Saveti za maštovito uređenje dvorišta

Dvorište predstavlja mesto na kojem najviše vremena provodimo tokom prolećnih i letnjih dana, pa ne čudi što se posvećuje velika pažnja za njegovo uređenje.

Od dvorišta možete da stvorite svoju pravu malu oazu kako za opuštanje i ispijanje prve jutarnje kafice, tako i pravljenje nezaboravnih večeri za svoje najmilije ili prijatelje. Takođe dvorišta predstavljaju pravi mali raj ukoliko imate decu, jer će više vremena provoditi u igri na otvorenom i svežem vazduhu.  U daljem tekstu vam možemo pomoći sa korisnim savetima i predlozima, ukoliko se još niste odlučili za sređivanje dvorišta ili prosto nemate ideje da obnovite već postojeći ambijent.

Isprobajte nešto novo

Noviteti su uvek dobrodošli jer na taj način ne samo da osvežavate vaš prostor već ga činite jedinstvenim. Ukoliko niste probali možete ovog leta baštenski nameštaj da ukrasite dekupažom. Uz pomoć dekupaža, starom i dotrajalom nameštaju udahnućete nov život. Tehniku dekupaža možete da isprobate na starim stolicama, stolovima, pepeljarama, saksijama za cveće. Potrebno vam je da nabavite lepe i dekorativne salvete sa jedinstvenim detaljima i lepak. Ukoliko niste nikada probali ovu tehniku ukrašavanja, uvek možete preko You Tuba da pogledate snimak kako se izvodi tehnika dekupaž.

Ako imate prazni zid u dvorištu ukrasite ga mozaikom

Mozaik predstavlja idealno rešenje ukoliko imate prazan zid ili neku drugu praznu površinu u dvorištu. Na taj način udahnućete vašem dvorištu unikatan i moderan izgled. Za mozaik možete da koristite razne materijale za slaganje, od lomljenih pločica, kamena, stakla, dekorativnih kamenčića, starih školjiki i drugog sličnog materijala. Sama tehnika slaganja je veoma opuštajuća i zabavna, tako da ćete uživati u dekorisanju vašeg dvorišta.

Ništa bez spoljne rasvete

Nijedan ambijent nije potpun bez odgovarajućeg osvetljenja. Ukoliko želite da i tokom večernjih sati uživate u vašem omiljenom kutku, moraćete da nabavite spoljnu rasvetu koja je namenjena za dvorišta. Postoji veliki izbor dekorativnog osvetljenja, na vama je da ga iskombinujete i uskladite sa motivima vašeg ambijenta. U ponudi imate baštenske lampe, a u poslednje vreme postaju popularni stubni ili zidni fenjeri. Za koju god opciju da se odlučite, baštenska rasveta predstavlja odličan izbor za vaša dvorišta.

Ne zaboravite na cveće i biljke

Kada je u pitanju sređivanje dvorišta cveće i biljke predstavljaju nezaobilazni element kod svakog dvorišta. Veliku pažnju treba posvetiti prilikom izbora ovog cvetnog dekora. Ukoliko niste još odlučili koje ćete biljke da sadite i uzgajate u vašem dvorištu, možda bi bilo dobro da se informišete koje biljke su pogodne za dvorišta. Obratite pažnju da li u vašem dvorištu ima dosta sunčeve svetlosti ili je veći deo vremena u hladu, pa na osnovu toga birajte dekorativno cveće koje će da krasi vaše dvorište tokom vrelih letnjih dana. Ukoliko ste se odlučili da posadite drvo, takođe se raspitajte koje su vrste najbolje i najlakše za održavanje. U svakom slučaju sa biljkama nikada nećete moći da pogrešite, što ih više imate vaše dvorište će dobiti unikatni izgled.

Pozabavite se ogradom i detaljima

Na kraju vam ostaje da osvežite i prefarbate ogradu vašeg dvorišta. Možete se igrati sa bojama, pa ovog puta umesto tradiconalno bele boje, probajte neku veselu poput žute ili narandžaste ili ako ste više ljubitelj tirkiznih nijansi uvek su vam na raslolaganju plava ili zelena boja. I na kraju ostaju sitni detalji poput svećica na stolu, dekorativnih jastuka i možete da se opustite i uživate u vašem dvorištu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *