Koprivnjača kod mališana – sve što treba da znate

Sve dok imunitet dece ne ojača, roditelji se susreću sa različitim oboljenjima, ali i alergijskim reakcijama kod dece.

A najčešće se kod mališana javlja takozvana urtikarija ili koprivnjača, kada dođu u dodir sa određenim alergenom iz spoljne sredine ili pošto unesu neku namirnicu, koja u njihovom organizmu ima takvu reakciju da oslobađa veću količinu histamina, nakon čega se manifestuje i alergija.

Iako nije utvrđen precizno uzrok za nastanak, pouzdano se zna da postoje akutna i hronična koprivnjača.

Koprivnjača kod dece

Iako deluje u prvi mah strašno, posebno ako se roditelji prvi put susreću sa tom pojavom, koprivnjača kod dece nije toliko opasna, ali samo ukoliko se nakon toga obrati posebna pažnja i poštuju saveti lekara. Naime, nakon što se pojave crvene fleke na određenim delovima tela, te pošto lekar ustanovi da je u pitanju koprivnjača, potrebno je da roditelji naročitu pažnju obrate na buduću ishranu deteta, odnosno na to koji prašak za veš koriste ili omekšivač, te kupke i ostala hemijska sredstva, sa kojima dete ima dodira.

Često se događa, posebno kod beba i izuzetno male dece da koprivnjača nastaje usled korišćenja jakog praška za veš ili omekšivača. Ukoliko je u pitanju kontaktna alergija, potrebno je voditi računa o tome koji prašak i omekšivač će roditelj koristiti. Isto to se odnosi i na određene kupke i šampone, mada je ipak mnogo ređa pojava to, pošto se sa puno pažnje izrađuje kozmetika za bebe i decu.

S obzirom na to da uzrok za nastanak koprivnjače do sada nije utvrđen, potrebno je da roditelj samostalno dođe do zaključka šta je dovelo do ove pojave kod njegovog deteta. Na osnovu toga će moći i da obrati pažnju naredni put, kada dete bude unosilo te namirnice.

Da li se dete može ugušiti ako ima koprivnjaču?

Ovo je pitanje koje muči mnoge roditelje, ali na svu sreću gotovo da je nemoguće da dođe do gušenja, jer je alergija već izbila.

Međutim, kako bi izbegli potencijalne neprijatnosti, savetuje se svim roditeljima da nakon pojave ove alergijske reakcije kontaktiraju lekare, te da od njih zatraže stručnu pomoć.

Zašto je dijeta važna kod koprivnjače?

Pošto lekar utvrdi da je u pitanju koprivnjača ili urtikarija, preporučiće roditelju određenu terapiju, antihistaminik u većini slučajeva.

Međutim, postoji još nešto što je mnogo važnije, a to je dijeta. Prilikom posete izabranom lekaru dobićete i spisak svih namirnica, koje bi dete trebalo da unosi u budućem periodu, odnosno spisak svih onih, koje svakako treba da izbegava, kako ne bi došlo do dodatnih neprijatnosti.

Izuzetno je važno da nakon što se pojavilo crvenilo vodite računa o tome koje namirnice će dete unositi, izuzev ako do urtikarije nije došlo usled reakcije na određeno hemijsko sredstvo. Čak i tada je poželjno da ograničite unos onih namirnica, za koje se pouzdano zna da su alergeni.

Da li se koprivnjača vraća?

Ako precizno utvrdite šta je dovelo do pojave ove alergijske reakcije, te u budućnosti ograničite unos tih namirnica detetu, odnosno izbaciti iz upotrebe određeno hemijsko sredstvo, gotovo je sigurno da se koprivnjača više neće javiti.

Sa druge strane, ako ne obratite pažnju na ove detalje ili niste sigurni šta je do pojave urtikarije dovelo, lako se može desiti da i u narednom periodu, a posle unosa određenih namirnica, vaše dete opet ima ovakvu reakciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *