izbeljivanje zuba

Koliko često treba ići na kontrolni pregled kod stomatologa?

Redovne kontrole su kada su zubi u pitanju jako važne. Tek kada nam se neki zub pokvari i kada počne da boli mi onda možemo da vidimo koliki je to zapravo problem i onda se pitamo što nismo išli ranije kod zubara i što nismo na vreme brinuli o zdravlju zuba.

Međutim, tada može da bude već prekasno i zato morate da razmislite o tome kada, ondnosno koliko često potrebno ići na kontrole. Iako smo svi svesni značaja redovnih kontrola, skloni smo da odlažemo odlaske i nalazimo izgovore sve dok ne osetimo bol. Makar jednom godišnje posetite svog stomatologa i proverite stanje svojih zuba. A evo u kojim situacijama će vam ovo biti dovoljno, a kada bi to trebalo činiti i češće.

Redovne godišnje kontrole 

Redovne kontrole dovoljne su za one koji strogo vode računa o oralnoj higijeni i koji generalno nisu skloni bolestima zuba. Dakle, proverite sa svojim stomatologom na koji način treba održavati oralnu higijenu i držite se uputstava koje ste dobili.  Između ostalog, morate uvek da imate dobru pastu za zube i dobru četkicu, a zatim morate što češće da perete zube, a posebno ujutru i uveče. Nakon toga, jako je važno da obratite pažnju na hranu koju unosite tokom dana, ali i na pića koja pijete. Takođe, održavanje pravilne oralne higijene znači i korišćenje konca za zube i sredstva za ispiranje usta.

Volite gazirano, slatko i alkohol? Češće posećujte stomatologa

Ako su redovne kontrole za one koji paze šta jedu, onda su za one koji obožavaju slatkiše vanredne kontrole i te kako potrebne. Nekada će se javiti kvar i vi nećete ni primetiti jer još uvek ne osećate bol, ali on je tu i ne trebalo bi ga otkloniti pre nego što napravi veću štetu. Zato je jako važno da, ako volite slatkiše i gazirana pića, da redovno posećujete zubara kako biste proverili stanje svojih zuba. Ove namirnice mogu negativno uticati na zdravlje, ali i izgled zuba. Konzumiranje kafe, crnog vina ili crnog čaja može potamneti zube. Na kontroli ćete moći, osim provere zdravlja zuba, da konsultujete svog stomatologa da li je vreme za izbeljivanje zuba.

Ako često imate problema sa zubima, ne odlažite kontrole

Ako imate baš problem sa zubima, ako vam se baš često kvare, ako imate upale, onda morate zaista i često da posećujete vašeg stomatologa. Naime, to znači da ne treba da ga posećujete samo kada se javi kvar, nego treba da pokušate da predupredite to. Tako da vam savetujemo da budete jako oprezni kada su vaši zubi u pitanju i da obavezno razgovarate sa vašim stomatologom, ne samo kada imate neki problem, već i preventivno kako bi vas uputio šta vam je činiti da bi se česti kvarovi izbegli. Pored toga, češćim kontrolama možete pravovremeno otkriti kvar i time sprečiti da se on proširi i na susedne, zdrave zube. To je ključno, posebno kod osoba koje lako i često pogađaju bolesti zuba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *