spoljna rasveta

Zašto je važna spoljna rasveta?

Jedan od načina da se poveća bezbednost oko kuće i da se poboljša izgled dvorišta jeste da se koristi spoljna rasveta. Ispravno odabrano eksterno osvetljenje je od suštinsko značaja za vreme koje provodimo napolju posle zalaska sunca, kao i za sigurnost spoljnjeg prostora u kojem živimo. Eksterno osvetljenje nam je važno iz praktičnih razloga jer njime osvetljavamo mračne delove i istovremeno čini eksterijer mestom u kojem možemo da uživamo tokom lepih noći.

Koje aspekte uzeti u obzir kada se bira spoljna rasveta?

Da biste adekvatno osvetleli spoljašnji prostor potrebno je da izabrate i pravu rasvetu. Ona se bira u zavisnosti da li osvetljavamo fasadu kuće, ulazna vrata, prilaz kući, itd. Osim mesta na kojem će se spoljna rasveta postaviti bitno je znati u kom pravcu  želimo da usmerimo snop svetlosti izabranog osvetljenja.

Postoje zajedničke karateristike koje je potrebno uzeti u obzir kod odabira eksternog osvetljenja  i koje važe za sve tipove spoljne rasvete. U pitanju je rasveta koja je specijalno dizajnirana za eksterno uslove i koja je otporna na vlagu, temperaturne razlike i vremenske prilike. Stoga se koristi rasveta koja je napravljena od nepropusnih materijala i koja je otporna na koroziju.

Sijalice koje štede električnu energiju

Pored svih navedenih karakteristika spoljne rasvete bitno je i da ona ne troši mnogo električne energije.  Možete se odlučiti za kupovinu  LED lampi koje su poznate po tome da ne troše mnogo energije i da su dugotrajne. Kako bi uštedili električnu energiju možete da u vaše dvorište ugradite sijalice koje se pale na senzore i koja se automatski uključuju i isključuju. U ovu svrhu, takođe, možete izabrati lampe na solarnu energiju. Ove lampe u toku dana akumuliraju energiju sunca, a zatim je emituju tokom večeri.

Spoljne podne lampe

Za osvetljavanje određenih delova dvorišta ili puta koji se proteže do kuće mogu da se koriste spoljne podne lampe. To su stubne svetiljke koje mogu biti različitih visina i tako se koriste za različite namene i kada želimo nešto da markiramo u prostoru.

Isti efekat obeležavanja mesta u prostoru mogu dati i uvučeni reflektori koji se stavljaju u zemlju. Podne lampe za spoljašnjost mogu biti i LED lampe koje se lako ugrađuju u samu strukturu, npr. neke staze, i daju prijatno i nežno osvetljenje.

Zidne i plafon lampe

Za osvetljavanje spoljnih fasada i spoljnih stepenica idealne su zidne lampe. Ima ih u raznim oblicima i mogu da se izaberu u odnosu na ugao na koji bacaju svetlost – sa strane, dole ili gore. Veoma su korisne, imaju diskretno osvetljenje i istovremeno su dekorativne i ulepšavaju fasade.

Rasveta koja takođe ukrašava spoljni prostor su plafon lampe. One se obično postavljaju na kuću sa ravnim krovom, kao i na terasu ili balkon. Mogu biti kružnog ili kvadratnog oblika. Osvetljavanjem spoljnih površina plafon lampama dobija se posebna i elegantna atmosfera.

Reflektori kada želimo nešto da istaknemo

Ako želimo da ukažemo na nešto konkretno i osvetlimo ga tokom noći, možemo da postavimo u našu baštu reflektore. Oni daju jaču svetlost i fokusiraju je na nešto što želimo da istaknemo u eksterijeru. Svetlosni zraci reflektora mogu biti upereni na neko arhitekstonsko rešenje, posebne detalje ili prirodu, neko drvo ili zelenilo i cveće u dvorištu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *