drvene igračke

Najpopularnije igračke koje pozitivno utiču na razvoj deteta

Biranje igračaka za decu nekada je pravi izazov za roditelje. Odmah se javljaju pitanja „da li je igračka potpuno bezbedna“, „da li će je dete brzo izgustirati“, „da li je zaista potrebna u moru drugih igračaka“ i s?. Sve su to uobičajena pitanja sa kojima se roditelji susreću. Sigurno ste i vi jedan od njih. 

Od mnogih ćete čuti da je dobra ona igračka koja podstiče detetov rast, razvoj motorike i govora itd. I tu ima istine. U zavisnosti od uzrasta, uvek se trudite da igračka bude dovoljna inspirativna za vaše dete. 

U prodavnicama koje se bave prodajom dečijih igračaka naići ćete na pregršt interesantnih, od onih namenjene najmanjem uzrastu, do onih namenjene deci od dve, tri, četiri ili pet godina. 

Na vama je da procenite i odaberete najbolju u datom trenutku. U nastavku teksta pažnju posvećujemo igračkama koje dokazano imaju pozitivan uticaj na rast i razvoj svakog deteta.

Drvene igračke  – jednostavne i dugotrajne

Sigurno ste primetili da bolje snabdeveni lanci dečije opreme u svom asortimanu imaju, između ostalog, i drvene igračke prilagođene najrazličitijem uzrastu. Ovde izdvajamo one koje sa naučnog aspekta pozitivno deluju na kognitivni razvoj i koje podstiču decu na učenje. To mogu biti guralice za nešto manji uzrast, drvene kocke za sortiranje oblika sa zabavnom spiralom na vrhu, rasklopivi kamioni i buldožeri za ljubitelje građevinarstva, kao i razne društvene igre. 

Igračke koje razvijaju emocionalnu inteligenciju kod dece

Roditelji bi trebalo da obrate pažnju na emocionalni razvoj svog deteta, kako bi se dete što pre socijalizovalo. Ovde vam od koristiti itekako mogu biti igračke koje zahtevaju dva ili više učesnika. Neke od njih mogu biti doktorski set, kućica za lutke, autići, kuhinja ili građevinski alat. 

Ne zaboravite na motoriku

Činjenica je da u poslednje vreme imamo sve veći broj dece sa nedovoljno razvijenim motoričkim sposobnostima. Razlog za to je što se deci u još u najmanjem uzrastu daje mobilni telefon kao osnovni vid zabave pa deca kako rastu izgube interesovanje za igranje. Kako ne biste zapali u ovaj začarani krug roditeljstva, savetujemo vas da se što više uključite u igru sa detetom. Dobacujte se sa loptom, crtajte, naučite ga kako da šutira loptu itd. 

Lepo vreme je savršen trenutak da dete izvedete u šetnju u obližnji park u kojem će se penjati na penjalice, ljuljati, klackati i sl. 

Razvoj govora – nešto što najviše muči decu danas

Nažalost, skoro svako drugo dete pred polazak u školu mora na časove kod logopeda jer još uvek ne izgovara sva slova kako treba. 

Da biste ovo sprečili radite sa svojim detetom još od malih nogu. Od igračaka, odlično su se pokazale zvučne knjige, kao i knjige sa karticama. Što više budete čitali detetu to će mu fond reči biti bogatiji a neće imati problema ni sa izgovaranjem pojedinih reči. 

I za kraj  – pametno birajte svaku igračku

Gledajte da pri kupovini svaka igračka ima neku namenu, bilo da se radi o igrački koja pozitivno utiče na društveni razvoj, bilo o onoj koja zahteva poklanjanje pažnje i koncentraciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *