Saveti za uspešno bavljenje poljoprivredom u savremenom vremenu

Poljoprivreda predstavlja delatnost koja obuhvata različite sfere i oblasti koje datiraju i čija istorija uzgoja biljaka ispisuje se od preko 10 milenijuma pre nove ere. Ko osnovne grane, stočarstvo i zemljoradnja predstavljaju unosne poslove kojima se bavi značajan deo stanovništva Srbije, posebno u ruralnim predelima i seoskim domaćinstvima. 

Da bi delatnost poljoprivrede bila uspešno realizovana i sa značajnim rezultatima u domenu ostvarenja prihoda nakon ubiranja plodova i njihovog unosnog prometa, potrebno je nabaviti najsavremeniju opremu. Tu se ubrajaju freze, plugovi, prskalice i oprema za navodnjavanje, kao i traktori, prikolice, ali i brojni alati za predsezonsku pripremu i radove u jeku ubiranja plodova.

Nabavka kvalitetne opreme – inovativne freze lagane konstrukcije

Freze se često poistovećuju sa kultivatorima, iako imaju sopstvene karakteristike i svojstva koja ih odvajaju od drugih poljoprivrednih mašina. Naime, mogu da budu ručne i električne, a karakterišu ih manje dimenzije, kompaktan dizajn i jednostavno korišćenje. Njihova težina ne prelazi 20 kilograma, ali mogu imati i varijante gabaritnijih i kompleksnijih uređaja, koji će biti i snažniji u odnosu na minijaturne modele. 

Kao što i sam naziv kaže, namenjene su usitnjavanju, odnosno freziranju zemljišta, zahvaljujući mehanizmu sekača u vidu motika koji prodire duboko ispod površine tla i vrše razrivanje i podrivanje. Same freze obuhvataju upravo sistem sečiva sa pogonom motora, dok nadogradnjom mogu postati i motokultivatori. 

Obezbeđivanje dodataka opreme za jednostavnu obradu zemljišta

Uz mehanizam funkcionisanja freze, odnosno oštrih motika i sečiva za usitnjavanje, rastresivanje i razrivanje zemljišta, postoji i druga oprema koje će poljoprivrednu delatnost učiniti jednostavnijom u svim sezonama. Na taj način, nadogradnjom freze može se dobiti kompletan motokultivator, kao mašina koja se pokreće na električni, ručni ili pogon izvlačenja kanapa. 

Takođe, efikasni dodaci kao što su grtalice za sneg, plugovi, zatim kose za održavanje travnjaka i funkcionalne prikolice, daju ovakvim mašinama dodatnu praktičnost i korisnost u svakom domaćinstvu, a posebno prilikom bavljenja poljoprivrednom delatnošću – uzgojem kultura i obradom zemlje.

Aktivno prihranjivanje i posvećivanje pažnje prolećnoj pripremi za uzgoj

Da bi poljoprivredna delatnost obezbedila dovoljno plodova i rezultata rada namenjenih tržištu, važno je posvetiti pažnju pripremnim radovima pred sezonu cvetanja, rasta i razvoja, kao i ubiranja voća, povrća, cveća i drugih kultura. To znači da pored opreme kao što su freze, plugovi, kultivatori, trimeri i slično, važno je obezbediti i najbolju prihranu, kao i blagovremeno pripremiti tlo za sadnju i novu sezonu. 

U mesecima nakon mrazeva – najčešće drugoj polovini februara, tokom marta i aprila, vrši se orezivanje voća, povrća i stabala, freziranje tla, a zatim i zakidanje lastara, povremeno prskanje i aktivno navodnjavanje pred početak dobijanja plodova. Zbog toga, važno je da zemljište bude pravilno obrađeno, kao i u odgovarajuće doba godine – jesen ili proleće, korišćenjem inovativne, lagane i praktične freze, kao nezamenjive opreme za poljoprivredne radove. 

Postoji veliki broj oblasti u kojima se pretražuju i aktivno tumače sjajni saveti za uspešno bavljenje poljoprivrednom delatnošću i pojedinačnim granama. U oblasti obrađivanja poljoprivrednih površina, uzgajanja cveća, voća i povrća, drveća i drugih biljnih kultura, primarni savet odnosi se na nabavku moderne freze, koja će olakšati svakodnevne aktivnosti održavanja njihovog kvaliteta, pravilnog rasta i razvoja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *