Namestaj po meri i okov za namestaj

Sve što treba da znate o izradi nameštaja po meri

Kada želite da iskoristite svaki centimetar i svaku mogućnost svog doma, u odnosu na prostor kojim raspolažete, onda će vam se kao jedna od najboljih opcija u tom slučaju sigurno javiti ideja o izradi nameštaja po meri. I svakako, ovo jeste ne samo najbolja ideja od svih, već nešto što vam jedino može pružiti kvalitetno, funkcionalno i savršeno estetski iskorišten prostor, jer na kraju, svim radovima sami upravljate i radite onako kako volite i želite.

Na samom početku, kada je izrada nameštaja po meri u pitanju, bitno je svakako da su mere koje se uzimaju apsolutno precizne i tačne, da je sve urađeno prema protokolu, ali, nakon svega, sledeće najbitnije jesu elementi, odnosno materijali koji su potrebni za izradu celokupnog nameštaja. Kada su ti elementi u pitanju, prvi na listi važnosti svakako jeste kvalitet, od kog će zavisiti celokupan vek trajanja, ali i izgled gotovih komada nameštaja, pa evo o čemu sve treba da se misli i koji su to glavni elementi koji čine ovaj nameštaj.

Okov za nameštaj

Okov za nameštaj podrazumeva sve one elemente koji će spojiti i čvrsto držati raznorazne ploče i različite materijale od kojih se neki komad nameštaja pravi. Zbog svega toga, veoma je važno da okov za nameštaj bude čvrst i kvalitetan, kako ne bi brzo došlo do nekih promena i kvarova. U okov za nameštaj spadaju šarke za kuhinjske elemente i ormare i drugi nameštaj među kojima svakako ima više različitih vrsta koje možete da birate. Zatim tu su klizači za fioke, klizna vrata, šine po kojima se kreću vrata, ali u okov za nameštaj spadaju i ručice, nosači za police i još dosta toga. Sam pomen na šarke, ručice, šine, govori o tome da je okov za nameštaj veoma važno odabrati kvalitetan i jak, pa smo upravo zbog toga i krenuli od ovog elementa.

Vijci i vijčana roba

Kao što okov za nameštaj objedinjuje dosta elemenata, tako i vijci objedinjuju više različitih elemenata za spajanje ploča i svega što će činiti komad nameštaja koji se izrađuje. Vijci se odnose na sve one šrafove i holcšrafove kojima se povezuju ploče, šarke sa materijalom, ručice za nameštaj, a razlike među njima se odnose u njihovoj debljini koja je uglavnom izražena u milimetrima. Svaki deo komada nameštaja zahteva određenu debljinu šrafova, što zbog izgled, što zbog jačine materijala, ali i zbog konačne jačine tog komada, pa s tim u vezi trebalo bi dosta voditi računa o njihovom odabiru.

Pločast materijal

Kako se nameštaj po meri uglavnom povezuje za izradu kuhinja, plakara, cipelara, tako se najviše govori i o pločastom materijalu koji se koristi za njihovu izradu. Ono šta je zastupljeno jeste drvo, univer ili iverica i medijapan. Na prvom mestu razlikuje ih cena, a tu je svakako i konačni izgled ploča. Univer je veoma popularan što zbog svog izgleda, što zbog dostupnosti velikog broja različitih boja. Osim toga, univer je veoma kvalitetan, pa se sve uklapa. Drvo je svojim visokim kvalitetom odličan izbor, ali većinom za one koji vole klasičniji izgled nameštaja, dok je medijapan uglavnom materijal koji se bira za modernije komada nameštaja. U svakom slučaju, potrebno je uskladiti sve želje i mogućnosti, te na osnovu toga i odabrati materijal.

Nameštaj koji se najčešće pravi po meri posle američkih plakara su kreveti.
Kada birate neki komad nameštaja verovatno obraćate pažnju na mnoge kriterijume. Dakle, važno je da bude funkcionalan, praktičan, udoban ako je za sedenje ili ležanje, ali i da bude lep, estetski prihvatljiv i da odgovara vašem oku. Tako je isto i kod kreveta. S tim što je kod kreveta jako važno da na prvom mestu bude kvalitetan i udoban. Ništa vam ne znači ako vam krevet samo izgleda lepo, to vam apsolutno ništa ne znači. Krevet nije tu samo da bi bilo lep i da bi ulepšavao prostor, odnosno enterijer, krevet je tu kako biste se vi svakog jutra budili odmorni bez bilo kakvih neprirodnih bolova i ukočenosti. Kada govorimo o krevetima po meri, oni su dobar izbor zbog nekoliko vrlo jednostavnih razloga:

Kreveti po meri za male sobe i male stanove

Potpuno je jasno da su kreveti po meri dobar izbor za male stanove i za male sobe, to je sasvim logično i očigledno. Vrlo je teško naći dovoljno dobar i udoban i kvalitetan krevet, koji pritom ne zauzima mnogo mesta, a sa druge strane izgleda veoma lepo i moderno. To jeste malo teže i zato da se ne biste nervirali i tražili po gradu i po svakoj mogućoj specijalizovanoj radnji, najbolje bi bilo da taj krevet bude onaj koji se radi po meri. Na taj način oni koji budu radili vaš krevet po meri imaće u vidu vašu situaciju. Odnosno imaće u vidu koliki vam krevet treba, ali i kolikim prostorom raspolažete. To je jako važno. Kada se sve kockice poklope, onda je to pravi izbor, onda ste vi zadovoljni, a opet to nije krevet koji zauzima ceo vaš stan. I bez bilo kakvog objašnjenja je veoma jasno da su kreveti po meri jedini pravi izbor za male stanove.

Kreveti po meri su idealni i za velike prostorije i velike stanove

Dobro kod kreveta po meri jeste to što je idealna opcija kako za male stanove, tako i za velike stanove. Naravno u velikim stanovima on ima sasvim drugačiju funkciju. Zbog čega je to tako? Zato što u velikim stanovima vi želite da toj sobi prilagodite odgovarajući krevet. Možda želite izrazito veliki krevet. E tu nastaje problem, zato što većina želi da taj krevet bude veliki ali da ne izgleda glomazno i da ne izgleda kao da mu tu nije mesto. Dakle mora da bude u skladu sa ostalim stvarima. A na koji drugi način ćete to postići, sem da uzmete krevet po meri. Samo na taj način dobijate ono što želite. Samo na taj način vaša soba će biti ono što zapravo želite.

Dodatni elementi na krevetu po meri

Uz pomoć okova za nameštaj, kreveti po meri mogu da imaju jednu fioku, a mogu da imaju i više pregrada, mogu da imaju čudne i sasvim obične naslone, mogu da budu na razvlačenje pomoću klizača za okov. A mogu da imaju sve od navedenog. Dakle kreveti po meri mogu da imaju sve što poželite i da izgledaju baš onako kako vi želite. Prvo razmislite o tome šta vam je sve potrebno, a onda pravac kod ljudi koji se bave izradom kreveta po meri i predočite im vaše ciljeve, a rezultat će biti fenomenalan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *