mozgalice za decu malac genijalac

Igre za kišni dan

Dan je kišan, hladan i siv, a vaše dete ne može da ide napolje i zato je mrzovoljno i dosađuje se. Ulepšajte ovakav dan i napravite od vašeg doma malu kreativnu radionicu: osmislite zanimljive aktivnosti za igru ili se zabavite uz mozgalice za decu koje i ujedno razvijajte apstraktno mišljenje kod vašeg deteta.

Unesite malo mašte, kreativnosti i zabavite se zajedno sa detetom. Ovo je i prilika da sa detetom provedete dragoceno vreme i da se zbližite još više.  Oplemenite kišan dan zabavnim i kreativnim igrama koje će probuditi maštu vašeg deteta, podstaći njegovu memoriju, logiku i motoričke sposobnosti. Dajemo nekoliko saveta kako da se zabavite i napravite zajednički dan za sećanje.

Igrajte se sa prirodnim materijalima

Mnoge prirodne materijale možete da koristite za pravljenje različitih predmeta i oblika.  Plastelin u raznim bojama je uvek zanimljiv i praktičan za mnoge dečje rukotvorine i ujedno razvija nihovu maštu, kreativnost i spretnost ruku.  Plastelin možete da napravite i sami: recept pogledaj ovde.

Testo uvek može da bude zanimljivo deci. Probajte da tog dana pravite omiljene kolače i da vam dete pomaže u tome. Odvojte mu deo testa od kojeg će ono praviti  kolače ili putem modli formirati različite oblike kolača.

Dobra i originalna ideja koju će vaše dete sjajno prihvatiti je kada u jednu kutiju stavite šećer po kojem može da crta.  Detetu zadajete da ispisuje određena slova ili da nešto naslika na podlozi od šećera. Ispisano se lako briše i može ponovo da se piše i crta po istoj podlozi od šećera.

Zaboravljene igre za decu

Setite se igre “Na slovo, na slovo” koju ste igrali kad ste vi bili mali i kako ste se divno zabavljali. Zašto i vaše dete ne bi upoznalo čari ove igre?  Pravilo igre je to da jedan učesnik zamisli predmet koji je u sobi i kaže početno slovo kojom reč počinje. Najbolje je zadati neki skriven ili manje vidljiv predmet. Potrebno je da se tog predmeta na osnovu zadatog slova drugi učesnik doseti.

Igra asocijacije su prave mozgalice za decu. Uvek zabavna i najčešće igrana je  je igra zanimljive geografije gde se na određeno slovo traže gradovi, države, reke. Ovde može da se igra i sa jelima, igračkama, životinjama i drugim raznim temama.

Igra “Vruće – hladno”  je takođe na raspolaganju u stanu. Sakrijete neki predmet koji tragač treba da nađe. Kada se tragač približava sakrivenom predmetu, vi govorite “vruće”, a kada se udaljava  od predmeta vi govorite “hladno”. Popednik je onaj ko najbrže pronađe sakriveni predmet.

Deca vole da budu pomagači u kući

Dešava se da dete ide za vama i traži da radi ono što i vi radite u kući. Kišan i ružan dan napolju je pravi moment da ukljućite dete u kućne poslove u meri u kojoj je u mogućnosti da učestvuju prema svom uzrastu.

Vaš mališan može da učestvuje u zajedničkom slaganju i pakovanju kuhinjskih krpa ili slaganju čarapica u fioku. U kuhinji može zajedno sa vama da pravi sendviče, da dodaje sastojke, ređa hranu, meša hranu, i slično. Može da dodaje čist veš dok ga vi peglate ili da rasprema svoje igračke dok vi usisavate.

Budite kreativni i vežbajte memoriju

Napravite karte za memoriju tako što ćete iseći karton u nekoliko komada istog oblika i veličine. Zajedno sa detetom osmislite motive koje ćete slikati na izrezanim delovima kartona.  Bitno je da nacrtate po dva ista motiva na dve karte.

Iscrtane karte se koriste u igri memorije gde je potrebno da dete pronalazi dve iste karte, odnosno, karte sa istim nacrtanim motivom. Igre memorije su takođe mozgalice za decu i utiču na razvoj njihove percepcije, koncetracije i fotografsko pamćenje.

Možda će vas interesovati i:

BEOGRADSKI PRIVATNI VRTIĆI NEKAD I SAD

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *