Važno je nositi sunčane naočare i u toku zime 

Uglavnom je tokom letnjeg perioda karakteristično da nosimo sunčane naočare, kako bismo izbegli žmirkanje zbog dnevne svetlosti i time sprečili mrštenje, koje stvara sitne bore na licu. 

Ali šta se dešava tokom zime? Primetno je da mnogi zanemaruju ovaj aksesoar misleći da nema potrebe za njim u ovom periodu. Iako se u ovom godišnjem dobu više javljaju oblaci, činjenica je da sunčeva svetlost prolazi kroz njih i obasjava nas. Stoga je potrebno pravilno zaštiti svoje oči od UV zračenja naočarima za sunce, i tako sprečiti neke štetne posledice po zdravlje. 

Kako UV zraci utiču na naše oči?

Znamo da UV zračenje dopire do zemljine površine, ali pored ovog, postoji još nekoliko spektara sunčeve svetlosti, koji spadaju među opasne i treba se zaštiti od istih. U pitanju su UVA, UVC i UVB zraci, koji za razliku od UV zrakova, ne mogu dopreti do zemljine površine, a sve zahvaljujući ozonskom omotaču, koji to onemogućava. 

Međutim, pošto se UVC i UVB zraci javljaju u raznim jačinama, postoji mogućnost da dopru do nas i utiču na naše zdravlje očiju, što je nauka i dokazala. Ukoliko ste duže vreme izloženi jakoj dnevnoj svetlosti bez ikakve zaštite za oči ili telo, UV zraci mogu: 

  • delom oštetiti oči 
  • izazvati kataraktu
  • pruzrokovati degeneraciju žute mrlje
  • izazvati maligne promene na koži
  • dovesti do zadebljanja vežnjače 

Znajte da oštećenja na očima, izazvana UV zračenjem, pogađaju kako decu, tako i odrasle, a mogu biti trenutna ili trajna. Baš zbog gore pomenutih razloga, najadekvatnija zaštita za vas i vaše najmlađe jesu brendirane naočare za sunce, koje će vaše oči potpuno zaštiti, sprečavanjem prodiranja zračenja. 

Koje su polarizovane naočare za sunce?

Obične naočare za sunce mogu se kupiti u mnogim radnjama po niskim cenama, ali to što su rasprostranjene svuda ne znači i da adekvatno štite oči od sunčeve svetlosti. Svako ko brine o svom zdravlju ili ima neke problem sa očima, trebalo bi da se opredeli za brendirane, polarizovane naočare ili one sa specifičnim staklima, koje štite od UV zračenja i pružaju bezbednu šetnju na otvorenom tokom dnevnih časova. 

Bez obzira da li volite boravak na otvorenom, neki sport ili prosto volite da se sunčate, naočare sa posebnim staklima će vam pomoći da zaštitite oči. Imajte na umu da u okviru ponude brendiranih naočara uvek možete pronaći širok izbor modela za sebe i decu, te tako izabrati odgovarajuće modele za celu porodicu, a koji traju veoma dugo. Da biste bili sigurni da ste izabrali one odgovarajuće, pogledajte da li na naočarima postoji utisnuta oznaka ,,P“, kao i „UV 400“, a koje vam garantuju da će vaše oči 100% biti zaštićene. 

Prednosti polarizovanih naočara sa UV zaštitom:

  • onemogućavaju nastajanje odbleska i blještavila
  • omogućavaju da jasno vidite prirodne boje i kontrast
  • sigurno štite od UVA i UVB zrakova 

Zanimljivo je znati da su oči podložnije štetnom uticaju kada nosite obične naočare, nego kada ih uopšte nemate, jer se zenica, kada je u senci običnih naočara, dodatno širi, što utiče nepovoljno na oči.

Kad pogledate sve prednosti koje vam pružaju brendirane naočare – adekvatna zaštita očiju, moderan dizajn i kvalitetna izrada, verujemo da ćete pronaći svoj model, koji ćete dugo nositi, ukoliko se pažljivo brinete o njima. Još ako je taj model potpisala neka svetska poznata ličnost vama draga, verovatno nećete poželeti da ih skidate tokom boravka napolju. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *