Zašto treba uraditi ortopan snimak?

Kada stomatolog traži ortopan snimak? 

Šta je ortopan?

Da li je neki ozbiljan problem sa zubom ako vam lekar traži 2D snimak?

Sve su ovo pitanja koja pacijenti najčešće postavljaju i za koja nemaju konkretne odgovore. U stomatološkoj radiologiji ortopan je zlatni standard. Šta to znači? Već pri prvom odlasku kod zubara prvo što će vam lekar zatražiti jeste da snimite zube odnosno da donesete ortopan snimak. Zahvaljujući tom snimku doktor će imati jasan uvid u vaše oralno zdravlje, a na osnovu toga će moći da predloži najefikasnije tehnike lečenja. Pomoću ovog snimaka dobija se prikaz obe vilice, svih uzniklih i zuba koji tek treba da niknu, položaj zuba se vidi, a nekada se može i uočiti zdravlje zuba koji tek treba da izniknu.

Takođe, ovakvim snimanjem zuba doktori imaju mogućnost da vide i u kakvom su stanju vilice i kakav je odnos između korena zuba i da li je koren zuba zdrav.

Kada je potreban mali snimak dva ili tri zuba?

Dentalni radiogram ili mali snimak dva ili tri zuba neophodan je u situacijama kada treba videti u kakvom su stanju susedni zubi. Ovaj snimak je malo precizniji u odnosu na ortopan, jer se snima manje polje zuba. U situacijama kada doktori sumnjaju u stanje zuba ili zdravlje korena zuba odlučuju se za ovaj snimak. Za preciznu dijagnozu se bira ovakvo snimanje zuba, a ovaj snimak mogu lekari da prave i prilikom redovnih kontrolnih pregleda kako bi se uverili u zdravlje nekog zuba ili za vreme lečenja kako bi bili sigurni da lečenje ide u pravom smeru. Ne treba da vas zabrine ni to ako vas lekar dva puta pošalje da neki zub snimite. Znajte da on u takvim situacijama želi da bude sigurak kako proces lečenja i napredak ide.

Kada se vrši 3D snimanje zuba?

3D snimak predstavlja najnoviji metod snimanja zuba u stomatološkoj radiologiji. Snimanje zuba je izuzetno precizno,  ovaj snimak može da se uporedi i sa skenerom u opštoj medicini. Svakako, u odnosu na skener, zračenje prilikom 3D snimanja je mnogo manje, a za njega se stomatolozi oddlučuju kada žele jasno i precizno da vide u kakvom su stanju i odnosu sve skrivene i deformisane strukture u vilici.

Zahvaljujući 3D snimanju zuba odnos širine, visine i dužine svih struktura je u razmeri 1:1. Ovako se jasno uočavaju problematična mesta u vilici, a doktori mu pribegavaju kada se leči zub sa više korena ili kada je potrebno ugraditi implant.

Da li treba često snimati zube?

Svaki stomatolog će vam reći da ne poostoji tačan odgovor na ovo pitanje  Većina lekara se pridržava jednog oravila, to je da se snimanje zuba vrši na pola godine ili bar jednom godišnje, ali na validnost snimka utiče nekoliko faktora. Reč je o sledećim:

  • Starost pacijenta;
  • Oralno zdravlje i opšte zdravlje;
  • Redovni kontrolni pregledi.

Pacijenti dobrog oralnog zdravlja ne moraju da brinu, jednom u dve godine ne dovoljno snimati zube, ali nikakve odluke nemojte samostalno donositi. Poslušajte svog lekara, sigurni smo da će vas on najbolje posavetovati.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *