Kako da bebin stomak lakše podnese prvu čvrstu hranu?

Uvođenje čvrste hrane može da bude vrlo stresno i za bebu i za roditelje. Dolazi do ogromne promena u dotadašnjoj ishrani jer se dojenje ili dohrana za bebe menja sa prvim nemlečnim obrocima. Ova promena može da izazove grčeve, zatvor i probleme za neredovnim stolicama što će uznemiriti dete, izazvati plač i nespavanje.

Da bi umirili bebu i olakšali joj važno je da je dohrana za bebe pravilnog izabrana, ali i da se koriste odgovarajuće žitarice za bebe, pa će uz čajeve, masažu i grejanje stomačića i ovaj period ubrzo biti iza vas.

Odgovarajuća dohrana za bebe je ključ dobrog varenja

Ako ste mislili da je period grčeva iza vas bićete neprijatno iznenađeni kada krene uvođenje prvih čvrstih obroka. Beba će svakako biti nervoznija jer je hrana drugačijeg ukusa, drugačije se unosi, zubići svrbe, a na to sve i prvi obroci prave gasove i grčeve u stomaku.

Ako se susretnete sa ovakvim problemima, a dete koristi mlečnu formulu pokušajte sa jednostavnim rešenjem – uvedite dohranu za bebe koja ima probiotike i specijalno je napravljena da se lakše vari.

Mame koje doje neće imati ovu mogućnost i jedina opcija je da pripaze na pravilan način svoje ishrane, za razliku od onih kojima je dohrana za bebe isključiva hrana. Pedijatar će odlučiti da li se hrana može promeniti, a najpoznatiji brendovi imaju različite vrste koje odgovaraju potrebama svakog deteta.

Koje žitarice za bebe treba prve uvesti?

Zvuči paradoksalno, ali idealne žitarice za bebe su kupovne, instant varijante. Kod njih su svi sastojci posebno selektovani i pripremaju se prema najstrožim standardima. Ono što može da pomogne da bebu ne boli stomak je to da se uvedu žitarice koje su obogaćene probioticima pa se lakše vare i ne prave probleme.

Osim probiotika, kupovne varijante su obogaćene važnim vitaminima i mineralima pa su instant žitarice za bebe nešto što će i pedijatar preporučiti kao najbolji izbor za vaše dete. Treba naglasiti i to da olakšavaju i roditeljima jer se lako pripremaju i odličnog su ukusa pa ih deca mnogo radije jedu nego one koje se pripreme kao domaći obrok!

Dodatni saveti za lakše varenje kod beba

Prvi obroci se uvode kao isprobavanje ukusa i navikavanje na drugačiji način hranjenja. Zato ne treba previše insistirati na količini koju će beba pojesti, pa čak i ako joj se svidi jer nije dobro da se preteruje sa količinom žitnih kaša tokom prvih obroka.

Ponovo se mogu uvesti čajevi za bolje varenje i kapi koje ublažavaju grčeve, ali će glavnu ulogu imati dohrana za bebe sa probiotikom tako da će biti manje problema tokom prelaznog perioda. Još ako se na to uvedu i žitarice za bebe koje se lako vare, organi za varenje će lakše prihvatiti novu hranu i olakšati uvođenje novih namernica koje slede.

Ako primenite ove savete period navikavanja će proći brže i uz što manje tegoba. Ne treba očekivati da sve prođe bez ikakvog problema jer je normalno da se tegobe jave, ali mogu da budu mnogo blaže i za jako kratko vreme i one biti iza vas!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *