Tri glavna razloga zašto su bajke dobre za decu

Antička mitologija i Ezopove basne svakako imaju važno mesto u književnosti, ali bajke nude nešto drugačiji aspekt koji je podjednako važan za razvoj deteta. Iako postoje neke lepe adaptacije bajki za decu i na papiru i na ekranu, originalne verzije bajki su ipak nešto što je klasika.


One obogaćuju maštu, neguju dublje razumevanje velikih životnih istina i podižu razumevanje za emocionalne stvari koje mogu biti teške i kompleksne.
Zbog toga vam toplo preporučujemo da čitanje bajki uvrstite u vašu svakodmevnicu sa decom. U nastavku možete detaljnije da se informišete o ovoj temi.

U bajkama deca vide da dobro pobeđuje zlo

Živimo u književnom vremenu realizma i postmodernih antiheroja. Za dobrog momka se ispostavlja da je zapravo negativac. Naizgled negativni junaci zapravo imaju simpatičnu pozadinu. Loše stvari se dešavaju dobrim ljudima. I to nije sve. Kada čitamo ovakve fabule i sami verujemo da je ovo realnost. Želimo da naša deca budu spremna za surovost stvarnog života i životne poteškoće.
U stvarnom životu, konflikti su kompleksni. U bajkama je upravo suprotno.
Likovi iz klasičnih bajki uglavnom imaju jasne i izražene osobine – lik može biti dobar, pametan, ljubazan, zao, bezosećajan ili prevrtljiv. U bajkama gotovo da nikada nemamo uvid u unutrašnji tok misli lika.
To i nije neophodno jer su likovi iz bajke tu da ilustruju ono čemu nas priča uči. Dobro je dobro; zlo je zlo. I što je najvažnije: dobro na kraju može da pobedi zlo.
Ne postoje sive zone u bajkama za decu jer to i nije poenta.
Bajke su pojednostavljene i uče nas istinama koje su univerzalne.
Zbog ovoga se odrasli brinu da tako velika pojadnostavljenja mogu negativno da utiču na decu, da ona ne budu svesna kompleksnosti života. Međutim, istina je da deca čitaju metafore mnogo bolje od odraslih, a jednostavnost u činjenici da dobro može da pobedi zlo daće detetu ohrabrenje dok raste i pokušava da razume svet koji ga okružuje.

Bajke raspršuju maštu

Činjenica je da su najsrećnije odrasle osobe one koje su u sebi uspele da održe dar imaginacije tokom odrastanja.
Dok čitamo deci bajke, ona uživaju u misterijama i druženju sa vilama, z.ajevima i patuljcima
Čitajte detetu bajke i ono će uživati u misteriji tihe šetnje šumom sa mogućim vilama i patuljcima. sa svakom bajkom, dajete im novi povod za igru i rasplamsavanje mašte. Sa svakom bajkom dobijaju novog heroja na koga će se ugledati i koga će proslavljati kada pobede svoje zamišljene neprijatelje. Gotovo ne postoji stvar koja može da rasplamsa maštu koliko to može bajka. Deci ne treba podsećanje da je svet surov. Decu treba ispuniti radoznalošću, divljenjem prema svetu i mogućnostima koje on nudi.

Bajke za decu su za sve uzraste

Odlična stvar kada su u pitanju bajke za decu je ta što deca bilo kog uzrasta mogu odmah da se uključe u čitanje i da diskutuju o onome što ste pročitali, bez obzira na trenutni nivo razumevanja.
Nemojte nikako preskakati ovaj aspekt. Bez obzira na godine, deca će vas sigurno impresionirati svojim utiscima i zapažanjima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *