Nekoliko saveta kako da uredite dom u urbanom etno stilu

Urbani etno stil je jedinstven pristup dizajnu enterijera koji kombinuje tradicionalne, etničke elemente sa modernim i savremenim uticajima. Obuhvata suštinu kulturnog nasleđa i besprekorno ga stapa sa urbanom estetikom, stvarajući harmoničan i prepoznatljiv životni prostor. 

Uređenje doma u urbanom etno stilu pruža jedinstvenu priliku da povežete prošlost sa sadašnjošću i stvorite inspirativan prostor sa autentičnim karakterom. Ako želite da vaš prostor bude jedinstven i priča vašu priču, evo nekoliko saveta kako da postignete urbani etno stil u uređenju svog doma.

Materijali od drveta nude toplinu i autentičnost

Kada je reč o urbanom etno stilu, materijali igraju ključnu ulogu u postizanju autentičnog izgleda. Materijali od drveta za vaš dom u urbanom etno stilu će pružiti toplinu, autentičnost i prirodan izgled prostoru. Uključite drvene elemente kao što su parket, drvene grede na plafonu ili drvene obloge na zidovima. Ovi detalji će stvoriti prijatan ambijent koji odiše toplinom i udobnošću.

Drvo je višestran materijal koji se može koristiti u različitim oblicima i bojama. Paleta boja ovog stila inspirisana je prirodom, sa zemljanim tonovima kao što su topla smeđa, duboka crvena, terakota, maslinasto zelena i senf žuta. Ove boje su umirujuće i stvaraju osećaj uzemljenja u prostoru.

Inspiracija tradicijom i kulturnom baštinom

Tradicionalni obrasci i motivi iz različitih kultura često se koriste kao dekorativni elementi u urbanim etno enterijerima. Geometrijski oblici, složeni dizajni i simbolični motivi dodaju interes i kulturno bogatstvo prostoru. 

Pre nego što započnete sa uređenjem svog doma u ovom stilu, istražite bogatstvo tradicije i kulturne baštine

Na primer, ukoliko se inspirišete afričkom kulturom, možete koristiti jarko crvene, zelene i plave tonove, koji su česti u tradicionalnim afričkim tkaninama i umetnosti. Ukoliko preferirate azijski etno stil, možete se osloniti na zen atmosferu sa neutralnim bojama, prirodnim materijalima i minimalističkim dizajnom.

Povezivanje prošlosti i sadašnjosti kroz dekoracije

Dok ovaj stil slavi tradiciju, on takođe uključuje moderan nameštaj i uglađene linije za stvaranje uravnoteženog izgleda. Kombinovanjem savremenih komada sa etno dekorom stvara se vizuelno privlačan i dinamičan enterijer. 

Dekorativni detalji igraju ključnu ulogu u postizanju urbanog etno stila. Na primer, ručno oslikane keramičke vaze, ćilimi sa etno motivima, keramičke činije i zavese sa geometrijskim šarama će stvoriti autentičan i jedinstven izgled vašeg doma.

Dekorativni elementi i dodaci iz raznih delova sveta doprinose multikulturalnom ambijentu urbanog etno stila. Suveniri sa putovanja, tradicionalni artefakti i kulturni ukrasi dodaju osećaj avanture prostoru.

Eksperimentišite sa bojama

Urban etno stil nudi raznovrsne mogućnosti kada je u pitanju izbor boja. Pored tradicionalnih zemljanih tonova, možete dodati i svetlije i jarkije boje kako biste uneli energiju i dinamičnost u prostor. Etno šare i motivi takođe mogu biti inspiracija za zidne tapete i tekstil u raznim bojama. Važno je održati balans između boja kako bi prostor izgledao harmonično.

Na primer, tamnije nijanse drveta poput oraha ili mahagonija pružaju sofisticiran i luksuzan izgled, dok svetlije nijanse kao što su bor ili breza donose svežinu i svetlost prostoru.

Možete kombinovati različite nijanse plave boje sa belom i bež kako biste postigli osvežavajući i opuštajući ambijent. Ukoliko volite jarkije tonove, možete dodati detalje u crvenoj ili narandžastoj boji kako biste stvorili upečatljiv i živopisan prostor.

Oživite prostor biljkama

Biljke unose prirodni osvežavajući dodir u enterijer i stvaraju harmoniju između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. U ovom stilu, biljke se koriste kako bi se stvorila prijatna i udobna atmosfera koja odražava spoj tradicionalnog i savremenog. 

Birajte biljke koje su otporne i jednostavne za održavanje, kao što su fikus, kaktusi ili paprati. Biljke će oživeti prostor i stvoriti prijatnu atmosferu.

Na primer, možete postaviti biljke kao dekoraciju na prozore ili napraviti mali kutak za biljke u drvenim saksijama kako biste dodali prirodne detalje u enterijer i uneli prirodnu lepotu. Možete kombinovati biljke različitih veličina i oblika kako biste postigli raznolikost i dinamičnost.

Nameštaj sa dušom i pričom

Izbor nameštaja je ključan za postizanje urbanog etno stila. Birajte komade nameštaja koji imaju priču i dušu, kao što su antikviteti, rustični stolovi od drveta ili stolice sa ručno izrađenim detaljima. 

Takođe, kombinovanje modernih i tradicionalnih komada nameštaja može stvoriti zanimljiv i jedinstven izgled prostora. Na primer, potražite unikatne komade nameštaja koji su restaurirani ili se odlučite za kombinaciju klasičnog drvenog stola sa modernim stolicama.

Oslikajte zidove tradicionalnim umetničkim delima

Umetnička dela sa etno motivima mogu postati centralni deo uređenja vašeg doma. Razmislite o postavljanju slika, fotografija ili ručno oslikanih platna na zidove. Ova umetnička dela će stvoriti jedinstvenu i inspirativnu atmosferu u vašem domu.

Pored tradicionalnih slika, razmislite i o postavljanju etno tapiserija ili etno-inspirisanih tepiha na zidove. Ovi komadi umetnosti donose teksturu, boje i bogatstvo u enterijeru. Tapiserije su takođe odličan način da dodate zvučnu izolaciju i stvorite akustično prijatniji prostor.

Prostor za opuštanje i uživanje

Urbani etno enterijeri daju prednost udobnosti i funkcionalnosti. Ovaj stil podstiče opuštanje, uživanje i druženje. 

Uredite prostor za sedenje sa udobnim sofama i foteljama, mekanim tekstilom i jastucima sa motivima, što će prostor učiniti privlačnim i savršenim za opuštanje. Ovo će biti mesto gde ćete uživati na porodičnim okupljanjima, stvarajući posebne uspomene.

Urbani etno stil crpi inspiraciju iz različitih kultura, tradicija i regiona širom sveta i pruža neograničene mogućnosti. Kroz pažljiv izbor materijala, boja, dekorativnih detalja i nameštaja, stvorićete inspirativan i autentičan prostor u vašem domu.

Ovaj stil je idealan jer slavi različitosti i personalizovanje, stoga ćete kroz balansiranje između tradicionalnog i modernog dizajna stvoriti dom koji priča vašu jedinstvenu priču. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *