Google Pay

Da li je Google Pay siguran način plaćanja?

Google Pay je usluga beskontaktnog plaćanja telefonom i mnogo je bezbednija od plaćanja karticom ili gotovinom. Uprkos mišljenjima, sistem je siguran, a broj zloupotreba mnogo manji nego što bi se to pretpostavilo. Nastavite sa čitanjem i upoznajte sistem zaštite za beskontaktno plaćanje.

Bankarske usluge se menjaju, a klijenti ne moraju da posećuju banku da bi završili posao. Elektronsko bankarstvo koristi internet za pružanje usluga, a jedan od noviteta je i Google Pay usluga. Klijenti je sve češće koriste, ali postoji i strah od mogućih problema pa bi trebalo razjasniti koliko je ovaj sistem bezbedan i zašto je bezbedno koristiti ga.

Google Pay ima višestruki sistem zaštite

Da bi znali koliko je beskontaktno plaćanje bezbedno treba da znate da ima zaštitu i od banke i od Google usluge što vaš telefon osigurava na nekoliko nivoa i pruža odličan vid zaštite.

Pametni telefoni imaju uslugu Google Wallet koja je namenjena za usluge kao što je Google Pay plaćanje. Aplikacija postoji u većini telefona ili se može preuzeti u prodavnici, ne zauzima puno prostora i ne zahteva nikakva ograničenja dok se ne aktivira.

Ovaj virtuelni novčanik služi da se u njega stave virtuelni oblici vaših platnih kartica i tek tada se aplikacija aktivira. To vam daje prvi sistem zaštite gde telefon traži neki sistem zaštite za otključavanje da bi usluga ostala aktivna. Ako isključite šifrovano zaključavanje Google Wallet se deaktivira, a kartice se brišu.

I banka daje različite sisteme zaštite, a prvi je plaćanje preko algoritma koji na poseban način štiti vaše račune i plaćanja. Da bi platili na kasi morate da otključate telefon i da skenirate prst, lice ili kucate šifru na telefonu. To je drugi sistem zaštite pri svakoj transakciji.

Uz to, banke ograničavaju visinu transakcija i njihov broj, a kada je prenos novca učestao ili reč o iznosima koji prelaze 5.000 – 10.000 dinara, onda se traži dodatna verifikacija, ukucavanje kodova ili posebnih šifri za odobrenje.

Šta ako mi neko ukrade telefon, a imam Google Wallet?

Prva stvar koju trebate da znate je da ćete mnogo ranije primetiti krađu telefona nego situaciju da vam ukradu kartice ili novčanik. To vam ostavlja više prostora da prijavite nestanak pa da banka automatski blokira kartice i pomogne u pronalasku lopova.

Pored toga, Google Pay ima više sistema zaštite pa je i onima koji ukradu telefon jako teško da brzo prođu sve nivoe zaštite i uzmu novac sa računa. Gotovinu iz novčanika i otuđene kartice se mogu mnogo brže zloupotrebiti nego zaštitu iz telefona.

Da bi bili sigurni i osećali se bezbedno pre korišćenja beskontaktnog plaćanja, porazgovarajte sa svojim bankarom i neka vam objasni uslove i načine zaštite vaših kartica. Svaka banka ima svoje načine zaštite pa se raspitajte kod svoje kako ćete biti obezbeđeni.

Usluga plaćanja telefonom je relativno nova pa je jasno da postoje brojne dileme. Ipak, za strahove nema mesta jer su klijenti zaštićeni na više načina iako je plaćanje jednostavno i bez korišćenja PIN koda.

Proverite šta nudi vaša banka i probajte ovu uslugu, bićete zadovoljni zaštitom koju imate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *