doručak beograd

Šta je zdrav doručak?

Dobro izbalansiran doručak je malo drugačiji od onog što nam „marketing“ poručuje. Tu možete videti mnoštvo proizvoda koji se reklamiraju kao zdravi, hranljivi i dobri za vas. Ali, da li je to tako? Takva hrana može povremeno da se konzumira, i to je u redu. Ali, ako bismo dugoročno unosili takve namirnice, narušili bismo svoje zdravlje.

Zašto takva hrana nije zdrav doručak?

Jednostavno rečeno, ćelije vašeg tela kiflice, kroasane ili beli hleb ne razlikuju od dezerta. Prerađeni ugljeni hidrati i šećeri uzrokuju porast nivoa šećera u krvi i insulina. Insulin sav taj šećer lako uvodi u vaše masne ćelije, gde on postaje uskladištena energija, poznata i kao telesna masnoća. Životinjske masti u kobasicama i mesnim prerađevinama mogu zapušiti arterije i dovesti do srčanog i moždanog udara. So u sušenom mesu i drugoj prerađenoj hrani uzrokuje zadržavanje vode i podiže krvni pritisak. Sve je ovo recept za gojaznost, povišeni krvni pritisak i holesterol, a na kraju i bolesti srca. Ukratko, hrana iz kesice, kutije, prerađena, već pripremljena, koja može dugo da stoji nije dobar izbor. Sami pripremajte hranu od svežih i odabranih namirnica. 

Pa šta je onda zdrav doručak Beograd?

Odgovor je: voće i povrće, cela (neprerađena) zrna žitarica i zdravi proteini i masti. Slanina je dobra, ali ne preterujte. Ovo nije trenutni trend, a dokaze za to možete pronaći u mnogim istraživanjima. Vođeni ovim smernicama, možete napraviti sledeće kombinacije koje će činiti zdrav doručak Beograd.

  • Omlet sa povrćem uz krišku mladog sira i parče ražanog hleba
  • Grčki jogurt sa šakom orašastih plodova i smrznutim ili svežim voćem. Možete dodati i malo cimeta ili kakao
  • Ovsena kaša od celog zrna, kuvana sa vodom ili biljnim mlekom. Na kraju dodajte sveže voće
  • Palenta od heljde sa mladim sirom i svežom salatom
  • Namaz od avokada na ražanom hlebu i seckanim rotkvicama

Zašto je doručak najvažniji obrok?

Razne studije otkrile su da započinjanje dana doručkom, a pre svega se misli na zdrav doručak Beograd ima nekoliko prednosti: podstiče zdraviju ishranu, nivo šećera u krvi biće uravnotežen: doručak pomaže vašem telu da bolje razgradi šećer u krvi. Doručak pokreće vaš metabolizam: sagorećete kalorije tokom dana, što će vam pomoći da izbegnete nepotrebno debljanje.

Vaš nivo energije će se povećati, jer ljudi koji doručkuju imaju porast fizičke aktivnosti u poređenju sa onima koji ga preskoče. Fizička aktivnost smanjuje umor. Zdrav doručak  Beograd unapređuje zdravlje srca, a stabilizovanje nivoa glukoze povećava vašu sposobnost fokusiranja i koncentracije. 

A šta se dešava kada preskočite doručak? Preskakanjem doručka propuštate osnovne hranljive sastojke, poput vitamina, minerala i vlakana, koji su važni za dobro uravnoteženu ishranu. Pored toga, ljudi koji preskoče doručak imaju pet puta veću verovatnoću da budu gojazni od onih koji doručkuju.

Svi već znamo da je doručak najvažniji obrok u danu – ali zašto je tačno zdrav doručak  Beograd neophodan? Pored nutritivne vrednosti, doručak takođe doprinosi mentalnoj budnosti i fizičkim sposobnostima. Započinjanje dana hranljivim obrokom počinje da radi i vaš metabolizam, pružajući gorivo vašem telu i mozgu. A to vam pomaže da se izborite sa novim danom i novim zadacima. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *