grejanje i klimatizacija

Zanimljiv način da se rashladite tokom leta – bez klima uređaja

Bliži nam se leto, a svi znamo šta to znači – dolaze vreli dani tokom kojih ćemo, uglavnom, samo razmišljati o tome kako da se rashladimo i „preživimo“ do večeri kada će navodno biti nešto prijatnije.

U ovakvim trenucima, na pamet vam najpre pada klima uređaj koji svakako najbrže i najlakše hladi prostoriju u kojoj se nalazite, međutim, tu je činjenica da klima uređaji baš i nije najzdravije rešenje (zbog vazduha koji kruži prostorijom), kao i to da klima uređaji troše za svoj rad 100% električne energije zbog kojih su vaši računi za struju onda jako visoki. Dakle, potrebno vam je jeftinije i štedljivije rešenje.

Možda ventilatori? Pa, ne baš. Oni jesu nešto isplativije rešenje ali je zato efekat jako slab te ćete sigurno ostati razočarani. I, koja vam je treća opcija? Jeste li razmišljali o toplotnim pumpama?

Toplotne pumpe i hlađenje

Verovatno ste u čudu – kako toplotne pumpe mogu da vam pomognu u hlađenju?! Vaša sumnja je na mestu – toplotne pumpe se uglavnom koriste za zagrevanje domova ili poslovnih prostora, ali se i te kako može koristiti i za njihovo rashlađivanje. One su odličan sistem za grejanje i klimatizaciju.

Toplotne pumpe funkcionišu po principu „izvlačenja“ toplotne energije iz prirodnih, obnovljivih izvora kao što su zemlja, podzemne vode ili vazduh, koju potom prenose u druge sredine, odnosno, prostorije.

Upravo zato što 80% energije toplotne pumpe dobijaju na ovaj način, ne samo da je reč o ekonomičnom sistemu za grejanje, već je reč i o ekološki jako odgovornom načinu da zagrejete svoje okruženje. Uz to, emitovanje štetnih materija je svedeno na nulu, što je još jedna velika prednost.

Naravno, ovo se sve odnosi na toplotne pumpe u službi grejanja, ali kada znate da vam one lako i bezbedno mogu zagrejati dom, verovaćete i u to da vam mogu isto tako i rashladiti dom tokom letnjih vrućina, samo obrnutim procesom.

Kada govorimo o hlađenju, dakle, toplotne pumpe iz sredine (stambenog ili poslovnog prostora) izvlače toplotu i topao vazduh koji se dalje kroz sistem izbacuje u spoljašnju sredinu, a na ovaj način se prostor hladi na prirodan i nimalo štetan način.

Prostorija ostaje prijatna, sveža i rashlađena što vam klima uređaji ipak neće omogućiti. Dakle, toplotne pumpe su 2 u 1 uređaji koji vaš život definitivno mogu učiniti prijatnijim kako zimi, tako i leti.

Postoje dve vrste hlađenja – aktivno i pasivno. Prilikom poređenja, pasivno hlađenje je ekonomičnije od aktivnog, a u oba slučaja je moguće dobiti i toplu vodu za potrošnju što je još jedan način da se uštedi, a da se pritom dobije mnogo! Ipak, pasivno hlađenje ima i svoje nedostatke koji se uglavnom odnose na to da, kada temperatura napolju nije visoka, ono ne funkcioniše kao kada temperature jesu visoke, pa je zato potrebno pokrenuti i aktivno hlađenje.

Za razliku od klima uređaja, toplotne pumpe za hlađenje koriste samo 20% električne energije što je u startu velika ušteda. Ako se uzme u obzir i to da je njihov radni vek zaista dug, a da se efikasno mogu koristiti i leti i zimi, toplotne pumpe predstavljaju investiciju koja se i te kako isplati!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *