Kuhinjske pločice – lični pečat omiljene prostorije

 

Kuhinja predstavlja centralno mesto u svakom domu, kutak u kom se porodice okupljaju da bi uspešno započele dan ili sumirale utiske o nekom događaju uz predivan obrok ili šoljicu omiljenog napitka. Da bi kuhinja postala naša oaza mira i kreativnosti, potrebno je da bude funkcionalna i dobro organizovana.

Najveća pažnja prilikom planiranja kuhinje se posvećuje kuhinjskim elementima, njihovom rasporedu, kvalitetu i boji materijala. Prilikom odlučivanja o svim ovim elementima, treba imati u vidu i pločice koje će upotpuniti sliku savršene kuhinje. Estetski momenat je podjednako bitan kao i kvalitet, bilo da se radi o zidnim ili podnim kuhinjskim pločicama.

Domaće tržište nudi široku paletu pločica za kuhinju, a profesionalci su tu da vam pomognu da sve savršeno uklopite. Na vama je samo da razmislite koji je to stil koji želite u svojoj kuhinji, kao i da zamislite krajnji rezultat koji će oduševiti svakog posetioca.

Kako da napravite dobar izbor prilikom odabira kuhinjskih pločica?

Od velikog izbora materijala, najčešći izbor predstavlja keramika jer je jednostavna za čišćenje i održavanje. Čest izbor je i porcelan jer ne bledi i ima odličnu završnu obradu, a pri tom je otporan na pucanje i lak za održavanje. Elegantan izgled doma možete postići odabirom staklenih pločica, koje su otporne na mrlje i sve više se koriste u dekoraciji kuhinje. Ukoliko želite da se vaša kuhinja izdvaja po odličnom dizajnu i prefinjenoj teksturi, onda ćete izabrati mermer.

Kuhinja, kao centralno mesto u svakom domu je ujedno i najprometnija prostorija, i zbog toga je jako važno uložiti u pločice koje su izdržljive i koje će dugo trajati. Investirajte u materijale koji su otporni na ogrebotine i vremenom ne blede. Ukoliko imate malu kuhinju, birajte veće formate jer će se na taj način vizuelno uvećati prostor.

Na zidu treba koristiti manje formate, dok za pod treba birati primerke većih dimenzija. Ukoliko želite da postignete efekat prostranosti i otvorenosti prostora, birajte istu vrstu za oblaganje i zida i poda.

Granitna keramika u kuhinji

Granitna keramika predstavlja vodeći trend kada je u pitanju izbor pločica za oblaganje poda i zida u kuhinji. Mogućnosti su brojne pa tako možete izabrati granitnu keramiku sa dezenom drveta, betona, mermera ili kamena. Ako ste pristalica svedenosti i minimalizma, možete se opredeliti za jednobojnu granitnu keramiku.

Razlika između granitne i obične keramike je u tome što granitna keramika sadrži mlevenu glinu, koja se peče na visokim temperaturama, i time finalnom proizvodu obezbeđuje čvrstoću i dugotrajnost. Ukoliko ste rešili da u vašem domu uvedete podno grejanje, onda je granitna keramika pravi izbor za vas.

Stilovi u kuhinjskom ambijentu

Kada planiramo idealnu kuhinju mogućnosti izbora boja i dezena su neograničene. Ukoliko želite da postignete osećaj toplote i spokoja, izaberite drveni dezen pločica. Ako su kuhinjski elementi jednobojni, onda u obzir dolaze mnogobrojne kombinacije dezena kojima ćete postići kontrast i doprineti lepšem ambijentu. A ako ste osoba koja voli da prati trendove i eksperimentiše sa stilovima, onda je odličan izbor mozaik ili 3D varijanta. Na nama je samo da otkrijemo koji  efekat želimo da postignemo kako bi uživanje bilo potpuno.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *