Zatezanje lica

 

U prirodnom procesu dolazi do gubljenja tkiva na predelu licu sto rezultira visecom kožom a na vratu efekat ne baš prijantog, čureći vrat. Različiti faktori doprinose procesu. Neki od njih su: konzumiraje duvana u različitim oblicima, izlaganje sunčevim zracima, nasleđene osobine, gravitcija, kao i mnogi drugi faktori. Kod nekih od nas obim i postepenost procesa mogu izazvati u manjoj ili većoj meri nezadovoljstvo svojim izgledom. 

Plastična, rekonstruktivna i estetsta hirurgija omogućava uklanjanje navedenih tragova starenja intervencijama zatezanja lica, odnosno faceliftingom.

 

Kako izgleda proces?

Intervencija se može izvoditi nehiruškim ili hiruškim putem u zavisnosti od trenutne situacije i efekata koje je potrebno postići. Kada je reč o hiruškoj interveniciji ona se može izvesti u opštoj ili lokalnoj anesteziji. Može se intervenciji podvrgnuti celo lice ili samo određena regija (čelo, obrve, slepoočnice, vrat, jagodice…). Ožiljci se skrivaju kosmatom predelu i oko ušne školjke. Posle intervencije dva do tri dana ne treba prati kosu a nakon toga samo sa blagim šamponima da ne bi došlo do iritacije linije reza. Nakon čega dana je već moguće vratiti se svakodnevnim društvenim akitvnosti. Međutim, izlaganje suncu i teže fizičke aktivnosti treba izbegavati i do 6 nedelja. Iako zatezanje lica ne može zaustaviti prirodan proces starenja može ga vratiti u nazad 10tak godina.

Nehirurške metode

U slučaju da se nalazite u periodu kada nije potrebna redukcija površine kože lica, možete se odlučiti i za nehiruške metode zatezanja lica. Jedna od njih je mezoterapija lica. Izvodi se tako što se u srednji sloj kože na svakih 0,5- 1,5 cm ubrizgaju mezoterapijski kokteli koje lekar pravi i prilagođava potrebama pacijenta. Iako se može sprovoditi i bez igle, postupak sa iglom daje dugotrajnije efekte koji se brže postižu. Oni sadrže hijaluronsku kiselinu, kompleh vitamina i aminokiselina u različitim koncentracijama i kombinacijama u zavisnosti od procene lekara o stanju kože u trenutku. Sastojci u ovom koktelu imaju za cilj da stimulišu metabolizam ćelija i podstaknu podmlađivanje kože. Za postizanje željenih efekata potrebno je više tretmana, od 4 do 15. Neretko se u postupku zatezanja lica mezoterapijom koristi dermolroler umesto igle. Dermolorer ima za cilj da napravi mehaniška mikro oštećenja na tretiranoj koži kako bi se stimulisala regeneracija i zatezanje. U kombinaciji ove dve tehnike formiraju se pore koje omogućavaju prodor mezoterapeutskih  koktela.

 

Nehirurški postupci bez igle

Od nehuriških postupaka može se izabrati i biorevitalizacija kojom se stimuliše kolagen i postiže efekat zatezanja. Iako se ubrzo posle tretmana vidljivi prvi rezultati, krajnji rezultat će biti vidljiv nakon 3-8 meseci od tretmana. 

U slučaju kada je potrebno tretirati osetljive delove lica, kao što je regija oko očiju, može se izabrati radiolifting. Za postizanje krajnjeg rezulatat potrebno je više tretmana, tek nakon 3 je potpuno vidljiv efekat.

Ovo su samo neke od metoda kojima se postiže efekat mlađe kože, danas su u ponudi i još mnoge druge tehnike. Na osnovu trenutnog stanja kože lice, željenih efekata i opšteg stanja organizma, a u konsultaciji sa stručnim licem, treba izabrati metod koji omogućava prave rezultate. Pored podmlađivanja kontura lica, rezulat se ogleda i u osećaju da ste mlađi, porastu zadovoljstva izgledom i porastu samopouzdanja. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *