Zamena auto guma i gde čuvati one koje trenutno ne koristite

Period zamene guma bilo da menjate letnje ili zimske gume, posmatra se kao dodatni trošak. To je pogrešno gledanje na stvari jer su auto gume bitan faktor bezbednosti svake vožnje i svakog učesnika u saobraćaju. Kakav je kontakt sa podlogom najviše zavisi od kvaliteta guma. Razlika između zimskih i letnjih guma nije nebitna. Jako je bitno da se auto gume zamene u predivđenom periodu, što je kod nas regulisano i Zakonom koji nalaže da se letnje gume menjaju za zimske od prvog novembra. Zašto je to važno?

Važno je jer se po sastavu letnje i zimske gume dosta razlikuju. Zimske gume se koriste na temperature do plus sedam stepeni, i sve što je iznad date temperature oštećuje gumu, zatim se povećava potrošnja goriva i auto mnogo teže koči. Kada tako polgedate i sve stavite na papir shvatićete da vam se mnogo više isplati da poštujete Zakon i da na vreme zamenite svoje pneumatike. Kasnije će vaši troškovi biti mnogo veči. Takođe, bezbednost je ovde dovedena u pitanje. Neadkevatne gume u periodu leta ili zime su opasne i po vas kao vozača i sve one koji učestvuju u saobraćaju zajedno sa vama. Habanje je česta pojava, pa umesto da vas gume služe i do deset godina taj period može biti mnogo kraći. Zato je važno sve ovo imati na umu.

Dobro rešili ste da ih promenite i šta se onda dešava sa gumama koje se trenutno ne koriste?

One se naravno skladište, ali to skladištenje mora da bude adekvatno. Dakle, moraju se čuvati u nekoj prostoriji bez vlage i mnogo svelosti. Gume mogu biti okačene na zidu, ili poređane u vozećem položaju jedna do druge. U određenom vremnskom perodu dobro je pomerati gume. Međutim, većina ljudi živi u malim prostorima sa nedovoljno prostora gde bi mogli da odlože svoje gume. Serviseri su se zato setili odlične stvari a to je takozvani “hotel za gume” gde vam mogu iznajmiti prostor za skladištenje guma uz nadoknadu za to. Zaista odlično rešenje.
Kada se vrši zamena letnjih ili zimsih guma, dobro je gume napuniti azotom koji ima prednost u odnosu na to kada se gume napune vazduhom. Montaža mora da bude takođe adekvatna, izvođena od strane sturčnjaka i sa adkevatnom opremom.

Neadekvatna montaža može stvoriti oštećenja na vašim gumama koji u prvi mah ne moraju da budu vidljive, ali kasnije se mogu osetiti posledie oštećenja.

Skidanje guma mora da bude jasno obeleženo da se zna koja guma je bila na kojoj poziciji, kako bi se naredni put postavile po istom redosledu. Proveravajte mortizere kao i pritisak.

Cene guma variraju i ono što određuje cenu jeste model, proizvođač i veličina.

Sve ove činjenice treba da vas navedu da zamenu guma ne posmatrate kao neko dodatno opterećenje za vaš budžet već kao investiciju u vašu bolju i sigurniju budućnost. Ponuda servisera i prodavaca guma su široke. Preko interneta se možete informisati o dodatnim uslugama koje pružaju, preporuke i lična iskustva su uvek dobro došla pa se i tako možete lakše odlučiti za servisera koji je najbolji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *