Televizija nekada i sada

Da li znate kada je nastao prvi televizor?

Najpre kao sredstvo za informisanje, kasnije i za zabavu, ali i za edukaciju, televizija se profilisala kao medij koji je gledaocima doneo nešto novo i drugačije. A kada je sve to počelo?

Pantelegraf je nastao jou u drugoj polovini 19. veka.  Da, da, sve je počelo pre 150 godina. Slika se prenosila električnim putem, a onda su naučnici rešili da pronađu rešenje kako da se istovremeno prenose slika i zvuk. I tako je jedan nemački student stvorio električni teleskop koji je doveo da daljeg razvoja televizora.

Početkom 20. veka, odnosno 1906. godine nastaje prvi televizor. Već tridesetih godina 20. veka u svetu postoji oko 200 tv aparata, a na njujorkškom sajmu predstavljen je novi tv uređaj, čudo tehnike u to vreme. Deceniju kasnije predstavljen je televizor u boji, a sa masovnom  proizvodnjom ovakvih uređaja krenulo je tek 1967. godine.

Moderni televizori

Do početka trećeg milenijuma čini se da se ništa nije promenilo. Naime, razvoj je tekao sporo, sve je išlo korak po korak, a onda su krenule vrtoglave promene od početka trećeg milenijuma. Smanjuje se veličina televizora, dizajn se menja, a savremena tehnologija je u zaletu kada je ova industrija u pitanju. Danas su u prodaji plazma tv aparati. Oni imaju visoku HD rezoluciju slike, a uskoro će gledaocima biti dostupna i 3D slika.

A sve je krenulo zemaljskim prenosom slike. Onda se prešlo na antenu i telefonski kabl, a zatim je došlo do prenošenja slika preko satelita. Danas se slika prenosi i preko Interneta, tako da je televiziju moguće u svakom trenutku gledati na bilo kojem kraju planete. U tom početnom stadijumu razvoja televizora, nije postojalo mnogo servisera koji bi vam pomogli ukoliko se desi neki kvar. Danas je situacija potpuno drugačija, tako da kada vam zatreba servis televizora Beograd, a i svaki drugi grad će vam ponuditi širok izbor tv servisa, tako da nećete dugo čekati na popravku.

Karakteristike naprednih televizora

Tanak ekran, povezivanje na Internet, jasnija slika, visoka rezolucija, dobar i kvalitetan zvuk samo su neke od glavnih karakteristika naprednih tv aparata.

Kako su se razvijali televizori tako su se i stručnjaci koji se bave njihovom proizvodnjom i popravkom usavršavali, pa danas svaki tv servis dobro zna koje su moguće boljke novih tv aparata.

I da, bez obzira što je najnovija tehnologija u pitanju, kvarova ima. Mnogi koji su posetili tv servis znaju da profesionalcima ništa ne može da promakne iako se radi o poslednjoj reči tehnike. Takođe, ima i onih stručnjaka koji kažu da ćemo uskoro u svom domu moći da gledamo i 3D sliku. Pojedini futurolozi predviđaju da dok budete gledali film o poplava nećete imati osećaj da je reč o poplavama na filmu, već ćete mislite da se to dešava upravo oko vas. Izgleda da je u ovom modernom vremenu sve moguće.

Funkcije modernih televizora

Koje sve funkcije ima vaš LCD tv?

Da li se desilo da se pokvario?

Evropska studija je pokazala da većina korisnika ne zna tačno koje sve funkcije ima njihov tv uređaj. Mnogi najveću pažnju pridaju zvuku i slici, a većini ispitanika najvažnija je veličina ekrana. Prvo čime se moderni uređaji mogu pohvaliti jeste pristup Internetu. Reprodukcija video i audio sadržaja, ali i pristup određenim aplikacijama preko USB-a ili pomoću Internet veze učiniće da u svakom trenutku uživate u omiljenom sadržaju. A ako se desi neki kvar, a nije nemoguće, imajte na umu da je tv servis uvek tu za vas i vaš televizor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *