Kako da vam dnevni boravak bude idealno mesto za opuštanje?

Dnevna soba predstavlja centralno mesto u svakom domu, kao i prostor u kojem veliki deo slobodnog vremena provodimo, naročito nakon napornog dana na poslu.

U njoj se opuštamo uz omiljeni kanal na televiziji, čitamo knjige, pijemo kafu sa svojim ukućanima i prijateljima i dr. Zbog toga je veoma važno osmisliti kako će izgledati enterijer dnevnog boravka kako bismo u njemu maksimalno uživali. 

Da biste dobili prostor koji će odisati toplinom potrebno je da pažnju obratite na nekoliko bitnih stvari. U nastavku teksta predstavićemo vam neke od njih. 

Odabrati adekvatan nameštaj

Kada se bavite uređenjem dnevnog boravka, fokus treba da vam bude na kupovinu udobnog i funkcionalnog nameštaja. Ovde treba da vodite računa da vam proporcije nameštaja odgovaraju kvadraturi prostorije, što znači da za manju dnevnu sobu nikako ne biste trebali da izaberete glomaznu ugaonu garnituru koja će zauzeti više od pola prostorije. Gledajte da fino uskladite ove dve stvari kako biste upotpunili kompletan prostor na najbolji mogući način. Pored toga, neka vam udoban nameštaj uvek bude na umu kada planirate neku promenu. U dnevnoj sobi odmaramo i punimo baterije, pa se neudoban nameštaj treba zaobilaziti u širokom luku.

Roletne su važne za regulisanje prirodne svetlosti u dnevnom boravku

Veoma važan elemenat svakog dnevnog boravka jesu prozori kao i postavljanje odgovarajuće zaštite od sunčeve svetlosti i UV zračenja. Roletne pored nezaobilaznog modnog detalja svakoj prostoriji pružaju najbolju zaštitu od sunca naročito u vrelim letnjim mesecima. Pomoću njih moći ćete da sami regulišete koliko prirodne svetlosti želite da imate u toku dana. Pa tako za postizanje intimnije atmosfere kao i onemogućavanje ulaska toplote u stan kada su temperature visoke dovoljno je sa skroz spustite roletne na prozorima i tako u potpunosti zamračite prostoriju. Obrnuto, ako ste ljubitelj dnevnog svetla i volite da vam dnevna soba uvek bude svetla i obasjana sunčevom svetlošću biće potrebno samo da podignete roletne.

Obratite pažnju na detalje koji doprinose toplini svakog dnevnog boravka

Da biste dobili dnevnu sobu koja će vas u hladnim danima zagrejati i oraspoložiti kada ste mrzovoljni, nije potrebno da kupujete skupocene komade nameštaja. Poenta je upravo na dekorativnim detaljima. Dovoljno je za početak da svoju ugaonu garniture transformišete u mesto koje će vas opuštati i na kojoj ćete svakodnevno uživati. Šareni jastuci različitih veličina i veselih dezena mogu promeniti kompletan izgled dnevnog boravka. Ova investicija vas neće puno koštati a iznenadićete se krajnjim efektom. 

Prirodni materijali za veće uživanje

Ako ste tradicionalan tip kao i veliki ljubitelj prirode, svoj dnevni boravak možete pretvoriti upravo u takvo mesto. Pojedini prirodni materijali svaki prostor mogu učiniti lepšim i zanimljivijim od onih na koje smo navikli da viđamo. Pa tako na primer, fotelja od ratana ili pruća u kombinaciji sa cvetnim jastucima učiniće svaki prostor toplijim i jedinstvenim. Prirodno cveće na malim drvenim policama u uglovima sobe učiniće da se za trenutak mislima nađete u nekom prirodnom ambijentu. 

Vuneni tepisi, ukrasne mirisne sveće kao i lusteri od pletenog užeta samo su neki od dekorativnih elemenata koji mogu uneti malo prirode u dnevnom boravku i učiniti ga neobičnim i nesvakidašnjim.  

 

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *