Mere zaštite pri izvođenju građevinskih radova

Kada ste majstor koji obavlja neke građevinske radove vrlo je bitno da bude oprezni i sigurni na radu. Šta to sve podrazumeva pročitajte u daljem tekstu.

Gradilište

Gradilište na kojem majstori obavljaju svoj posao treba da bude bezbedno za rad i kretanje radnika. Ne zaposlenim licima na gradilištu treba da bude zabranjen pristup, a vozila ne bi trebala da prolaze tuda sem ako nije za potrebe na gradilištu. Radovi na gradilištu mogu da se obavljaju ako se time ne zagađuje okolina i ne pravi se prevelika buka, vibracije i još neke stvari preko dozvoljene granice. Pešački deo na gradilištu za radnike treba da bude ravan, tvrdi i prohodan bez mogućnosti povreda. Svi objekti na gradilištu treba da budu u bezbednom prostoru gradilišta ili se moraju sprovesti posebne mere zaštite na radu. Gradilište mora da ima svoj klozet, pijaću vodu, umivaonicu i prostorije za sklanjanje radnika u slučaju nekih nepogoda. 

Građevinske skele

Građevinske skele koriste radnici kada grade neki objekat. To je privremena, pomoćna konstrukcija na kojoj radnici i materijal stoje i sa koje se obavljaju poslovi vezani za izgradnju objekta. Građevinske skele se postavljaju kako je propisano i to mogu da rade samo stručni radnici, osposobljeni i zdravstveno sposobni za obavljanje radova na visini, ali to uvek mora da nadgleda odgovorni radnik. Građevinske skele koje su manje može da koristi najviše dva radnika u isto vreme. Svaka građevinska skela treba da ima zapisano koliko kila može da izdrži i uputstvo kako treba da se ona montira odnosno demontira. 

Izgradnja puteva

Ako se put gradi kroz planinske ili šumske predele postoje posebne mere zaštite na radu. Ako se putevi grada u predelima gde je moguće da postoje otrovne zmije, potrebno je da postoji serum  protiv zmijskog ujeda koji se može iskoristiti. Takođe, u svakoj smeni bar jedan radnim mora da zna kako se pravilno koristi taj serum. Radnici koji rade na drobilici moraju da budu adekvatno zaštićeni i korišćenje zaštitinih naočara je obavezno. Materijal koji se koristi za betoniranje puta mora da se zagreva u posebnim sudovima koji su namenjeni isključivo za to. Kada je taj materijal zagrejan on može da se zahvati samo sa posebno izrađenim sudovima koji ne smeju da budu prepunjeni. Asfaltiranje mogu da obavljaju samo oni radnici koji su osposobljeni za takve radove. 

Rušenje objekta

Rušenje objekta se mora obavljati u skladu sa dokumentacijom i rušenje mogu obavljati samo oni radnici koji su osposobljeni za takav rad. Oni rušenje obavljaju bezbedno. Rušenje objekta i samo planiranje se obavlja uz konstantno nadgledanje odgovornog stručnog lica. Dok se dešava rušenje objekta mora da postoji čuvar koji brani pristup objektu ne zaposlenim licima. Ručno rušenje objekta se obavlja isključivo odozgo naniže.

Povrede na radu mogu da budu jako opasne pa čak i fatalne zato treba da bude sigurni da ste vi i vaši radnici potpuno bezbedni i imate dobre uslove pri radu. Svaki radnik treba da ima pristup klozetu, toploj i hladnoj vodi. Svaki radnik treba da ima određeno vreme za pauzu tokom svoje smene. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *