Koja je vaša omiljena uspomena iz detinjstva?

Šta biste nekome rekli kada bi vas pitali koja je vaša najlepša i omiljena uspomena iz detinjstva? Sigurno je da nije samo jedna, a isto tako sigurni smo da retko razgovorate na ovu temu osim kada „pametujete“ kako je nekada sve bilo bolje…

Eh, ali da, to su bili lepi dani, dani ispunjeni vedrinom znajući da ćemo se igrati sa decom iz ulice sve dok nas majke ne zovu sa prozora da bismo ručali. Danas, ovakva slika je retka. Deca se i dalje druže, ali to druženje je preoblikovano tehnologijom i drugačijim načinom života.  

Igranje u parku/ispred kuće

Petak je omiljeni dan svakog đaka i to se neće promeniti nikada. Petak posle škole, subota i nedelja su dani slobode, igre i druženja. Domaći zadaci se rade ili odmah kada se dođe iz škole da bi se što pre igrali napolju po ceo dan ili tek u nedelju, kada obično budu svađe po kući da se ne može ići napolje jer se nije uradio domaći zadatak. Koliko god je to svima nama kao deci zvučalo strašno i bilo nepravedno, zapravo je divna uspomena koju mnoga deca danas nisu iskusila, jer sa tehnološkim razvitkom i deca idu u korak i češće se više razumeju u to od nas. 

Škola

Iako su školski dani obavezni za svako dete, ne znači da ono u školi ne može da se zabavi ili igra sa drugovima. Savremena škola pretenduje svesnu učeničku aktivnost na časovima, tako da učenici ne slušaju pasivno nastavu, trudeći se da zapišu sve sa table, već aktivno učestvuju u procesu sticanja znanja, odnosno učenja. I to mora biti tako kada se danas časovi organizuju kao igre, a nema boljeg načina da učenici savladaju gradivo putem igre. Ali, ono što je svima nama kao divna uspomena ostala jeste biranje školskog pribora. Izbor školskog pribora je i onda bio dovoljno veliki da bismo sa uzbuđenjem čekali dan kada bi nas vodili da biramo sveske, pernice, uvijače…

Verovatno i vama koji ste danas roditelji i sami se setite svojih školskih dana kad god odete sa svojim detetom po lelnjir, olovku, svesku, šestar ili bilo koji drugi školski pribor. Pa tada samo naviru sećanja i uspomene. Kupovina prvog ranca i prve pernice je bila velika radost. Svako dete želi da ima lep ranac, sveske sa motivima najpopularnijih crtanih filmova, ni gumica ne sme biti obična, koliki je samo izbor drvenih olovki, a nekada su imale samo dve vrste, one zelene koje su podsećale na plastične i dobro se uvek rezale, za razliku od onih drvenih žutih čiji se grafit non stop lomio pa smo stalno morali da ih režemo. Koja je radost bila kada su dospele kod nas pernice sa celokupnim školskim priborom. One su sadržale bojice, olovku, gumicu i rezač za olovke. Danas se bukvalno ne možemo odlučiti šta bismo kupili koliko je lepih motiva i dezena i što se tiče svezaka, pernica, rančeva i svega ostalog.

Rođendani

A nema ništa bolje nego kad vam drugari za rođendan kupe školski pribor sa lepim motivima – da se nadovežemo na prethodnu temu. Devojčiće naročito vole dnevnike, spomenare i sve lepe sveske sa ukrasnim motivima cveća, srca, jednoroga, crtanim likovima, barbikama, princezama i slično. I dečaci vole da imaju lepe sveske, rančeve i pernice ako imaju na slici nekog košarkaša, fudbalera, Crvenu zvezdu ili Partizan, a u nešto skorije vreme i Star wars koji postaje popularniji kod dece zbog novih epizoda. Uostalom, sve ono što je šareno i podstiče na dalje maštanje privlači decu. Zato deca sama najbolje biraju poklone za svoje drugare. Najlepša druženja ostvaruju se tada, deca se druže po ceo dan i jedu najlepše slatkiše. A nema nijednog deteta koje ne voli rođendan, slatkiše ili poklone – za šta uopšte služe rođendani…?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *