Kako da vam laptop traje duže

Kada kupimo nešto kvalitetnije od tehnologije onda želimo da nam to isto što duže traje, posebno ako u to nešto uložimo dosta para i vremena prilikom odabira. Takva je situacija najčešće i sa laptopovima.

Dakle, kupujemo ih kako bi nam trajali godinama i kako bi nam služili sada u ovom trenutku, ali i kako njihov kvalitet ne bi bio poljuljan nakon određenog vremena. Zato bi trebalo voditi računa da pravilno koristite i održavate svoj laptop, kako bi vam što duže trajao.

Ovo su neki od najvažnijih saveta i trikova.

Nikako ne ostavljati laptop na toplom

Poznato je da se laptopovi u određenoj meri i sami zagrevaju prilikom rada. Naravno sve zavisi od tipa laptopa, ali i od njegove snage i starosti. U svakom slučaju nikako ne bi trebalo laptop ostavljati blizu prozora u koji je na primer upereno sunce, ne bi ga trebalo ostavljati napolju na suncu, a takođe ga ne bi trebalo ostavljati u blizini nekog grejnog tela. Ovo pravilo nije teško za ispoštovati. Ukoliko se vaš laptop i pored toga što se pridržavate svih mera previše greje, razmislite o kupovini kulera, a ukoliko ni to ne pomaže onda bi trebalo da razmislite o tome da ga ponesete u laptop servis pre nego što bude potpuno kasno.

Čistite laptop redovno i odgovrajućim sredstvima

Da, nekada je komplikovano kupovati posebna sredstva za čišćenja laptopa, ali verujte nam da je to neophodno. U laptop servisima i ovlašćenim radnjama postoje i sredstva koja su napravljena specijalno za čišćenje laptopova i sličnih površina. Dakle, to su sredstva koja ne oštećuju samu strukturu. Vrlo često koristimo jaka sredstva, koja zaista mogu da prouzrokuju kvar na vašem laptopu, a to nešto što sigurno ne želite.

Antivirus programi su važni

Kada se laptop napuni određenim virusima, pa čak i ne moraju da budu opasni, onda on slabije radi. Primetićete da je sporiji, da treba vremena da se otvori neka stranica, da jednostavno ima problema u radu. I onda je to veći problem, jer gubite mnogo više vremena, umesto da jedan posao završite veoma brzo. Zato je potrebno da se na vreme pozabavite antivirusima i da vidite šta po tom pitanju možete da uradite. Ukoliko to ne znate najbolje bi bilo da laptop ponesete u neki provereni laptop servis u Beogradu ili vašem gradu i da vam stručna lica instaliraju i objasne šta i kako treba da radite, kako ne bi došlo do slučajnog instaliranja virusa, koji mogu da vam unište sve vaše podatke, a pritom i da vam onemoguće dalji radi na tom laptopu.

Rukujte pažljivo

Kada je nešto novo to mnogo pazimo, međutim čim prođe određeno vreme zaboravljamo da i dalje treba da vodimo računa kako koristimo. Tada prestanemo da brinemo gde ostavljamo lap top, jedemo nad njim, dok se tastatura puni mrvicama, često se dešava da prospemo i vodu u neki deo lap topa i da samo sačekamo da se osuši, a onda nastavimo sa našim radom. Vaš laptop ima svoj rok trajanja, a to koliko će trajati zavisi i od toga kako se prema njemu ophodite. Pazite kako ostavljate bateriju, pazite na kablove koji se najbrže iskidaju, zatim pazite i na touch pad, koji takođe može mnogo brzo da se pokvari, od preteranog i nepravilnog korišćenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *