Top mesta odakle možete da radite „remote“

Sa širenjem poslova u IT sektoru, ali i usled pandemije, popularnost remote rada je značajno porasla. Svet je ispunjen prostorima koji mogu biti vaša sledeća idealna „kancelarija“.

Ukoliko radite “na daljinu”, nastavite sa čitanjem ovog teksta. Predstavićemo vam listu mesta odakle možete da radite remote i pomoći vam da preuredite vašu radnu nedelju u cilju povećanja poslovne efikasnosti.

#1 Parkovi, trgovi, plaže i drugi otvoreni prostori

Postoje brojne studije koje otkrivaju da boravak u prirodi i inspirativni pejzaži doprinose boljem raspoloženju i produktivnosti. 

Kada ste u gradu i vremenske prilike dozvoljavaju, javni parkovi i trgovi su odlične lokacije za rad na daljinu. 

S druge strane, ako sebi možete da priuštite boravak na primorju i rad sa plaže, pravi ste srećnik! Tokom dana ćete obavljati radne zadatke, a uveče vam se smeši uživanje u svim čarima boravka na moru.

Plavi horizont će probuditi vašu kreativnost, maštu, intuiciju, ali i pozitivno uticati na vaše mentalno zdravlje.

rad na lap topu

Ukoliko vam se ova opcija čini zanimljivom, ohrabrujemo vas da je isprobate. Znate li da ovaj tekst upravo nastaje u Tivtu, na jednoj od prelepih plaža Bokokotorskog zaliva?

Nama se koncept rada sa plaže toliko dopao da smo odmah guglali “izdavanje stanova u Tivtu na duže” kako bismo što više vremena proveli u ovom prelepom gradu koji je bio letovalište brojnih vladara, plemića i pesnika. 

Ovaj spoj lepog i korisnog vam od srca preporučujemo.

#2 Co-working prostori

Poslednjih nekoliko godina co-working postaje sve popularniji širom sveta, pa tako i kod nas. 

Reč je o radu u zajedničkom prostoru, uz plaćanje određene naknade. Ovakav koncept se pokazao kao odlično rešenje za pojedince (frilenseri, konsultanti) i timove koji su ranije posao obavljali u kafiću ili kod kuće.

Na raspolaganju vam je kompletno opremljen radni prostor, kao i sale za sastanke. Tu su i svi kancelarijski materijali koji su vam potrebni, štampač, internet, kao i kutak za opuštanje.

Ovo je sjajan izbor za one koje nadahnjuju otvoreni i kreativni prostori i energija zajednice/grupe.

Networking je definitivno nešto što mnogim ljudima prvo pada na pamet kao prednost co-working prostora. Velika je verovatnoća da ćete pronaći saradnika koji može biti sjajno pojačanje vašem timu, a možda i potencijalne klijente. 

Takođe, postoji mogućnost da će nekome zatrebati pomoć u oblasti u kojoj ste najbolji. Prilike za ostvarenje saradnji su vrlo blizu.

Najveći nedostatak co-working prostora je to što mogu biti skupi. 

#3 Kafići i restorani

Kafići su jedno od dražih mesta za remote rad, što je lako razumeti: kofein je nadohvat ruke, možete užinati kada poželite, a tu je i stabilni Wi-Fi. 

rad u kafiću

Kako nije mali broj ljudi koji rade iz kafića, možda ćete biti dodatno inspirisani drugima koji sede za susednim stolovima i rade na laptopovima. Ovo je odlično mesto za generisanje kreativnih ideja

Pored toga, beli šum će poboljšati vaše performanse.

Možete otići i u restoran kako biste kvalitetno doručkovali ili ručali, a zatim se baciti na posao.

Ako ne preferirate da provodite vreme u modernom restoranu, zašto ne biste posetili restoran u obližnjem tržnom centru? Ovde možete jesti, popiti kafu i koristiti internet, a osećaćete se dosta opuštenije.

#4 Lobi hotela

Mesto za rad koje se često zanemaruje je predvorje hotela. 

Hoteli pružaju bezbedan Wi-Fi i poslovni centar svojim gostima, ali veliki broj njih ima javne Wi-Fi mreže u predvorju. Pored toga, kafić ili restoran koji se nalazi u sklopu hotela može biti pogodno mesto za pauzu ili piće posle posla.

rad u hotelu

Takođe, ima dovoljno pozadinske buke, pa nećete smetati bilo kome dok odgovarate na pozive. Ako je potrebno da prisustvujete Zoom sastanaku, raspitajte se da li hotel poseduje neku mirniju prostoriju koju biste mogli da iskoristite. Neki veći hotelski lanci nude ovu opciju. 

Na kraju ćete se osećati kao da ste na poslovnom putu, a zapravo uopšte niste napustili grad.

#5 Teretana

U sklopu teretana u većim gradovima često se nalazi kantina/prostor za sedenje. Ako imate problema sa održavanjem kontinuiteta u treniranju i ne ostvarujete zacrtani plan vežbanja, ovo može biti sjajna opcija za vas.

Ponesite laptop, dođite ranije u teretanu, završite svoje radne zadatke, a na kraju radnog dana odvojite vreme za jačanje zdravog tela i duha na nekoj od mašina u teretani ili kroz vaš omiljeni grupni program vežbanja.

Zvuči kao savršeni miks poslovne produktivnosti i lične korisnosti, zar ne?

#6 Rad od kuće prijatelja

Da li ste nekada razmišljali da pozovete prijatelja koji takođe radi remote, odete kod njega i zajedno radite iz njegovog doma? 

Osim toga što možete motivisati jedno drugo, neće vas okupirati misli o kućnim poslovima koji treba da završite. Takođe, rešićete se ideja koje vam se sigurno u nekim momentima motaju po glavi kada radite iz vašeg doma (poput vegetiranja na kauču i gledanja televizije).

#7 Knjižare

Nije neuobičajeno da u okviru knjižara postoji kutak za čitanje ili kafić. Ukoliko volite da budete okruženi knjigama i ljubiteljima čitanja i preferirate tiha i opuštajuća mesta za rad, ovo može biti pravi izbor za vas.

#8 Lokalna biblioteka

Kada zaista morate da budete efikasni i završite brojne zadatke, retko šta je bolje od lokalne biblioteke. 

Nema ometanja, postoji Wi-Fi, a na raspolaganju imate i veliki broj knjiga. Takođe, pojedine biblioteke imaju toliko lepe i jedinstvene enterijere, koji vas, bez sumnje, mogu dodatno inspirisati i pokrenuti.

Najbolje od svega? Samo je potrebno da nabavite člansku kartu

Međutim, treba imati u vidu da ovo možda neće biti pravo mesto za vas ukoliko treba da telefonirate ili prisustvujete onlajn sastancima. U tom slučaju, možete iskoristiti neki od ostalih predloga sa naše liste.

Nadamo se da smo vam pružili dovoljno razloga da razmotrite naše predloge i pronađete alternativu za vašu kućnu kancelariju.

Čak i ako vam je prijatno da radite od kuće, studije pokazuju da ćete imati velike koristi ako povremeno izmestite kancelariju van zidova vašeg doma. 

Savetujemo vam da uvrstite rad van kuće u nedeljni raspored. Budite sigurni da će drugačije radno okruženje podići vašu efikasnost, produktivnost i stvaralačku energiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *