Čajevi i njihov uticaj na organizam?

Čaj je popularan napitak koji se može piti topao ili hladan. 

Napravljen je od listova biljke, koji se gaje hiljadama godina, a najčešću upotrebu I primenu stekao je u Kini i Indiji. Biljka proizvodi listove sa mnogo različitih svojstava u zavisnosti od toga kako se obrađuje.

Postoje nekoliko vrsta čajeva, neki od njih su: 

  • beli, 
  • zeleni, 
  • oolong ili crveni zmaj,
  • crni i, 
  • čajevi za mršavljenje,
  • biljni čajevi,

Beli čaj i njegove prednosti

On se prave od nefermentisanih pupoljaka koji su prirodno osušeni.

Beli čaj je najmanje obrađen od svih čajeva. 

Pravi se od mladog lišća koje se beru i suši bez ikakve fermentacije, što znači da ima veću koncentraciju antioksidanata od drugih vrsta čaja. 

Antioksidansi su povezani sa boljim zdravljem kože i prevencijom raka.

Beli čaj takođe sadrži katehine, jedinjenja koja mogu pomoći u prevenciji srčanih bolesti snižavanjem nivoa holesterola i krvnog pritiska. 

Takođe se smatra da katehini pomažu u borbi protiv dijabetesa poboljšanjem osetljivosti na insulin.

Zeleni čaj i njegova svojstva 

Zeleni čaj se pravi od nefermentisanih listova biljke Camellia sinensis. 

Poznata je po visokoj koncentraciji antioksidanata i polifenola koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu koji mogu izazvati oštećenja ćelija i tkiva. 

Zeleni čaj sadrži katehini, koji je antioksidans i on može pomoći u sprečavanju oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima

Studije su pokazale da zeleni čaj može smanjiti nivo holesterola, kao i krvni pritisak.

Crni čaj i njegova popularnost 

Crni čaj je najpopularnija vrsta čaja na svetu. 

Napravljen je od listova Camellia sinensis, grmlja porijeklom iz Azije. 

Crni čaj postoji najmanje od 17. veka, kada su ga u Evropu prvi uveli holandski trgovci koji su putovali u Kinu preko Holandije.

Crni čajevi se podvrgavaju fermentaciji tokom obrade, što ih čini tamnijim od zelenih ili Oolong čajeva, ali manje ukusnih od bilo kog drugog jer se većina njihovih originalnih hranljivih materija gubi tokom ovog procesa, zato imaju gorkast ukus.

Sadrže slične količine kofeina kao i kafa, tako da ako ste osetljivi na stimulanse, držite se verzija bez kofeina.

Oolong čaj i zdravstvene prednosti

Oolong čaj je vrsta kineskog čaja koji se pravi od listova koji su delimično oksidovani. 

Ime je dobio po kineskoj reči „vu long“ što znači „crni zmaj“.

Oolong čaj ima mnoge potencijalne zdravstvene prednosti, uključujući antioksidativna svojstva i potencijalne efekte gubitka težine. 

Oolong čaj takođe sadrži polifenole, biljne hemikalije koji mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Čajevi za mršavljenje i njihova efikasnost

Efikasnost čajeva za mršavljenje varira, količina čaja koja je potrebna za postizanje gubitka težine takođe može da varira u zavisnosti od osobe do osobe i specifičnosti čaja. 

Neke studije sugerišu da redovno pijenje čaja, poput zelenog čaja ili oolong čaja, može pomoći u gubitku težine tako što podstiče metabolizam i sagorevanje masti. Međutim, količina gubitka težine koja se pripisuje samo konzumiranju čaja može biti skromna. 

Zeleni čaj bi bio efikasan za gubitak težine kada se konzumira od  80 do 300 miligrama dnevno. 

Neka druga istraživanja su pokazala da oolong čaj može pomoći u povećanju gubitka težine, ali količina potrebna za značajan gubitak težine nije jasna. 

Ali neke studije koje su objavljene 2012. godine otkrile su da ljudi koji su pili oolong čaj izgubili više kilograma od onih koji nisu pili bilo kakav napitak tokom perioda od 8 nedelje.

Iako čajevi za mršavljenje mogu ponuditi neke prednosti, važno je održavati zdravu ishranu i rutinu vežbanja za efikasan gubitak težine.

Biljni čajevi

Biljni čajevi se prave od listova, cvetova i/ili korena biljaka. 

Najpopularniji biljni čajevi su pepermint ili nana, kamilica i rooibos, takođe poznat kao crveni grm.

Biljni čajevi se često koriste za lečenje problema sa varenjem kao što su gorušica, nadimanje i gasovi jer sadrže antioksidante koji pomažu u smanjenju upale u sluznici želuca. 

Neke studije su pokazale da ispijanje biljnog čaja nakon jela može pomoći da se spreči prebrzo varenje hrane, što može da izazove gorušicu i da smanji simptome probavne smetnje kao što su mučnina ili povraćanje nakon jedenja masne hrane poput mesa ili pržene hrane na ulju.

Zdravstveni benefiti čajeva

Čaj je odličan izvor hranljivih materija i antioksidanata, koji vam mogu pomoći da ostanete zdravi. 

Kofein u čaju takođe može imati neka svojstva za borbu protiv bolesti.

Ali pre nego što ponestane i kupite sve različite vrste čaja koje su dostupne u vašem lokalnom supermarketu ili specijalizovanoj prodavnici, važno je znati da nisu svi čajevi jednaki, a neki možda uopšte nisu dobri za vaše zdravlje.

Antioksidansi i njihov uticaj? 

Antioksidansi su supstance koje se nalaze u biljkama, kao što su voće i povrće, nalaze se i u nekim čajevima.

Oni mogu pomoći u sprečavanju oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima, nestabilnim molekulima koji nastaju kada vaše telo razgrađuje hranu. 

Slobodni radikali su povezani sa rizikom od raka, međutim antioksidansi mogu pomoći u zaštiti od određenih vrsta karcinoma poput raka dojke ili kolorektalnog karcinoma.

Potencijalni nedostaci koje mogu da imaju čajevi.

Osetljivost na kofein je jedan od njih.

Ako ste osetljivi na kofein, čaj može izazvati glavobolju i druge simptome.

Čajevi mogu da stupe u interakciju sa određenim lekovima, uključujući one koji se koriste za depresiju i bolesti srca. 

Trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što dodate čaj u ishranu ako uzimate lekove na recept ili ste pod medicinskom negom zbog bilo kog stanja.

Previše kofeina iz bilo kog izvora, uključujući kafu može biti štetno za neke ljude, posebno decu, tinejdžere i trudnice. 

Ako imate problema sa spavanjem noću nakon što pijete pića sa kofeinom tokom dana, ili ako osetite razdražljivost ili nervozu – možda je vreme da smanjite konzumaciju ovih pića dok ne postanu manje važni u vašem životu.

Zaključak

Čaj je odličan napitak koji možete dodati u svoju dnevnu rutinu

Ima mnogo zdravstvenih prednosti i može se uživati na mnogo različitih načina. 

Međutim, ako tražite način da izgubite težinu ili poboljšate svoje opšte zdravlje, to možda nije najbolji izbor. 

Čaj sadrži kofein koji može uzrokovati da se osećate nervozno i razdražljivo, kao i da poveća nivo anksioznosti ako se redovno konzumira u velikim količinama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *