Zašto Egipat treba da bude vaša sledeća destinacija?

Egipat je država koja predstavlja jednu od najstarijih civilizacija na svetu. Prvi ostaci ljudskih naseobina datiraju iz petog milienijuma pre nove ere, a istorija drevnog Egipta počinje stvaranjem dinastije faraona oko 3000 godine pre nove ere. 

Egipat se prostire duž reke Nil koja je u egipatskoj kulturi i istoriji bila od izuzetne važnosti. Nil je bio sveta reka, mnogi običaji pa čak i stari egipatski kalendar bio je vezan za reku Nil. Vreme se merilo na period pre izlivanja Nila i posle izlivanja Nila. U doba drevnog Egipta i Faraona sagrađene su čuvene piramide. Kraljevi Keops, Kefren i Mikerin sagradili su veličanstvene piramide koje već 5000 godina podsećaju ljude na jednu drevnu civilizaciju… Obilazak ovih piramida deo je turističke ponude Egipta.

Egipat se većim delom nalazi u Africi a samo jednim manjim delom zahvata jugoistočnu Aziju. Crveno more uz koje se prostiru prelepe plaže, pustinja, koralni grebeni, luksuzni hoteli, odlična hrana i fantastična klima, čine da je Egipat danas jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na svetu.

Za Crveno more karakteristično je to što je vrlo toplo, zahvaljujući Sueckom zalivu koji vodi ka istoimenom kanalu.

Najpoznatija letovališta u Egiptu su Hurgada, El Gouna, Makadi Bay, Port Galib itd… A osim letovališta koja nude sve za savršen odmor, letovanje u Egiptu možete iskoristiti za organizovanje zanimljivih obilazaka i imati aktivan odmor. Obilazak Kaira, čuvenih piramida u Gizi, vožnja džipovima u Sahari, jahanje kamila, samo su neke od stvari koje možete probati i doživeti na tom putovanju.

U nastavku pročitajte nešto o nama omiljenim egipatskim letovalištima – Hurgadi i Port Galibu.

Hurgada

Nekada malo skromno ribarsko naselje, zahvaljujući prelepim plažama, koralnim grebenima, toploj vodi i idealnoj klimi, danas je jedno od najpoznatijih letovališta u Egiptu.

Kada krenete južno od glavnog grada Kaira, na par sati vožnje nailazite na Hurgadu. Jedan od većih turističkih centara sa oko 250 hiljada stanovnika i obalom koja je duga oko 60 kilometara.
Hurgada nudi sadržaje za svakog. Pored uživanja na suncu i kupanja tu su podvodne aktivnosti, organizovano ronjenje i upoznavanje sa čarobnim morskim svetom, zatim jedrenje, vožnja čamcem, sportski ribolov, odlični restorani i ukusna hrana. Noću je provod u Hurgadi nezaboravan. Mnoštvo diskoteka i klubova su vam na raspolaganju.

Port Galib

Port Galib među najpoznatijim letovalištima u Egiptu. Turističko odmaralište sa brojnim hotelima, restoranima i mestima za šoping ali i marina u kojoj su usidrene luksuznije jahte.

U Port Galibu možete posetiti najlepše suvenirnice u Egiptu, možete kupiti keramičke predmete koje su Beduini ručno pravili, Drago kamenje takođe možete kupiti po veoma povoljnim cenama, samo ne zaboravite da su prodavci jako vešti pa naučite da se cenkate pre nego se upustite u kupovinu.

Iz Port Galiba kreću svakodnevno ekskurzije do pustinje gde možete videti i jahati kamile, beduinsko selo i sve ono što Egipat čini specifičnim i jedinstvenim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *