrsta pregrada, džepova i delova kofera način je da uvek izgleda uredno i pedantno, kao i da jednostavno pronađete svoje stvari. 

Priprema za putovanje deluje jednostavna i laka. Ipak, postoji mnogo raznih detalja na koje se može zaboraviti prilikom spremanja. Zato, poželjno je raspolagati određenim spiskom šta je sve potrebno pripremiti, do kog roka i u kom obimu. Koferi su sigurno element bez kojeg je teško poneti sve što je neophodno, ali veliki značaj je i izbor karte, perioda putovanja, pripreme dokumenata i mnogo toga drugog. Preporučujemo da pored kofera, na putovanje ponesete i ruksak kao ručni prtljag i za dnevne potrebe kako bi vam bitne stvari bile bezbedne i uvek pri ruci.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *